Blog
2020-10-11

Nezara viridula

Honnan tudják a hirdetéseket elhelyezők ki a célszemély és milyen árucikkel kell felkeresni, ha érdeklődését nem teszi közzé?

Az más, amikor az ember az interneten keresgél valamilyen kütyüt vagy nyaralási desztináció iránt érdeklődik. Mint ahogy minden internet használó tapasztalta, ilyen keresés után nagy számban jelennek meg kéretlen hirdetések. Megtörténik olyan is, hogy miután az ember interneten keresztül vásárol tömény italt, a máj gyógyítására vonatkozó hirdetések bukkannak fel.

Ma reggel megnyitottam a pontos idő weboldalt, ahol a kért információ mellett két hirdetés tolakodott elő azzal a kérdéssel, hogy: „Magas a vérnyomása?” és különböző szereket ajánlott a figyelmembe.

Honnan tudják, hogy gondom akadt a vérnyomással? Még azt is, hogy nem alacsony, hanem éppen magas?!

Az interneten nem kerestem semmit a hipertenziával kapcsolatban, csak a naplómban írtam le a fentiekben mi történt kedden. De ez a bejegyzés nem került megosztásra, a szöveget, mint ahogy már többször is elmondtam egy pendrive-ra jegyzem.

Igaz telefonon közöltem feleségemmel a történteket és a beszélgetésben elhangzott a kifejezés. Az információról tudott még az orvos, aki megvizsgált és felírta a gyógyszert és a gyógyszerész, ahol megvásároltam. Őket pedig köti a hivatali titoktartás.

Lehallgatnak? A telefont?

Lehet, hogy át kellene nézni a lakást is, megtörténhet, hogy a Nezara viridula mellett egyéb névrokont is találnék? A Nezara viridula a szép neve az „invazív címeres poloskának” amely kéretlen migránsként Kelet Afrikából vándorolt be vidékeinkre és most, ahogy lehűlt az idő igyekszik behúzódni a lakásba. A szakcikk, amit a napokban olvastam és amelyikből megtudtam személyes adatait (név, vezetéknév, származási hely) említi, hogy Észak Amerikából behurcoltak egy új fajta, név szerint „nyugati levéllábú poloskát” is. Meg talán másmilyeneket is, amelyeknek a fülük helyén mikrofon működik, a potrohukban pedig leadó.

Azt is kipróbálhatnám, hogy otthon hangosan elkezdenénk tárgyalni arról, hogy ideje lenne most már vásárolni egy helikoptert. Több üzletember, politikus is megkedvelte, szívesen használja, nem kell a dugóban araszolni, az autópályán ügyelni a sebességkorlátozásra, a pályamatrica vásárlást is ki lehetne spórolni. Hátha ezek után különböző weboldalakon elkezdenék ajánlgatni akciós áron a jobbnál jobb, kényelmes, könnyen irányítható helikoptereket? Akár olyanokat is, amelyek valamilyen alapvető fegyverzettel is el vannak látva, ha éppen olyan szituációba keveredik az ember.

Félretéve a tréfát, soha sem vásárolnék helikoptert, mert nem tartom biztonságosnak. Ha leáll a rotorja – és miért ne állna le, perpetuum mobile nem létezik, minden ami forog, mozog elromolhat és leállhat – úgy zuhan alá mint a konzerv doboz. A repülőnek vannak szárnyai, aki a vitorlázó repülésben járatos, szerencsés esetben valahogy le tud vele ereszkedni még ha el is romlik a hajtómű. De a helikopternek nincs mivel kihasználni a légköri áramlatok felhajtó erejét. Az alakja sem aerodinamikus. Nem a madarakról, hanem a szitakötőről mintázták.

Tudom, a lehallgatások gyakorlatát az emberek biztonsága érdekében tökéletesítették és terjesztették el (miközben szigorúan ügyelnek az adatvédelemre a GDPR uniós rendelet alapján). Mert ha valahol valaki kikotyogja, hogy merényletet, robbantást, vagy bankrablást tervez, az illetékes szervek tudnak reagálni. Mivel pénzből él minden szervezet, a lehallgatásra szakosodott kft. (vagy aki) azokat az információkat, amelyek nem a biztonságot veszélyeztetik, értékesítik a hirdetési piacon. Feltételezem, hogy így működik a rendszer.

Csorba Zoltán újságíró, blogger. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Üvegezzünk?

Fekete Zsóka

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek