Debrecen
2021-09-30

Októberi programok az Agórában

Októberben újra elindul a Vasárnapi tudomány című ismeretterjesztő programsorozat. A résztvevők az egyórás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Most vasárnap például a gyerekek űrbélinek tűnő, furcsa anyagokkal kísérletezhetnek, amelyek mintha a fizika törvényeit sem tartanák be, szilárdak és folyékonyak egyszerre.

Nyitvatartás

Szerda-péntek: 13-tól 18 óráig

Szombat, vasárnap: 10-től 18 óráig

Hétfő, kedd: szünnap

 

Jegyeladás: 17:00, pénztárzárás: 17:30

 

Minimum 20 fős csoportokat – előzetes egyeztetés és visszaigazolás után – nyitvatartási időn kívül is fogad az Agóra hétfőn és kedden 9 és 14 óra között, valamint szerdától péntekig délelőtt 9 órától. A csoportokat kérik, hogy a látogatás előtt legalább 7 nappal jelentkezzenek be a www.agoradebrecen.hu weboldalon keresztül.

 

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az Agóra egy rendezvény miatt nem fogad látogatókat 2021. október 13-án.

 

Rendkívüli nyitvatartás az őszi szünetben

Az élményközpont 2021. október 27. és 31. között hétköznapokon is 10-től 18 óráig várja a látogatókat.

 

Állandó programok

Az Agóra Tudományos Élményközpont Interaktív terében csaknem negyven különleges játék próbálható ki, amelyek szorosan kapcsolódnak valamilyen tudományos jelenséghez. Emellett az élményközpontban naponta többször kísérleti bemutatókon, valamint planetáriumi előadásokon is részt vehetnek a látogatók. A részletes napi programokról a www.agoradebrecen.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Zenélő villámok

Láttál már villámlást egy szobában? És hallgattál? Az Agóra Frankensteint idéző eszköze képes mennydörgő hangokat hallatni az ívkisülések forgatagából. A Tesla-tekercs ráadásul zenei hangok kiadására is alkalmas egy zongorabillentyűzet segítségével. Így bárki kipróbálhatja, hogyan lehet zenét szerezni villámokkal!

Programok a digitális planetáriumban

Lehozzuk a csillagokat!

Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű, hatalmas kupola alatt az Agóra csillagásza tart előadást. A 20-25 perces programban az őszi csillagképekről és az aktuális égi jelenségekről tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Satelix

Mire jók a műholdak és mi lesz a jövőjük? Mit tudnak a magyar űreszközök? Milyen hatással vannak az űrtechnikai fejlesztések az életünkre? A TIT Budapesti Planetárium munkatársai, valamint cseh, lengyel, szlovák és német planetáriumok közreműködésével készült teljeskupolás-film bemutatja az európai műholdak céljait, eredményeit, és kiderül az is, hogy miként befolyásolja az űrkutatás a mindennapi életünket.

A Földtől a Világegyetemig

Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette. Narrátor: Varga Klári

Ragyogó égbolt

A planetáriumi műsorban két teljeskupolás-rövidfilmet mutatunk be. Az első a tejútrendszer legmélyére kalauzolja el az érdeklődőket az Európai Déli Obszervatórium speciális teleszkópjai segítségével, majd egzotikus vidékekre repít Eric Freeman saját elektronikus zenei kompozíciójához készült, magával ragadó timelapse videója.

Európa a csillag között

Vajon mióta figyeli az ember a csillagokat? Hogyan jöttünk rá, hogy tágul a világegyetem? Miért Európán kívül működik a legnagyobb európai csillagvizsgáló? A teljeskupolás-film betekintést nyújt az Európai Déli Obszervatórium színfalai mögé, és kiderül az is, hogyan építették meg a világ leghatalmasabb teleszkópját. A félórás filmet angol nyelven vetítjük.

Éltető csillagunk, a Nap

Tényleg magától értetődő a Nap létezése? Mindig így fog ragyogni ránk? Miért mondhatjuk, hogy a Nap az egész földi élet forrása? A hozzánk legközelebb található, éltető csillagunkkal kapcsolatban még mindig több a kérdés, mint a válasz. A félórás, látványos teljeskupolás-filmet angol nyelven vetítjük. 

A planetáriumban korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a látogatók a programokon részt venni, az Agórába szóló belépőjeggyel. A planetáriumi műsorokat 6 éves kortól ajánlják. Az aktuális planetáriumi programokról a www.agoradebrecen.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Hogy az ötletből termék legyen

Új menetrenddel közlekedik, és továbbra sem pihen a Zsuzsi kisvasút

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek