Debrecen
2021-12-01

Fokozottabb figyelem irányul a hajléktalanellátásra

A téli hajléktalanellátásra való felkészülésről sajtótájékoztató keretében számolt be Papp László, Debrecen polgármestere, Széles Diána alpolgármester, Szemerédy Zsolt, a ReFoMix Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke 2021. december 1-jén.

Amint azt Papp László elmondta, beköszöntött a tél, s ilyenkor fokozottabb figyelem irányul a hajléktalanellátásra, hiszen egy város szociális területen való gondoskodási képességét nagy mértékben jellemzi az, mennyire képes foglalkozni azoknak az elesett embereknek a problémáival, akik az utcára kényszerülnek. Debrecen hajléktalanellátó rendszere évek óta példaértékűen, professzionálisan tevékenykedik a ReFoMix Nonprofit Kft. valamennyi munkatársának köszönhetően. Jelenleg a hajléktalanellátás telt házzal működik a városban: összesen 354 férőhelyet biztosít a rendszer, melyből 288 a bentlakásos lehetőség, 66 pedig nappali melegedőben lévő férőhely. A koronavírus-világjárvány miatt is rendkívül nehéz időszakban vagyunk, ezért nagyon körültekintően kell eljárni a hajléktalanok befogadása esetében. A ReFoMix által kialakított, befogadás előtti izolációs rendszer nagyon jól működik. A Dobozi utcai telephelyen 24 órás egészségügyi szolgáltatás is van, így Covid-gyanús szituációban, de bármilyen más megbetegedés esetén a rászorulók szakszerű ellátásban részesülnek, majd indokolt esetben azonnal a megfelelő egészségügyi intézménybe irányítják őket. A polgármester azt is elmondta, hogy a tapasztalatok szerint a környékről is Debrecenben irányítják az utcára kényszerülő embereket, ami felveti azt a kérdést, hogy a kisebb városokban megfelelően működik-e a szociális rendszer és a hajléktalanellátó rendszer. Papp László hangsúlyozta: Debrecen nem képes a megye vagy a régió összes hajléktalanjáról gondoskodni, éppen ezért a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzathoz fordul annak érdekében, hogy elsősorban a megye más városaival történjen egy konzultáció annak kapcsán, hogy ők is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a helyben élő hajléktalanok megfelelő szociális gondoskodásban részesüljenek. A polgármester kiemelte: Debrecen városa igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a hajléktalanok – megkapva azt az ellátást, ami ebben a nehéz időszakban számukra szükséges – probléma nélkül vészeljék át a telet.                    

Széles Diána alpolgármester megerősítette, hogy Debrecenben nagyon komoly szociális ellátórendszer működik, melynek egyik nagyon fontos pillére a legnehezebb helyzetben lévő embertársainkról való gondoskodás. Az önkormányzat és a Debreceni Karitatív Testület nem csak úgy tud segíteni, hogy egy adott pillanatban adományokat hoz vagy közvetít, hanem munkára is nyújt lehetőséget. Több olyan közmunkaprogram működik a városban a Belügyminisztérium támogatásával, melyekbe a hajléktalanokat is be lehet vonni: a köztemetőben volt már például ilyen parcellarendezési munka, s hívó szóra a Debreceni Karítatív Testület keretében végzett önkéntes munkában is készek segíteni a hajléktalanok. Amint azt az alpolgármester hangsúlyozta: a ReFoMix által elszállásolt hajléktalanok több, mint 75 százaléka rendelkezik koronavírus elleni védőoltással, s már harmadik oltásokat is kapnak az ellátottak. Ez is nagyban segíti azt a törekvést, hogy közösen úrrá tudjunk lenni a járványon. Az ellátottak körében nem is alakult ki járványgócpont.         

Amint azt Szemerédy Zsolt, a ReFoMix Nonprofit Kft. ügyvezetője többek közt elmondta: jó hír, hogy az elmúlt évihez képest 14 új idényszálló-férőhelyet sikerült kialakítani a Wesselényi utcai intézményükben, s ezzel együtt tudnak most összesen 354 férőhelyet biztosítani. A téli időszakban az elsődleges feladatuk az életmentés, így mindenkinek, aki ezt nem utasítja vissza – mert ilyenek is vannak – fedelet kínálnak. Ehhez társul a 24 órás egészségügyi szolgálat. Jelentős a rendszer terhelése, így elsősorban a debreceni illetőségű bajba jutottakra koncentrálnak, de természetesen lehetőség szerint minden rászorulót ellátnak. Az elmúlt három évtizedben komplex ellátórendszer épült ki, amit motivált, elhivatott, az emberekhez odaforduló munkatársak működtetnek – olyanok, akik átlagosan már húsz esztendeje itt dolgoznak, stabil közösséget alkotva. Szemerédy Zsolt megköszönte Debrecen vezetőinek, valamint a Debreceni Karitatív Testületnek azt a támogató partnerséget, amely szerinte egyedülálló az országban.      

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke elmondta: nem csak ők támogatják a ReFoMix tevékenységét, hanem ez fordítva is igaz, s Szemerédy Zsolt volt az egyike azoknak, akik hat évvel ezelőtt kezdeményezték a testület létrehozását. A városban történő, több embert érintő tűzeseteknél az épületekből kényszerűen kiköltöztetett lakók és a mentésben résztvevők számára rendszerint a ReFoMix hozza a felmelegítő teát. Köszönetképpen most teafüvet, vitaminokat, fertőtlenítőszereket és maszkokat hozott a karitatív testület és az önkormányzat. Az elnökasszony szerint példátlan az az összefogás, ami a városban a civil szervezetek, az intézmények, az önkormányzat és a gazdasági élet szereplői között működik.    

 

Pozitív lett Vovorasz koronavírustesztje

A jó pénzügyi döntésekért

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek