Debrecen
2021-06-03

Újabb gyalogátkelőhelyet tesznek láthatóbbá

Debrecen önkormányzata ebben az esztendőben a közlekedésfejlesztésre helyezte a hangsúlyt, s kiemelt feladatának tartja, hogy a város közlekedése biztonságosabb legyen.

A nagy forgalmú, jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tételét szolgáló figyelemfelhívó felfestés – a fehér burkolati jeleket piros körülfestéssel emelik ki – a múlt évben indult, s idén is folytatódik. Erről sajtótájékoztató keretében számolt be Pósán László országgyűlési képviselő, Balázs Ákos alpolgármester és Orosz Aurélia önkormányzati képviselő az István út és a Kristály utca kereszteződésénél lévő gyalogátkelőhelynél 2021. június 3-án. A cél az, hogy minden jelentős forgalmat lebonyolító csomópontnál figyelemfelhívó piros festéssel is megerősített gyalogátkelőhely legyen. 

Balázs Ákos alpolgármester szerint a Kormány sikeres oltási programjának köszönhetően elértük az 5 millió beoltottat, és újraindulhatott az élet: megnyitottak az iskolák, a home office-t felváltotta a személyes munkavégzés, újra kirándulhatunk, beülhetünk moziba, színházba, étterembe. Ennek köszönhetően sokkal többen közlekedünk gyalogosan, kerékpárral, közösségi közlekedési eszközökkel vagy autóval. Fontos, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, segítsük a biztonságos közlekedést.

– Tavaly 9 zebrát tettünk láthatóbbá és biztonságosabbá, míg ebben az évben a Debrecen 2030 program keretében 22 gyalogátkelőhelyet festünk át piros-fehérre. Célunk, hogy a gépjárművel közlekedők könnyebben észrevegyék a zebrákat, és így a gyalogosok nagyobb biztonságban legyenek – mondta Balázs Ákos.  Az alpolgármester jelezte, hogy jövőre is folytatódik a gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tételét szolgáló festési program.

 

Pósán László országgyűlési képviselő Debrecen gondoskodó város mivoltát emelte ki. Ez a gondoskodás sok mindent magában foglal: az utóbbi időben például a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban zajló tevékenységet, melynek keretében Debrecenben az országban az elsők között jött létre városi segélyalap. A gondoskodó város gondolat jegyében történik orvosi rendelők felújítása, közintézmények, iskolák, óvodák korszerűsítése. S ennek a gondoskodásnak a része a gyalogátkelők biztonságosabbá tétele is. Az iskolások számára hamarosan itt a nyári szünet, amely most már a szabadban, viszonylag kevés kötöttséggel telhet. Az ő biztonságukat is szolgálja egy-egy ilyen beruházás.    

Orosz Aurélia önkormányzati képviselő felelevenítette, hogy az István út és a Kristály utca kereszteződésében lévő gyalogátkelőhelyet és a hozzá vezető járdaszakaszt 2019-ben a környéken élők kérésének megfelelően alakították ki. Most azért született az a döntés, hogy ezt a gyalogátkelőt is figyelemfelkeltő festéssel erősítik meg, mert az igencsak forgalmas István úton nem egyszerű a gyalogosok számára az átkelés. A képviselő említést tett arról, hogy a Tócóskerti lakótelep jelentős fejlesztés elé néz a Zöld Város Program keretében is, s ez még lakályosabbá teszi ezt a városrészt.

 

A figyelemfelhívó útburkolati jelek felfestésének idei helyszínei (összesen 22 helyszín):

A Veres Péter utca és a Vay Ádám utca kereszteződésében a Veres Péter utcai ágon

A Huszár Gál utca és a Kincseshegy utca kereszteződésében a Huszár Gál utcai ágon

Az Ótemető utca és a Víztorony utca kereszteződésében az Ótemető utcai ágon

A Cegléd utca és a Baross utca kereszteződésében a Baross utcai ágon (a Baross utcát érintő nagyfelületű aszfaltozás után kerül felfestésre)

A Szabó Kálmán utca 38. előtt

A Hétvezér utca és a Böllér utca kereszteződésében a Hétvezér utcai ágon

A Leiningen utca és a Lomnicz utca kereszteződésében a Leiningen utcai ágon

A Monostorpályi út és a Cseresznye utca kereszteződésében a Monostorpályi utcai ágon

Az Erzsébet utca 2. előtt

Az István út és a Kristály utca kereszteződésében az István úti ágon

Az István út 24. előtt

A Vincellér utcán az Aldi áruháznál a Vincellér utcai ágon

A Kishegyesi út 88. előtt

A Bartók Béla út és a Vág utca kereszteződésében a Bartók Béla utcai ágon

Az Ibolya utca 16. előtt

A Csapó utca és a Kölcsey utca kereszteződésében a Csapó utcai ágon

A Thomas Mann utca 19. előtt

A Bolyai utca és a Jerikó utca kereszteződésében a Jerikó utcai ágon

A Vezér utca és a Nyék utca kereszteződésében a Vezér utcai ágon

A Dóczy József utcán az Egyetem téri parkoló bejáratánál a Dóczy József utcai ágon

Pallagon a Mezőgazdász utcán a Balásházy János technikum előtt

Józsán a Deák Ferenc utca és a Szentgyörgyfalvi út kereszteződésében a Deák Ferenc utcai ágon

Oltják az olimpikonokat, a szervezők eltökéltek

Eltiltás hatálya alatt vezetett

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek