MegMinden
2022-06-09

Einstein

(konyvesmagazin.hu)

Ez a története Einstein ikonikus nyelvnyújtogatós fotójának.

Már több mint hetven éve, hogy Albert Einstein kiöltötte a nyelvét egy fotósra, és ezzel megszületett a világ egyik leghíresebb fényképe. A Deutsche Welle a kép történetét mutatta be, mi pedig ajánlunk mellé egy könyvet.

Albert Einstein 1951. március 14-én töltötte be a 72. életévét. A Nobel-díjas elméleti fizikus a németországi Ulmban született, és a harmincas években emigrált az Egyesült Államokba. A Princetonon dolgozott, és a kutatóintézetben születésnapi ünnepséget szerveztek a tiszteletére. Tudták ezt természetesen a fotósok is, akik azt remélték, hogy a helyszín közelében készíthetnek majd egy tökéletes születésnapi képet a világhírű professzorról, és esetleg elcsíphetnek egy-egy elmés megjegyzést tőle a világpolitikai helyzetről.

Einsteint viszont bosszantotta a jelenlétük, a paparazzik miatt ráadásul egy limuzin hátsó ülésére szorult a kutatóintézet korábbi igazgatója, Frank Aydelotte és annak felesége közé. "Ami sok, az sok" - kiáltotta a riportekernek, egyikük pedig a következővel válaszolt: "Professzor úr, kérek szépen egy mosolyt a születésnapi fotóhoz".

Albert Einstein erre kinyújtotta a nyelvét, Arthur Sasse pedig lefotózta. Így született meg az az ikonikus kép, amely hamar bejárta a világot, és azóta is a Nobel-díjas zseni egyik leghíresebb portréja. Viszont valójában nem a fotós érdeme, hogy ez a kép ennyire ismert lett - hanem Einsteiné. A professzor ugyanis számos másolatot rendelt belőle, ráadásul a képről utóbb levágatta az Aydelotte-házaspárt. A fotókat aztán szétküldte a kollégáinak, barátainak, ismerőseinek - egyiküknek azt írta, hogy a kinyújtott nyelv a politikai nézeteit tükrözi. 2009-ben egy eredeti, aláírt példány több mint 74 ezer dollárért kelt el egy árverésen (jelenlegi árfolyamon az több mint 27 millió forint), így ez lett a valaha volt legdrágább fotó, amely a Nobel-díjas fizikusról készült.

A kép természetesen azóta is rengeteg helyről visszaköszön, és megjelenik annak a könyvnek a borítóján is, amely kimondottan gyerekeknek mesél Albert Einstein életéről.

Az eredeti írást itt találja.

Szombaton zárul Debrecen vendégszereplése a Magyar Zene Házában

Kicsiket és nagyokat is táboroztat nyáron az Informatikai Kar

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek