Debrecen
2021-03-04

Rászoruló kismamák kaptak különleges csomagot Debrecenben

Összesen 22 „babamama CSOMAG”-kelengyecsomagot adtak át a kismamáknak.

Egyedülálló, rászoruló kismamák számára felajánlott „babamama CSOMAG”-kelengyecsomagokat adtak át csütörtökön Debrecenben Az eseményen Széles Diána, Debrecen alpolgármestere és Huber Katalin, a babamamatudakozo.hu tulajdonosa vett részt.

Huber Katalin elmondta: közösségük már 14 éve működik, s folyamatosan segítik a családokat. Küldetésfilozófiájuk szerint minden újszülött megérdemli az élet biztonságos és támogatott kezdetét, s minden szülőnek joga van ahhoz, hogy biztonságban gondoskodhasson gyermekéről. Ennek szellemében 2019 óta a velük közös értékeket – így például a gyermekek közötti egyenlőséget elvét – valló önkormányzatokkal együttműködve segítik a családokat a 22 babaápolási, illetve az életkezdésnél hasznos termékeket tartalmazó „babamama CSOMAG”-kelengyecsomaggal. A múlt év karácsonyán az Anyák az Anyákért Alapítvánnyal közösen szerveztek adománygyűjtést, azzal a céllal, hogy „babamama CSOMAG”-okat juttathassanak el olyan édesanyáknak, akiket várandósan hagytak magukra. Az akkor összegyűlt támogatások révén ajánlhattak fel a Megyei Jogú Városok Szövetsége segítségével a szövetség tagvárosainak is egyenként 3-3 kelengyecsomagot, melyeket mindenütt az említett sorsú édesanyáknak adnak át.

Széles Diána alpolgármester szerint mindig ünnep, ha civil szervezetek, vállalkozások csatlakoznak a gondoskodó Debrecen gondolathoz, s így segítik a város szociális tevékenységét. Ebben az esetben ezért a segítségért köszönet illeti a Megyei Jogú Városok Szövetségét is. Mint megjegyezte, sokszor kérdezik tőle, milyen nehéz lehet egyszerre családanyának és alpolgármesternek lenni. Erre mindig az a válasza: a gyermeknevelés a legnehezebb foglalatosság, s különösen nehéz annak a kisgyermekes nőnek, aki mellett nincs társ, nem számíthat segítőre. Ezeknek az édesanyáknak minden támogatást meg kell adni, mellettük kell lenni a gyermeknevelés nehéz munkájában akár anyagi, akár lelki támogatással. Debrecen korszerű család- és gyermekjóléti központja is azt a célt szolgálja, hogy mások mellett ezekkel az édesanyákkal is méltó körülmények között lehessen foglalkozni. Debrecen gondoskodni tud mind a családokról, mind az egyedülálló szülőkről. 2010 óta – a Kormány családpolitikájának köszönhetően – Debrecenben  a gyermekszületések száma több mint tíz százalékkal emelkedett, s nem mindegy, hogy a megszülető gyermekek milyen körülmények között nevelkednek. Ezeknek a körülményeknek a javítását segíti a város szociális támogatási rendszere többek közt rászorultsági alapon egyszeri 20 ezer forintos kelengyetámogatással, vagy az anyatejgyűjtő állomás – melynek a koraszülöttek ellátásában van nagyon fontos szerepe – évi 10 millió forintos önkormányzati támogatásával. Széles Diána hangsúlyozta: valóban, minden gyermek egyenlő, ezért jó lenne minden gyermek életkezdéséhez ideális körülményeket teremteni. Erre kell tehát törekedni!     

A világon elsőként 85 évvel ezelőtt a finn kismamák kaptak ajándékba kelengyecsomagot az államtól. A második világháború idején volt egy különleges funkciója is a csomag dobozának: kiságyként használhatták. Ez a kartondoboz az idők folyamán az anyává válás és a gyermekek közötti egyenlőség jelképe lett Finnországban.

Fotó: Miskolczi János

Megérkezett az újabb orosz vakcinaszállítmány Magyarországra

Leleményes újdonsággal védik a madarakat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek