Café
2022-02-01

A fáknak írnak emailt

Az ausztráliai Melbourne-ben élők szerelmes leveleket írnak kedvenc fáikhoz.

A három éve megvalósított projekt részeként, amelynek célja, hogy a lakosok kapcsolatba léphessenek a várossal olyan konkrét arborealis problémákkal kapcsolatban, mint a letört ágak vagy a betegség jelei, Melbourne-ben minden fának azonosító számot és e-mail címet adtak. De a várt veszélyes körülményekre vonatkozó rövid küldetések helyett a városi tisztviselők hamarosan személyes levelezést kezdtek el adni a szeretett helyi fáknak. 

. Az elképzeléstehát  az volt, hogy ha látják, hogy egy fa beteg, vagy megrongálták, szemetet szórtak köré vagy bármi más gondot tapasztalnak, akkor a derék állampolgárok majd ezeken a címeken jelentik be. Mivel minden fához külön email tartozik, térkép alapján könnyen be lehet azonosítani, hogy melyik fával kapcsolatban merül fel probléma. Csakhogy az emberek 

"TELJESEN MÁSRA HASZNÁLJÁK AZ EMAILCÍMEKET."

A rendszer elindítása után a várakozásokkal szemben a világ minden tájáról tömegesen kezdtek érkezni emailek a fák címeire. Javarészt persze a helyi lakosok írtak, de nem a fával kapcsolatos problémákkal, hanem a fáknak címzett üzeneteket. Vannak, amiben megdicsérik őket, van aki aggódik valamelyik beteg fáért, és jobbulást kíván neki, de akad olyan levélíró, aki szimplán csak megköszöni, hogy árnyékot ad a fa.

A lakók arra szántak időt, hogy elmondják kedvenc fáiknak a következőket: „Te vagy az az ajándék, amely folyamatosan ad”. Az önkormányzati telepítésekre szánt imádó üzenetek sora között néhány ember konkrét fákat írt, hogy ilyeneket kérdezzen: „van-e fának neme?” vagy akár „meg kellene engedni Görögországnak, hogy az Európai Unióban maradjon?” Ráadásul a fák (nos, a városi hivatalnokok) válaszolnak, még akkor is, ha a lekérdezés nyelvtörő. (A fák hím és nő is, ha kíváncsi lennél.)

A program teret ad az embereknek, hogy személyes kapcsolatokat alakítsanak ki a helyi növényzetükkel, és kiterjesztve a városvezetéssel. Ha átgondolt választ kapott arra, hogy imádja a fa lombos ölelését, valószínűleg nagyobb valószínűséggel vesz részt a város azon erőfeszítéseiben, hogy a faanyag egészséges maradjon. 

Fotó: melbourneurbanforestvisual.com.au

Forrás: index.hu   mentovento.com  

http://melbourneurbanforestvisual.com.au/?fbclid=IwAR2VPJeseown8JTZ4pym83p5nva0H1O3cMShPonqUgbureDBK7-LbgfHapw#mapexplore

Online nyílt nap

Legyen debreceni Az Európai Év Fája

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek