Belföld
2021-03-04

Megérkezett az újabb orosz vakcinaszállítmány Magyarországra

Közben az Európai Gyógyszerügynökség is megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V vizsgálatát

Megérkezett Magyarországra az újabb, 280 ezer adagot tartalmazó orosz vakcinaszállítmány csütörtökön - közölte a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán. Szijjártó Péter elmondta, hogy a koronavírus elleni vakcinákat szállító kamionok már átlépték a határt, és amikor a Nemzeti Népegészségügyi Központ úgy dönt, az oltóanyagok azonnal felhasználhatók lesznek. A miniszter úgy fogalmazott, hogy egyre élesebb az a verseny, amelyet az emberi élet és az emberi egészség megvédéséért, megmentéséért folytatunk. Ezt a versenyt szerinte akkor lehet megnyerni, ha van oltóanyag, és azokkal be lehet oltani az embereket.

Közben az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát. Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.
    Az uniós ügynökség közölte, a szakvizsgálat megkezdéséről hozott döntés a laboratóriumi kutatások és a felnőtteknél végzett korai klinikai vizsgálatok előzetes, kedvezőnek mutatkozó eredményein alapul. A kutatások és vizsgálatok alapján készült tanulmányok azt mutatják, hogy a Szputnyik V kiváltja a szükséges antitestek és immunsejtek termelését, ez által hozzájárulhat a koronavírus elleni védelemhez.

Fotó. koronavirus.gov.hu

Szigorúbb szabályok jönnek

Rászoruló kismamák kaptak különleges csomagot Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek