Debrecen
2021-08-27

Átfogó lakossági egészségügyi szűrővizsgálat indult Debrecenben

Több, mint 150 ember egészségi állapotának a felmérésével indult egy átfogó lakossági szűrővizsgálat Debrecenben, a Nagysándor-telepi Közösségi Házban, melynek célja a preventív szemlélet erősítése, az egészségtudatos életmód támogatása a helyiek körében.

A program Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debreceni Allergológiai Járóbeteg Szakrendelés, az EU-Roma Országos Egyesület együttműködésében, a digitális egészségügyi megoldásokat fejlesztő Spirocco Kft. támogatásával valósult meg. A szűrést Debrecenben először végezték digitális telemedicinás rendszerrel. A debreceni Allergológiai Járóbeteg Szakrendelés egy éve vesz részt a rendszer kifejlesztésében és tesztelésében a Spirocco partnereként. Ez a megoldás azért újszerű a debreceniek számára, mert egységesített integrált digitális rendszerben nem szűrtek még az orvosok, azaz korábban nem volt olyan rendszer, amelyben egyszerre látja az orvos a testsúlyt és testmagasságot, a haskörfogatot, derék és csípőbőséget, a vércukor-értékeket, a vérnyomást, a pulzust, az oxigénszaturációt, a légzésfunkciót.

„Debrecen számára kiemelten fontos, hogy törődjön a lakosok egészségi állapotával. A Gondoskodó város program keretében nagy figyelmet szentelünk a prevenciónak: évente több ezer fiatal egészségügyi szűrése történik meg a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet Pósa utcai iskola-egészségügyi szűrőközpontjában. A mostani szűrés pedig lakossági kezdeményezésre történt ” – hangsúlyozta Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, aki a város képviseletében személyesen is ellátogatott az eseményre.

A szűrőprogram résztvevői ezúttal elsősorban hátrányos helyzetű roma családok voltak, akik a Nagysándor-telepi Közösségi Házban vehettek részt komplex egészségügyi állapotfelmérésen. A magas részvételi arányt annak is köszönhettük, hogy „a hátrányos helyzetűek általában félnek az egyenruhától, így a fehértől is. A helyi közösségben egymást támogatva – tekintve hogy nem kell kimozdulniuk lakókörnyezetükből – szívesebben vesznek részt prevenciós vizsgálatokon.” – nyilatkozta a helyszínen jelenlévő Aba-Horváth István, a DMJV Roma Nemzetiségi Önkormányzat és az EU-Roma Országos Egyesület elnöke.

Hazánkban – így Debrecenben is – egyébként rendkívül magas a valamilyen krónikus állapotban – cukorbetegség, magas vérnyomás, túlsúly, légúti betegség – lévő személyek aránya a teljes népesség körében. „A tapasztalataim alapján, Debrecenben az átlagos betegségek vannak jelen jellemzően, úgy, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, COPD. Most sikerült kiszűrnünk több embert, aki eddig nem tudott a betegségéről. Őket a háziorvosukhoz irányítottuk további kivizsgálás céljából” – mondta a szűrést vezető dr. Takács Erzsébet, allergológus, pulmonológus szakorvos, a debreceni Allergológiai Járóbeteg Szakrendelés főorvosa.

A lakosság folyamatos és rendszeres szűrése elengedhetetlenül szükséges a társadalom egészségügyi állapotának javításához. A Spirocco Kft. által fejlesztett okoseszköz-alkalmazás orvostechnikai eszköztől származó mérési adatokat gyűjt és rendszerez, melyeket a felhasználó egyszerűen megoszthat kezelőorvosával. A rendszer használata rendkívül egyszerű, így ki-ki saját otthonában képes mérni alapvető egészségügyi paramétereit, nyomon követheti állapotának időbeli változásait.

A telehealth szolgáltatások piaci lehetőségeit a COVID-19 jelentősen kibővítette. Ma már szerte a világon nyitottá váltak mind az egészségügyi szektor szereplői, mind a felhasználók a nem személyes úton történő egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. A Spirocco termékpalettája első sorban az idős, vagy valamilyen krónikus betegségben szenvedők (asztma, COPD, magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség stb) terápiájának támogatására, illetve a prevencióra van kihegyezve. A folyamatos, rendszeres monitoringot és kontrollt igénylő betegek és idős emberek ellátása jelentős terhet ró az egészségügyi rendszer szereplőire, ezért az ellátás költsége az utóbbi években drasztikus emelkedésnek indult. Digitális megoldásaival a Spirocco Kft. jelentős erőforrást tud felszabadítani a szakellátás és idősgondozás területén, az emberek bevonása saját egészségügyi állapotuk monitorozására pedig erősíti a preventív szemléletet a társadalomban, hosszú távon javítva ezzel hazánk lakosságának egészségügyi állapotát.

 

A preventív szemlélet erősítése, az egészségtudatos életmód támogatása a debreceni lakosság körében tovább folytatódik. A szervezők vállalatok jeletkezését is várják a vallalatiszures@allergiaszakrendeles.hu címen.

További információk elérhetőek a fejlesztő cégről: www.spirocco.com

 

Rangadó

Közlekedési baleset szemtanúinak jelentkezését várják

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek