Debrecen
2022-04-19

Együtt a jövő fenntartható gazdaságáért

A Fenntartható Debrecen új koncepciója során kibővül a választható zöld intézkedések köre, pontozási rendszer kerül bevezetésre, amelynek köszönhetően minden évben átadásra kerülhet a Fenntartható Debrecen Nagydíj, amelyet a legtöbb ponttal pályázó szervezet vehet át egy ünnepélyes díjátadón – jelentette be Balázs Ákos alpolgármester 2022. április 19-én a Szinorg cégcsoport székházában tartott sajtótájékoztatón.

„A jövő gazdaságát építjük Debrecenben, amelynek érdekében Fenntartható Debrecen díjjal jutalmazzuk azokat az intézményeket és gazdálkodó szervezeteket, amelyek összhangban állnak a város fenntarthatósági törekvéseivel. A díj jelzi, hogy mely jutalmazott cég vagy intézmény szolgál követendő példaként egy zöld város megteremtéséhez vezető úton” – fogalmazott Balázs Ákos. „A komplex környezeti problémák csak rendszerszintű megoldásokkal orvosolhatók, épp emiatt új környezetpolitikát hirdetünk, amellyel a jövő Debrecenét építjük gyermekeinknek” – tette hozzá a városüzemeltetésért és környezetvédelemért felelős alpolgármester. A Debrecen 2030 program – Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának város- és gazdaságfejlesztési programja – is az új környezetpolitikai célkitűzésekhez igazodik, és kihirdetésre került az új Városüzemeltetési Koncepció is. 2020 óta Zöld munkacsoport biztosít szakmai hátteret a környezetvédelmi megoldások megvalósításának. Továbbá a munkacsoport elősegíti, hogy Debrecen olyan környezetpolitikát folytathasson, amely széleskörű társadalmi összefogáson alapszik. A munkacsoport javaslatára elindult a „Future of Debrecen” nevet viselő mozgalom, amelynek célja olyan megoldás-orientált programok szervezése, amely egy olyan környezetközpontú, összetartó, együtt gondolkodó városi közösséget teremt, amely megfelelő tudással és infrastruktúrával rendelkezik a környezetvédelmi problémák helyi szintű megoldására.

„Debrecen dinamikusan fejlődik. Ezt jól mutatja az, hogy Közép-Európa egyik legnagyobb ipari fejlesztése valósul meg jelenleg városunkban. Azonban célunk, hogy mindez fenntarthatóan valósuljon meg éppen ezért a jövő gazdaságát, a tiszta energián alapuló gazdaságot építünk. Ahhoz, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság tekintetében közös sikereket érjünk el, a társadalom minden szegmensének egyszerre kell tennie a közös célok eléréséért. Debrecen városa ebből adódóan minden olyan gazdálkodó szervezetet “Fenntartható Debrecen” díjjal jutalmaz, ami a város fenntartható törekvéseivel harmóniában áll. A díj jelzi, hogy mely jutalmazott cég vagy vállalkozás szolgál követendő példaként egy zöld város megteremtéséhez vezető úton” – mondta Balázs Ákos.

Az elmúlt években az Eurings Zrt., az NI Hungary Kft., a Green Drops Farm Kft., a Mamamibolt és az ITK cégcsoport részesült Fenntartható Debrecen díjban, továbbá a díjat hamarosan átveheti a Cekker bolt, az FAG Magyarország és a Szepesi Virágkertészet is.

 

A sajtótájékoztatónak a Szinorg Universal Zrt. Simonffy utcai székhelye, annak madárbarát kertje adott otthont. Szűcs Gyula elnök-vezérigazgató elmondta: a cégcsoport – amellett, hogy vállalást tett a károsanyagkibocsátás csökkentésére, a levegőminőség javítására, a hatékony energiafelhasználásra, illetve támogatja a zöld beszerzéseket –  egy hosszú távú együttműködési megállapodás keretében támogatja a Future of Debrecen mozgalmat, amely támogatásból a tavalyi évben öt elektromos kerékpár került beszerzésre, amit „A mi Civaquánk” ötletpályázat nyertes csapatának tagjai kaptak meg.

 

Fenntartható Debrecen díjra az elmúlt évek során azok a gazdálkodó szervezetek nyújthattak be pályázatot, akik vállalták az egyszer használatos műanyagtermékek használatának mellőzését, valamint a környezet megóvása érdekében, a pályázati kiírásban meghatározott, legalább két kategóriában további vállalást tettek. Miután Magyarország Kormánya a környezetvédelmi intézkedései részeként betiltotta az egyszerhasználatos műanyagok forgalomba hozatalát, a hatályba lépett rendelet a Fenntartható Debrecen díj új koncepciójának kidolgozását tette szükségessé. A zöld munkacsoport javaslataira, illetve debreceni cégek jó gyakorlataira (például a Szinorg Universal Zrt. madárbarát kertje) is alapozott új koncepcióról Balázs Ákos alpolgármester javaslatára 2022. április 21-i ülésén dönt a közgyűlés. Amennyiben a testület elfogadja a tervezetet, úgy bővül a választható zöld intézkedések köre, és a jelentkezők konkrét javaslatokat kapnak arra, hogyan tehetik még fenntarthatóbbá üzemelésüket. A koncepció során egy pontozási rendszer kerülhet bevezetésre, amely során a pontok egyenes arányosak a megvalósított intézkedések fenntarthatóságának arányával. Így értékelésre kerülnek a szervezeten belüli környezetvédelmi indíttatású továbbképzések vagy például a dolgozók fenntartható közlekedését támogató intézkedések. A levegőminőségvédelmet, a természetvédelmet, a pazarlásmentes vízgazdálkodást, a körforgásos gazdaságot támogató hulladékgazdálkodást, az energiatakarékosságot, a zajszennyezés csökkentését ugyancsak jutalmazza a pontrendszer, de sokat jelent az is, ha a pályázó produktuma vagy szolgáltatása a környezettudatos életmódot és/vagy a környezeti fenntarthatóságot támogatja. Az új szempontok lehetőséget teremtenek tágabb intézményi kör pályázási lehetőségére is. Az új koncepció részeként minden évben kihirdetésre kerülhet a Fenntartható Debrecen Nagydíj, amelyet a tárgyév legtöbb ponttal pályázó intézménye nyer meg és vehet át egy ünnepélyes átadó keretében.

Ha az új koncepciót jóváhagyja a Közgyűlés, úgy az új Fenntartható Debrecen díj felhívása a www.futureofdebrecen.hu weboldalon lesz elérhető.

 

Eltérhet a könnyűszerkezetes házak biztosítása a hagyományosakétól

Debrecen külföldi kulturális megjelenései

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek