Blog
2023-11-19

Amit a mókusokról tudni kell

A mókusok az egyik legnépszerűbb állatok nemcsak hazánkban, de szinte az egész világon.

Debrecenben is közismertek, gyakoriak a városban, és ha valaki sétált már a Nagyerdőn vagy a nagyerdei parkban, akkor szinte biztos, hogy találkozott már ezekkel az aranyos, szőrös fülű jószágokkal. Ennek ellenére mégis kevesen ismerik az életmódját, a debreceni mókusok megismeréséhez nyújt segítséget ez a cikk.

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a pontos fajnév a vörös mókus (esetleg európai mókus), ez a faj őshonos Magyarországon és Európa erdőségeinek jelentős részén. Népies nevei az evetke, kelempájsz madár és a cibóka. Nemrég felütötte a fejét Európa nyugati részén az amerikai szürke mókus, mely nagyobb és erősebb, valamint agresszívabb a vörös mókusnál, így sok helyről teljesen kiszorította a fajt. Hazánkban egyelőre még nem jelent meg a szürke mókus, remélhetőleg a jövőben sem fog.

A vörös mókus 20-30 cm testhosszú, farka 20-25 cm, súlya legfeljebb 500 gramm. Bundájának színe változatos, a leggyakoribb a névadó vörhenyes, de akadnak zsemleszínű vagy egészen fekete egyedek is. Télire vastagabb bundát növeszt, ekkor a fülén látható szőrpamacs is hosszabb. Hosszú, lompos farka az egyensúlyozást szolgálja, éjszaka takaróként is funkcionál. Érzékszervei fejlettek, hangadásra is képes, gyakran kotyogó, kopogó hangokat hallat.

Erdőkben, parkokban, temetőkben fordul elő, a nyílt tájakat kerüli. Debrecenben is a fás területeken figyelhető meg, például az Egyetem környékén vagy a Köztemetőben. Gallyfészket épít, melyet kibélel, a fészek lehet nyíltan a lombkoronában vagy nagyobb odúkban, üregekben is. Egy évesen ivarérett, a párzási időszak már gyakran decemberben megkezdődik. Évente kétszer ellik, általában 3-6 kölyköt, melyek 10 hetesen önállósodnak.

Tápláléka rendkívül változatos. Rügyeket, gyümölcsöket, bogyókat, magvakat, rovarokat fogyaszt. Tavasszal és nyár elején előszeretettel eszi a madártojásokat és fiókákat. Télen jár a madáretetőkre is, kedvence a dió és az alma. A madárvilág védelmének érdekében viszont a mókusokat lehetőleg ne etessük, túlszaporodásra hajlamos rágcsáló. Ősszel raktárakat készít, ezek jelentős részéről megfeledkezik. Valódi téli álmot nem alszik, felváltva alszik és pihen, ezt az időjárás és a rendelkezésre álló táplálék határozza meg. Általában 3-4 évig él. Fő ragadozója a nyest, a nyuszt, az egerészölyv és a héja. Ahol utóbbi megritkult, ott jelentősen nőtt a mókusok száma. Hazánkban védett állat, természetvédelmi értéke 25.000 forint.

futureofdebrecen.hu 

Podcast

Találkozás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek