Debrecen
2022-06-08

Szombaton zárul Debrecen vendégszereplése a Magyar Zene Házában

Sokoldalú és színvonalas programsorozattal mutatja be Debrecen zenei életének aktuális keresztmetszetét a cívisváros a Magyar Zene Háza meghívására Budapesten.

A Magyar Zene Háza számos sorozata közül ezzel a bő háromhetes eseménysorral debütált a magyar városok zenei életét bemutató, Városkapu elnevezésű programszéria. A Városkapu: Debrecen a sorozat első részeként vállalkozott arra, hogy a Magyar Zene Házában kaput nyit Debrecenre, azon belépve keresztmetszetet mutatva a város zenei életéről. A programok összeállításában a Debreceni Zenei Tanács, a Kodály Filharmónia Debrecen, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara, a Zenede, a Lighthouse csoport és a Rocksuli is részt vett. Az elmúlt hetekben 16, debreceni kötődésű formáció, több mint 180 tagja mutatkozott be a fővárosban. Június 11-ig még öt programmal várják az érdeklődőket.

 

Június 10-én, pénteken az AJTÓK című zenés-irodalmi kórusművet láthatja a közönség, amelyet Hrutka Róbert és Grecsó Krisztián jegyez szerzőként, az előadásban kulcsszerepet kap a debreceni Lautitia Kóruscsalád, a kórusszólamokat pedig a kar egykori tagja, Ölveti Mátyás gordonkaművész írta. A hangszeres kórusmű egy egész estés műfaji fúzió, egyfajta oratórium, ami új távlatokat nyit; dalok, montázsok és prózák lélekemelő találkozása.

 

Ugyancsak pénteken látható a MIHÁLY - egy város kísértetei című előadás, mely modern, zenés utazás a Csokonai-univerzumban. A Csokonai Vitéz Mihályt mai kontextusban bemutató szürreális “irodalmi dj-szett” megálmodója Prieger Zsolt, az Anima Sound System alapítója, alkotótársai Balázsovics Mihály (MC Tink - a Mulató Azték) rapper és a debreceni jazztrombitás, Subicz Gábor, énekesnőként közreműködik Evelin Ivy.


A zárónapon, június 11-én az 50 perc alatt a Föld körül című, családi zenepedagógiai program várja az érdeklődőket a debreceni kötődésű Talamba Ütősegyüttessel a főszerepben, ahol az előadás során a gyerekek játszva tanulják megszeretni nemcsak a zene, hanem a világ sokszínűségét is. Ezt követően Zombola Péter szerzői estjén a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói játszanak, végül Határtalan muzsika címmel a Kodály Filharmonikusok, a Kodály Kórus Debrecen és a Nagyváradi Állami Filharmónia Énekkarának közös koncertje hallható.

 

A részletes program a Magyar Zene Háza weboldalán, érhető el.

 

Nyugállományba vonuló orvosokat köszöntött Debrecen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek