Debrecen
2023-02-02

A Római Birodalomtól napjaink Európai Uniójáig

Kiemelt érdeklődés fogadta a francia politológus Thibaud Gibelint az MCC debreceni képzési központjában február 1-jén este. A fiatal szakértő visszatérő vendég a cívisvárosban, az Egyetemi Program hallgatóinak több ízben is tartott már kurzust, ezúttal azonban szélesebb körben is megoszthatta gondolatait az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekben.

Mátyás Attila Géza, az MCC Nemzetközi Kapcsolatok iskolájának diákja az est házigazdájaként ismertette az est programját, bevezette a témát és felkonferálta az előadót. Thibaud Gibelin a Paris Est-Créteil-i Egyetem politológia szakán doktorál, emellett 2021 szeptembere óta a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója. Kutatásai középpontjában a politika újbóli európai megerősödése áll a közelmúlt magyarországi fejleményein keresztül.

A részletes történelmi bevezető során a római birodalom erejét és fejlődését is ismertette, külön kitérve arra, hogy Róma ereje a republikánus patriotizmusból eredt. A szent monarchia eszméjét pedig már a perzsáktól vette át és vezette be a hellén hagyományokba Nagy Sándor, makedónia királya. Ezen évszázadokban a közjó érdekében a szellemi tekintély és az időbeli hatalom összhangban tudott működni.

A későbbiekben a császár lett minden politikai és vallási közösség vezetője, melynek értelmében „Isten kardjának” tartották az aktuális uralkodót. A modern kor hajnalán megjelenő szakrális válságra is felhívta figyelmet: a vallás és a világi hatalom szembenállása a végsőkig gyengítette a hagyományos rendet. Napjaink Európai Unióját véleménye szerint kontinentális hegemónia, amerikai protektorátus és mármár vallási szintű jogállamisági viták jellemzik.

Az erőltetett kollektív identitási dogmák pedig az idő előrehaladtával gyengíteni fogják az EU-t, ha nem képes megújulásra és változásra a tagállamok, de leginkább saját jövője érdekében.

Az előadás végén Thibaud Gibelin készségesen válaszolt a közönség kérdéseire, melyek végeztével egy kötetlen beszélgetés alakult ki a jelenlévők és a francia szakértő között. Minden héten érdekes szakmai előadásokkal várja a látogatókat a debreceni MCC a világunk kérdéseivel kapcsolatban. A következő előadás 2023. február 7-én lesz, mely a „Ukrajna hátországa – Háborús hétköznapok a mindennapos csatazajban” címet viseli.

Az előadó Veres Kristóf György, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója lesz. Mindenkit szeretettel várunk!

Az MNB kiválóságai a GTK-n

Macskin László

Szerző
Hasonló cikkek