Debrecen
2022-08-25

Bővült a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeibe jelentkezők száma

A Debreceni Szakképzési Centrum csütörtökön tanévindító sajtótájékoztatón számolt be a 2022/2023-as tanévben kitűzött céljairól, az eddigi beiskolázási eredményeiről és a várható, illetve folyamatban lévő beruházásairól.

Az idei tanév tervezésének legfontosabb elemeként ismét részletesen elemeztük a városvezetéssel szoros együtt gondolkodásban a gazdálkodó szervezetek igényeit – mondta Tirpák Zsolt, a Debrecen Szakképzési Centrum kancellárja a centrum tanévindító sajtótájékoztatóján. Kiemelte, Debrecen gyarapodik, újabb gazdasági szereplők jelennek meg, illetve a már itt lévő partnerek folyamatosan bővülnek és újabb igényeket fogalmaznak meg. – Ehhez kell igazítanunk a képzési palettánkat, kínálatunkat, illetve a növekedésünket. Ez a folyamat többek között igényel egy infrastrukturális és szakmai eszközfejlesztést, igényli, hogy a duális partnerkapcsolatunk elmélyüljön és szükség van egy még tudatosabb pályaorientációs programra. A gazdasági partnerkapcsoltunk folyamatosan bővül, az elmúlt és az elkövetkező napok is arról szólnak, hogy nagyon sok gazdasági szereplővel kötünk újabb stratégiai és duális együttműködési megállapodást – fogalmazott. – Mindezek mellett nagyon fontos a karriertámogatás, ami azt jelenti, hogy a már szakképzős diákokat szeretnénk megerősíteni abban, hogy jó helyen vannak. Nem elég szakmát tanulni, meg kell mutatni a karrierutakat az adott területen. Ebben is nagyon sok programot hirdetünk, ugyanakkor itt is a cégek nyújtják számunkra a legnagyobb segítséget, hiszen ők tudják megmutatni, hogy egy adott szakma mire hasznosítható – mondta.

Nagyszabású beruházások

Több beruházásunk is folyamatban van, ezek közül az egyik legnagyobb a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum mellett épülő 250 férőhelyes kollégium. Erre néhány napon belül kiírjuk a kivitelezési pályázatot, maguk a munkálatok pedig 2023 január-februárjában kezdődnek – mondta Tirpák Zsolt. Hozzátette, a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum kívülről egy nagy energetikai beruházás eredményeként megújult, most a belső felújítást és új tanműhelyek kialakítását várja az intézmény. – Itt is napokon belül kiírjuk a közbeszerzést annak tárgyában, hogy ki lesz a kivitelező. Várhatóan 2023 februárjában itt is megkezdődnek a munkálatok. Három másik beruházás is aktív állapotban van: az egyik a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum felújítása és bővítése. Az intézmény egy sportcsarnokkal bővül és a fizikai terei is a kétszeresére nőnek. Ezeknek a munkálatoknak a vázlatterve elkészült, várhatóan 2023 május-júniusában kezdődik el a kivitelezés. A második projekt is a Brassai Sámuel Műszaki Technikumhoz köthető: az intézmény Gáborjáni Szabó Kálmán úti telephelyén zajló kivitelezés várhatóan októberben ér véget és átadhatjuk az 5 modern tanműhellyel bővülő épületet. A harmadik projekt ismét a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumot érinti: az iskola épülete is várhatóan a kétszeresére bővül, a munkálatok a tervek szerint szintén 2023 májusában indulnak – fogalmazott a kancellár. – Fontos beszélnünk a Debreceni Szakképzési Centrum energetikai helyzetéről is, hiszen a gazdasági állapotok miatt a szülők aggodalommal várják, hogy lesz-e fűtés a tantermekben. Az elmúlt időszakban nagyon komoly fejlesztéseket hajtottunk végre, mostanra minden intézményünkben távhővel fűtünk, ami a jelen helyzetben egy stabil megoldást eredményez. Az intézményhálózat felén energetikai korszerűsítés ment végbe, ami nyílászárócserét, szigetelést vagy napelem elhelyezését jelenti, ezek a beruházások is egyfajta stabilitást eredményeznek. Áramellátás tekintetében 2 évre rendezett közbeszerzési szerződésünk van, ennek köszönhetően nagyobb anyagi kockázati tényező nélkül elkezdhetjük a tanévet – összegezte Tirpák Zsolt.

Sikeres beiskolázás

Nagy örömünkre szolgál, hogy azok a rendezvények, melyeknek az a célja, hogy minél több gyereket tudjunk bevonzani, nagy sikernek örvendenek. Ezt a számok is jól mutatják, hiszen az idei tanévre mintegy 1800 tanuló iratkozott be 9. évfolyamra, ez a tavalyi évhez képest növekedést jelent – mondta Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója. – Elmondhatjuk, hogy az elmúlt időszakban, főleg az új szakképzési törvény megjelenése óta, nincs olyan évünk, hogy egy, esetleg kettő vagy három új képzést ne vonjunk be az addig meglévők körébe. Ez idén sincs másképp, ugyanakkor azt is látjuk, hogy a járműipar jelentős fejlődésnek indult. Így megerősítve az elektronika és elektrotechnika ágazatot – ezen belül is az elektronikai és a mechatronikai technikus képzéseket, – továbbá a specializált gép- és járműgyártás ágazatot, jelentősen több tanulót tudtunk felvenni. Fontos megemlíteni az alternatív járműhajtási technikus képzést is, amelyet a 9. évfolyamon indítunk el.

Minden diákra figyelnek 

Fontosnak tartjuk ebben az évben is a tehetséggondozást, melynek nagyon sok formája van. Az egyetemmel közösen szervezett okleveles technikusképzéseken a tanulók olyan ismeretekkel gazdagodnak, melyekkel az egyetemi években krediteket szerezhetnek és akár fél évvel rövidülhet a képzési időszakuk. Eddig a gépészet és az informatika ágazatban volt egy-egy ilyen osztályunk, de a jövőben a gazdasági és a vegyipari ágazatban is fogunk indítani – mondta Szilágyi Sándor. – Ugyanakkor egy intézményen belül nem csak tehetséges tanulók léteznek, sajnos vannak olyan diákok is, akik különböző okok miatt olyan háttérrel rendelkeznek, mely megnehezíti számukra a tanulást, a továbblépést. Az új szakképzési rendszerben 3 lehetőség kínálkozik az ő támogatásukra, felzárkóztatásukra: a dobbantó program, az orientációs évfolyam és a műhelyiskola. Ezek mind kiemelt fontosságúak, hiszen segítenünk kell a nehézségekkel küzdő tanulókat abban, hogy megtalálják a helyüket – tette hozzá.

Gördülékeny tanévkezdés

Nagyon fontos az, hogy a közelmúltban megjelent hírekkel szemben a Debreceni Szakképzési Centrumban jelenléti oktatással kezdjük a tanévet. Bár a külső körülmények természetesen sok minden befolyásolhatnak, bízunk benne, hogy ez a tanév végéig így is marad – emelte ki Szilágyi Sándor. – A közismeret nélküli képzéseket szeptember elsejével indítjuk, viszont úgy határoztunk, hogy a szeptember közepéig jelentkező tanulók még lehetőséget kapnak a részvételre. A számok tükrében azt látjuk, hogy a nappali képzéseinkre beiratkozott tanulók létszáma már magasabb a tavalyinál. Ugyanez igaz a felnőttképzésre: azt tapasztaljuk, hogy ismét fellendülőben van a felnőttképzés, a felnőttek szakmai oktatására való jelentkezés a tavalyi évhez képest majdnem a duplájára nőtt, de ide továbbra is várjuk a jelentkezőket. A növekedés köszönhető annak is, hogy a gazdasági szereplők is egyre komolyabban foglalkoznak azzal, hogy a felnőttek képzésében részt vegyenek, akár saját dolgozóik beiskolázásában is közösen a centrummal – tette hozzá. – Az elmúlt időszak változásainak egyik pillére a duális képzés. Ez a tanév az, amikor a technikusi osztályok 11. évfolyama elér oda, hogy sikeres ágazati alapvizsga után a duális képzésbe bekapcsolódjon, tehát gyakorlatilag az idei tanévtől egy ugrásszerű változás jelentkezik a duális partnerek és a képzések számában is. Ugyanakkor a partnereinknél jelenleg is vannak oktatóink továbbképzéseken. Mindezeknek köszönhetően olyan együttműködések alakulhatnak ki, melyek révén az összes tanulónk eljuthat egy olyan szintre, ami ma a legkorszerűbb gyártástechnológiát jelenti. Mindent összevetve azt gondolom, hogy idén is egy sikeres tanévet tudunk elkezdeni és mindent megteszünk annak érdekében, hogy diákjaink a lehető legjobb képzést kapják meg, és tanulmányaik végére kitűnő szakemberek váljanak belőlük – fogalmazott.

FoDcast

Új gyógyszerek szénhidrátokból

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek