Blog
2023-09-02

Mocsári hibiszkusz

Augusztus közepét, írunk és a kertek zöme nyugodt állapotát éli, mivel nincs olyan sok növény, amely ezekben a meleg napokban virágzási életszakaszát töltené.

A mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) ebbe a szűk növényi körbe tartozik, hiszen augusztus elején már bimbók tömegével jelennek meg a kiültetett többéves tövek. Eredeti hazája az Észak-Amerika keleti és déli részein található mocsarak, nedves rétek, árterek területe. Az ott előforduló növényeket nemesítették, egyes típusait alakították át kerti változatokká, melyek 1-1,5 méteres magasságot érnek el. A levélszín lehet zöld és bordó, a levél alakja pedig lándzsás vagy széles, tojásdad alakú.

Az egyik legnagyobb virággal rendelkező növény, amely előfordulhat a hazai díszkertekben.

A virágszínek változatos megjelenésűek, lehetnek fehérek, rózsaszínek, pirosak, bordók és ezek árnyalatai. Érdekesség, hogy 1-1 virág maximum két napig pompázik (inkább 1 nap), ezt követően elhervad.

Rendkívül igénytelen növény, így utcafrontra is bátran ültethetjük, de tarthatjuk dézsában, nagyobb konténerben vagy szabadföldben egyaránt. Szoliter növényként (egymaga határol teret a növény), de térhatárolónak egymás mellé ültetve is szép látványt nyújt. Szokták évelőágy díszítő elemeként használni a kései virágzása és a nagyobb habitusa miatt is. Érdemes a konténerben tartott növényeket évente eggyel nagyobb cserépméretbe átültetni.

A növény a napos, félárnyékos, szélvédett, állandóan nedves területeket kedveli. Kiemelendően vigyázzunk a locsolással, hogy öntözésnél ne legyen alatta pangó víz, mert akkor gyökérrothadás következhet be, ami véget vethet növényünk életének. 

Szaporítása történhet ivaros (magról) vagy ivartalan (dugványozás) módon. Utóbbi fakadása eredményesebb, de nem annyira hordozza az adott fajtára jellemző genetikai tulajdonságokat (más habitus, más, halványabb virágszín-árnyalatok). 

Javasolt fajták: –     ’Midnight Marvel’

  • ’Perfect Storm’
  • ’Kopper King’
  • ’Disco Belle Pink’

futureofdebrecen.hu

Education:Next

Andrija Majdevac

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek