Debrecen
2021-05-21

Debrecen az ország egyik legbiztonságosabb városa

A veszélyhelyzet miatt a közgyűlés helyett Papp László polgármester döntött Uzonyi Attila rendőrkapitány 2020-ra vonatkozó beszámolójáról. Az eredményeket 2021. május 20-án sajtótájékoztatón ismertették. Elhangzott, hogy a legtöbb statisztikai mutató tovább javult, ami megfelel az elmúlt 10 év tendenciáinak.

„Debrecen az ország egyik legbiztonságosabb városa” – jelentette ki a város polgármestere.

A Debrecen területén elkövetett bűncselekmények száma 17,3%-kal, 2514-ről 2079-re csökkent 2020-ban az azt megelőző évhez képest – hangsúlyozta Papp László, kiemelve, hogy 10 éves távlatban drasztikus csökkenés tapasztalható. Amíg 2010-ben még több mint 21 ezer bűncselekmény történt Debrecenben, addig 2020-ban ennek már kevesebb, mint a tizede.

Debrecen az elmúlt években rendkívüli gazdasági sikereket ért el. Azoknak a tárgyalásoknak, amelyek ezeket a befektetéseket előkészítik, rendkívül fontos eleme a város közbiztonsága. Megkönnyíti Debrecen promotálását, amikor ezeket a tendenciákat tudjuk bemutatni” – tette hozzá a városvezető.

Papp László köszönetét fejezte ki a Debreceni Rendőrkapitányság összes munkatársának, és elmondta: az önkormányzat is tudja segíteni a rendőrség dolgát, 2021-ben 50 millió forint áll rendelkezésre a városi költségvetésben térfigyelő kamerák telepítésére. Ezek növelik a lakosság biztonságérzetét, és csökkentik a közterületen elkövetett bűncselekmények számát.

Ebben a tekintetben is nagyon jó eredményt tudunk bemutatni. 2010-ben 2300 fölött volt az ilyen jellegű esetek száma, tavaly pedig 696. Ez azt jelenti, hogy rendőreink ott vannak a város minden területén, nekik köszönhető, hogy ez a teljesítmény elérhetővé vált” – hangsúlyozta Papp László.

Uzonyi Attila ezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság vezetője arról beszélt, hogy a bűncselekmények számának csökkenésével párhuzamosan a nyomozási eredményesség javult. Az összes regisztrált bűncselekmény 88,5 százalékát felderítették 2020-ban, ami 3,5 százalékos javulást jelent 2019-hez képest.

A közterületen elkövetett bűncselekmények tekintetében még jobb az arány: 94,1 százalékban vádképesen tudtuk elvégezni a munkánkat, így lehetőséget adtunk arra, hogy a bíróságon legyen vége a közterületen elkövetett bűncselekményeknek. Természetesen a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetünk: együttműködünk az önkormányzat mellett a polgárőrséggel, idősügyi szervezetekkel és iskolákkal is” – fogalmazott a rendőrkapitány.

Uzonyi Attila kiemelten kezelt bűncselekmények közül külön megemlítette a lakásbetörések számát, ami újabb 26,5 százalékkal csökkent.

Egyre kevesebb debreceni családnak van lelki terhe azzal kapcsolatban, hogy az ingatlanját feltörték, betörtek a mindennap használt lakásába, és ott valamilyen értékét elvitték” – állapította meg Uzonyi Attila.

A közlekedésbiztonság terén is javulás mutatkozik: 2020-ban több mint 20%-kal kevesebb személysérüléssel járó baleset történt az utakon, mint 2019-ben, de a közlekedési szabályok betartatására továbbra is egyre nagyobb figyelmet szeretnének fordítani.

A 2020-as év különleges feladataival kapcsolatban elmondta: a koronavírus-járvány miatt a rendőrök közterületi jelenléte kiegészült a karanténszabályok, illetve az üzletek nyitvatartása és az idősávok ellenőrzésével.

A tájékoztató végén Papp László jutalmat adott át a Debreceni Rendőrkapitányság két munkatársának. Kádár László alezredes, a Körzeti Megbízotti Alosztály vezetője, valamint Kerékgyártó Éva törzszászlós, a Bűnügyi Osztály Életvédelmi Alosztály nyomozója vette át a polgármesteri elismerést.

 

Fotó: Miskolczi János 

Gyümölcs- és vitaminkészítmény-csomagot kaptak a Pallagi úti idősek otthonában

Folytatódik a lépcsőfelújítási program Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek