Blog
2023-12-10

Hogy nekik is olyan gyermekkoruk lehessen, mint amilyen nekünk volt.

29 éves vagyok. Ez megannyi dolgot jelenthet, bár a családom szerint leginkább azt, hogy ez már egy híján 30. Szerintem azonban ez a szám ennél sokkal több mindent mutat, és most nem a bölcsességre és az óriási élettapasztalatomra gondolok, sokkal inkább, hogy volt lehetőségem egy nagyszerű gyermekkort átélni, megélni.

Egész napokat voltunk kint az udvaron, csapdát állítottunk a tyúkoknak (persze mindig sikertelenül), fára másztunk, meséket hallgattunk és még sorolhatnám… Könnyű dolgunk volt, a házimunka mellett az általában hangyafocit sugárzó televízió volt az alternatíva, és egyikük sem volt túl csábító, szóval maradt a nagybetűs JÁTÉK. 

Utólag jöttem rá, hogy ezeket a játékokat szüleink nagyon szépen és észrevétlenül moderálták. Voltak játékaink, de szemfüles módon rotáltatva kerültek csak elő – így belegondolva nem is voltam én olyan szétszórt gyermek. Szüleink mágusokat megszégyenítő módon tüntettették el velünk és találtatták meg – szintén velünk! – játékainkat. És milyen jól tették! Többször örültünk ugyanannak. Na, de most nem az én csodás élményeimet szeretném bemutatni, hanem a következő és az utánuk következő gyermekek csodás gyermekkorának lehetőségét, a LapKalandot.

Egy barátom révén ismerkedtem meg a vállalkozással, amely a gyermekek fantáziáját, kézügyességét, szellemi képességeit fejlesztő természetes alapú játékokat tervez és forgalmaz. A vállalkozás ötletadója Mittli Éva, aki klinikai szakpszichológusként és édesanyaként megannyi értékes tapasztalattal rendelkezik a gyermek-szülő kapcsolatot és a játékok világát illetően egyaránt.

Ma, amikor a gyermekeket körülveszi a digitális zaj, és folyamatosan mesterséges ingerek bombázzák, talán nem is tudják, milyen unatkozni. Pedig unatkozni jó, akkor szárnyal a fantázia. Ennek köszönhetően voltam egy napon belül egyetlen bot segítségével hivatásos golfozó, párbajtőrvívó és hős lovag. 

Az unatkozás fejleszti a fantáziát, a képzelőerőt. A gyermekek ezen keresztül tanulják meg lefoglalni magukat egyedül. Azonban néha elkel hozzá a külső segítség. Többek között ehhez nyújtanak segítséget a LapKaland kártyacsomagjai. A kártyák használatával a szülők kezükbe vehetik az irányítást olyan észrevétlen módon, mint azt az én szüleim tették régen az én játékaimmal. Témát és eszközöket ajánl, ezen felül azonban szabadon alakítható a játék. Észrevétlen fejleszt, tölti fel és teszi szorosabbá a családot. A „lapokon” kívül nem is kell hozzá más, hiszen a már meglévő játékok és egyéb, a háztartásban amúgy is fellelhető tárgyak használata a cél. 

Képernyőmentes ötletek praktikus kivitelben közös játékhoz, kikapcsolódáshoz

Neked. Neki(k).

Nektek!

Forrás: futureofdebrecen.hu

Új alap segíti a családokat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek