Debrecen
2021-05-21

Folytatódik a lépcsőfelújítási program Debrecenben

A város önkormányzata a korábbi évekhez hasonlóan 2021-ben is folytatja a lakótelepeken a rossz állapotú lépcsők javítását, felújítását. Most az Újkertben, a Cívis utcán kezdődtek meg a munkálatok.

Ennek kapcsán Kósa Lajos országgyűlési képviselő 2021. május 21-én elmondta, hogy idén rekordösszeget, összesen 66 millió forintot költ az önkormányzat ezekre a munkálatokra. Régóta igénylik már ezeket a felújításokat a város polgárai, így örömteli, hogy egy újabb fázishoz érkeztünk.

Bordásné Gyuris Katalin, a terület önkormányzati képviselője arról tájékoztatott, hogy a 2021-es felújítások keretében a Cívis utcán 7 lépcső teljes felújítását végezteti el az önkormányzat. A bontási munkálatok megkezdődtek, s a teljes kivitelezés várhatóan mintegy másfél hónapot vesz igénybe.

A Cívis utca másik érintett szakaszának önkormányzati képviselője, Korbeák György elmondta: a jelenlegi lépcsőfelújítási program 2018-ban indult. Ennek keretében azóta több lakótelepen számos lépcső újult meg lakossági javaslatok, kérések alapján. A program a leginkább használt – általában közintézmények, parkok közelében lévő, azok elérését segítő – lépcsők felújításával kezdődött, de ma már a többi, szintén felújítást igénylő lépcső van soron. Mint azt a képviselő említette, az Újkerti lakótelepen – amely 1980-ban épült, azóta nem volt lépcsőfelújítás – az utóbbi három évben zajló program keretében eddig már húsz lépcső újulhatott meg.

A tervek szerint ebben az évben – a nyár végéig – a Hortobágy, a Lehel, a Derék utcán és az István úton is lesznek lépcsőfelújítások.

A lakótelepi területek fejlesztésére indított Zöld Város Program az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb ilyen jellegű programja a városban. A Debrecen 2030 program keretében zajló fejlesztések azonban nem csak a nagy volumenű munkálatokra koncentrálnak, hanem gondot fordítanak a kisebb, a város polgárai számára a mindennapokat könnyebbé és biztonságosabbá tévő beruházásokra is. Ezek közé tartozik a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának javaslatára indított köztéri lépcsőfelújítási program is. Az érintett lépcsők az 1970-es, ’80-as években épültek, így felújításuk mára esedékessé vált.

A felújítási program keretében 2018-ban összesen 6 helyszínen (10 millió forint értékben), 2019-ben 25 helyszínen (50 millió forint értékben) , 2020-ban pedig 6 helyszínen (12 millió forint értékben) épültek át a lépcsők az Újkertben, a Vénkertben és a Tócóskertben, elsősorban annak érdekében, hogy biztonságosabban használhassák azokat az idősek és a kisgyermekesek is.

 

Fotó: Miskolczi János 

 

Debrecen az ország egyik legbiztonságosabb városa

Döntött az operatív törzs az újraindítás újabb fokozatáról

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek