Debrecen
2022-12-19

Szenzomotoros (TSMT) szemléletű egyéni fejlesztő torna indult célzott terápiával gyerekek számára Debrecenben

Az UNICEF-fel való együttműködés keretében zajló fejlesztő program (TSMT – tervezett szenzomotoros tréning) indításáról tájékoztatott Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója, valamint Tele-Héri Brigitta gyermekrehabilitációs szakgyógytornász, TSMT-terapeuta, a program vezetője 2022. december 19-én a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben (Daefi).

Az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a debreceni menekültellátás, valamint a helyi rászoruló közösségek támogatása érdekében 2022. december 5-én kötött támogatási szerződést. Amint azt Széles Diána elmondta, az UNICEF-fel való együttműködés keretében nemcsak a Kárpátaljáról menekülőknek nyújt a város egészségügyi, illetve egészségfejlesztési támogatást, hanem a debrecenieknek is. Így most TSMT-terápiás lehetőség indult azoknak a debreceni állandó lakóhellyel rendelkező gyerekeknek a számára, akik fejlesztésre szorulnak. A kicsiket hazánkban a védőnők hat éves korukig egyébként is szűrik ebből a szempontból, a javasolt fejlesztési programokat, tornákat, a szükséges eszközöket viszont a szülők térítés ellenében tudják igénybe venni. Az UNICEF támogatásával most ennek a programnak a keretében mindez a 2 hónapos és 8 éves közötti korú gyermek számára – védőnői javaslat alapján – ingyenessé válhat. Amint azt Széles Diána hangsúlyozta, ma már sajnos népbetegséggé vált, hogy a gyerekek keveset mozognak – az utóbbi évek koronavírus-járványhelyzete idején ez fokozottan így volt –, s ez például mozgáskoordinációs-, beszéd-, viselkedési és beilleszkedési zavarokat okozhat.
A TSMT-terápia ezeken a problémákon hivatott segíteni. Az alpolgármester köszönetét fejezte ki az UNICEF-nek, hogy a támogatási szerződés keretében ennek a fejlesztő programnak a megvalósítására is lehetőség van. A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) közösségi oldalán (https://www.facebook.com/daefi02) december 8-tól hirdeti a lehetőséget, melyre máris szép számmal jelentkeztek az érintett szülők.

A megadott e-mail címen (daefi.efi.iroda@med.unideb.hu) – vagy a lakóhely szerint illetékes védőnőknél – 2023. január 15-ig fogadják a jelentkezéseket, kizárólag debreceni állandó lakcímmel rendelkező szülőktől. A jelentkezést egy védőnői felmérés követi, s a gyermekek a védőnői vélemény, illetve javaslat alapján kerülhetnek be az ingyenes programba, melynek keretében a szülők is képzést kapnak annak érdekében, hogy a szükséges gyakorlatokat otthon is végezni tudják gyermekeikkel. A program – rászorultság esetén – az otthoni tornához szükséges eszközöket is biztosítja. A Gondoskodó város programban azt szeretné elérni az önkormányzat – hangsúlyozta Széles Diána –, hogy a korai fejlesztés területén és a Mozdulj, Debrecen! program keretében a város olyan ellátást tudjon adni a debreceni gyerekeknek, ami egyébként nincs máshol az országban.
Tele-Héri Brigitta gyermekrehabilitációs szakgyógytornász, TSMT-terapeuta, a program vezetője megerősítette, hogy az idegrendszeri éretlenség ma már sajnos népbetegség. A tünetek elég széles spektrumon jelentkezhetnek, érinthetik az okosságbeli funkciókat, mozgászavart okozhatnak, pszichés, szociális zavarokat generálhatnak. Mivel igen széles skálán mozognak a tünetek, ezért érdemes megfelelő módon célzott, egyéni vizsgálatokat és célzott egyéni terápiákat biztosítani a gyerekeknek, illetve felkészíteni a szülőket a feladatok otthoni elvégzésére. A gyerekeknél ezáltal elérhető az a fejlődési szint, melyre alapozva stabilabb lehet a szociális integrációjuk, s később sikeresebbek lehetnek a munkaerőpiacon is.
Papp Csaba a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy a mozgásszegény életmód számos egészségügyi problémát – szív-, érrendszeri problémák, elhízás, cukorbetegség, szívinfarktus – okozhat, s a mozgáshiány életünkben sajnos már igen korán jelentkezik. Olyannyira, hogy a közhiedelemmel ellentétben a várandós édesanyáknak is szüksége van olyan mozgásmennyiségre, amely előidézi azokat az ingereket, melyekre a csecsemő fejlődéséhez szükség van.

Azoknak a szülőknek pedig nem kell megijedniük, akik gyermeküknél a mozgáshiányból eredő idegrendszeri éretlenség áll fenn, mert van segítség. Ezekre a gondokra a védőnői hálózaton keresztül eddig is odafigyelt a város, az UNICEF támogatása pedig ezt a folyamatot csak erősíti azzal, hogy olyan gyerekeknek, szülőknek, családoknak is lehetősége nyílhat a terápia igénybe vételére, akik ezt eddig nem tehették meg. A programba bekerülők számára a TSMT-terápia helyszíne jelenleg a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet Pósa utca 1. alatti központja, azonban várhatóan 2023 tavaszán az intézet Szent Anna utcai – ugyancsak az UNICEF támogatásával átalakítandó – komplex egészségügyi szűrőközpontjában fog helyet kapni. – Segíteni tudunk, éljenek ezzel a lehetőséggel! Debrecen gondoskodó város, mindenkinek fogja a kezét – hangsúlyozta Papp Csaba.

Mind a négy gyertya lángra lobbant Debrecen adventi koszorúján

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek