Debrecen
2021-10-07

Mozikban a Pecakúra, egy ízig-vérig debreceni film

Újabb debreceni filmet mutattak be október 6-án, este 7 órától az Apolló moziban Pecakúra címmel, ami egyben dísz- és ősbemutatója is volt a mozifilmnek. A nézőtér megtelt a kíváncsi jelenlévőkkel, akik között helyet foglaltak az alkotók és a szereplők is. A vetítés után közönségtalálkozó keretein belül tudhattak meg többet az érdeklődők a mű kulisszatitkairól és a saját kérdéseiket is feltehették.

Hosszú várakozás után bemutatták a Pecakúra című, 100 százalékig debreceni, független vígjátékot, melynek forgatása 2,5 évig tartott. A rendező és operatőr Dusa Tibor volt. Tibor a forgatókönyvíró és produceri munkálatokat feleségével, Csirmaz Ágnessel közösen látta el. A két főszerepet Szoboszlai István és Tóth Imre „Bruti” töltötte be. Mellékszerepekben, pedig olyan közismert, debreceni kötődésű emberek tűntek fel, mint Dombi Tibor, Gábor Betti és Derzsi „Vezér” Bálint.

A közel 100 perces alkotásban a főszereplő, Pásztor István (Szoboszlai István) balul elsült terápiájának története ismerhető meg, aki bosszút forralt orvosa ellen.

A vele történteket a rendelőintézet biztonsági őreként dolgozó, Muszáj Lajosnak (Tóth Imre „Bruti”) meséli el, aki végül segít megvalósítani István tervét. A film elnyerte a közönség tetszését. Már az első percek elteltével hangos nevetésben törtek ki a nézők, ami a cselekmény haladásával egyre gyakrabban ismétlődött. Majd hatalmas tapsvihar vette kezdetét az utolsó képkockák végeztével.

Az eseményt záró beszélgetést az est házigazdája, Fejér Tamás vezette. Beszélgetőpartnerei Dusa Tibor, Csirmaz Ágnes, Szoboszlai István és Tóth Imre „Bruti” voltak. Az alkotók elárulták, hogy készült egy korábbi verziója is a filmnek, aminek az egyetlen szereplője István volt. A karantén ideje alatt azonban átgondolták a forgatókönyvet és kibővítették a szereplőgárdát, így született meg a nagydumás Lajos karaktere és a többi mellékszereplő is. A kulisszainfókból azt is megtudhatta a közönség, hogy egyik színésznek sem volt korábbi tapasztalata nagyjátékfilmek kapcsán, valamint szűkös volt a forgatásra szánt idő és helyszín is.

Az egyik legérdekesebb információ pedig az volt, hogy a munkálatok szinte nulla költségvetésből zajlottak le.

„Egyszerűen csak úgy vicces ez a film.” – válaszolta a rendező arra a kérdésre, hogy szerinte elérte-e célját az alkotás. A beszélgetés végén nézői kérdésként merült fel, hogy várható-e a Pecakúra folytatása a jövőben. A válasz sajnos nemleges volt. Ugyanakkor, több új projektben is gondolkodnak, de előbb támogatókat kell szerezniük – árulta el Tibor. Addig sem kell azonban csüggedniük a nézőknek, mert az ország 18 mozijában, köztük az Apollóban is megtekinthetik a filmet október 7-étől, továbbá a filmhez készült dalt is meghallgathatják Bruti Facebook oldalán.

Szilágyi Zita, Tóth Melinda

 

A sereghajtót fogadja a kis Loki vasárnap délután

Hello Szakma- Út a jövőbe pályaválasztási kiállítás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek