Debrecen
2021-09-24

Elkezdődtek a munkálatok a Sziget-kék tematikus parkban

Egész évben ingyenesen látogatható tematikus parkká alakul át a több mint 20 éves Ötholdas Pagony játszótér a Nagyerdőn, ahol az eddigieknél kétszer nagyobb zöld területen várják a családokat. Az Oláh Gábor utcai park Szabó Magda Sziget-kék című ifjúsági regénye inspirálta fantázia világba kalauzolja majd el a gyerekeket és a felnőtteket.

Szeretnék elnézést kérni a gyerekektől, hogy a következő hét hónapban nem használhatják az Ötholdas Pagonyként ismertté vált, és a jövőben Sziget-kék néven működő játszóterét a városnak. Ez azért van így, mert szeretnénk egy nagyon komoly fejlesztési programot végrehajtani. Egy rendkívül komplex, összetett játszótérnek a kialakítása szerepel a terveink között – mondta Papp László polgármester.

Szeretnénk funkciót adni a Pagony mellett található városi kiserdőnek. Szeretnénk ezt úgy megtenni, úgy bővíteni nagyjából a kétszeresére az eddigi játszótérnek a területét, hogy ott a természeti értékeket megtartjuk. Ezzel a fejlesztéssel, azt akarjuk elérni, hogy a város egy központi részén, de mégis az erdő adta előnyöket a gyerekek ki tudják használni – árulta el a polgármester.

A közbeszerzési eljárás nyertese a Társ 95 Kft. lett. 1 milliárd 130 millió forintból valósul meg ez a fejlesztés. Hét hónap áll a kivitelező rendelkezésére, nagyon remélem, hogy jövő tavasszal, mikor újra lehetőség lesz kint játszani a gyerekeknek a természetben, akkor ez a felújított játszótér már rendelkezésre áll. Jelentőségét az adja, hogy a város legnagyobb központi játszótere, de talán a régió egyik legnagyobb játszóteréről van szó és ehhez igazodóan nagyléptékű maga a fejlesztés is – emelte ki Papp László.

A park legújabb látványos eleme a miniváros, amely egy úthálózattal és különböző felületekkel átszőtt, kis gyerekházak alkotta városka - iskolával, bolttal, piaccal, bankkal, kórházzal, étteremmel és rendőrséggel - így a gyerekek játékosan ismerkedhetnek a felnőttek világával. A házak a Debrecenben is megtalálható funkciókat, és a Sziget-Kék mesekönyv helyszíneit idézik meg.

Széles Diána alpolgármester hangsúlyozta: ugyan olyan park marad, mint régen, csak komfortosabb, 21. századi, abszolút a gyerekek és a szülők igényeit figyelembe véve valósul meg. Az új négyévszakos játszótér látogatóközpontú lesz. A 450 négyzetméteres központi épületben a kávézó és büfé mellett rendezvénytermet valamint egy baba-mama helyiséget is kialakítanak. Az alpolgármester hozzátette: végre lesz egy olyan családi lehetőség, amit ingyenesen igénybe tudnak venni. Ez volt a legfontosabb motivációja, célja ennek a beruházásnak, hogy olyan családi élményt tudjunk adni a debrecenieknek, ami mindenkire vonatkozik.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő elmondta: az Ötholdas Pagony területe több mint a kétszeresére fog növekedni. Majd hozzátette: eddig is népszerű volt ez a játszótér, amit korábban Milleniumi Játszótérként ismertek, most pedig a nagyerdei Ötholdas Pagony ezzel a Sziget-kék programmal teljes mértékben megújul.

A meglévő játékok mellett további 35 új játszóelemmel bővül a minden oldalról akadálymentesen megközelíthető játszótér. A korábbi kresz - park területéhez képest jelentősen nagyobb új parkrész kerül kialakításra, amely kismotor körből és felfestett kisvasút pálya részekből áll. Izgalmas élményeket ígér a kialakításra kerülő versenypálya is, melyhez box utca és parkolóház kapcsolódik.

Ugyan az Ötholdas Pagony a városban található legnagyobb és legkedveltebb játszótér, a gyermekek a munkálatok befejezéséig sem maradnak játék nélkül. További 80 játszótér, többek között a Békás-tó melletti játszótér áll rendelkezésükre.

 

IT fejlesztő és szolgáltató központot hoz létre Debrecenben a COSMO CONSULT Csoport

Térdműtéten esett át Kusnyír Erik

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek