Café
2021-05-10

Madarak és fák napja

,, Az esemény iskolai keretek közé az Apponyi Albert vallási- és közoktatásügyi miniszter által 26.120/1906 számon kiadott rendelet által került, melynek értelmében az elemi népiskolákban minden év májusában vagy júniusában kellett „természetvédő” és „erkölcsnemesítő” szellemben méltatni a Madarak és Fák Napját."

A Föld napjának testvérünnepsége, melynek célja, hogy szerte az országban különböző megemlékezéssel hívják fel a figyelmet a természetvédelemre. Az 1931-es rendeletből kiderült, hogy az emléknap az amerikai Birds Day (Madarak napja) és Arbor day (Fák napja) alapján született meg. Minden évben május 10.-én emlékeznek meg a Madarak és fák napjára.

Ezen a napon, az iskolákban tartott előadásokon a madarak fontosságára, a mezőgazdaságra hasznos madarak védelmére és a természet jelentőségére tanítják a diákokat az oktatók. 

,,Minden gyermek ültessen egy fát, mely  fa azután magával a gyermekkel növekszik, és így a gyermek lényéhez fűződik."

Klebelsberg szerint fontos az, hogy a gyermekeket a természet szeretetére tanítsák, hiszen ilyenkor a legfogékonyabbak erre. A hagyomány újraélesztésével:

“a fa és bokor szeretete elterjed a nép között, mert annak megóvásával és ápolásával együtt önként föltámad és gyökeret ver a nép szívében, értelmében egyaránt a hasznos madarak védelme is”.

Természettár

Pilát Gábor

Szabó Eszter

Szerző
Hasonló cikkek