Blog
2024-03-30

Megkezdődött a tavaszi faültetés

2024. március 22-én, a víz világnapján elkezdődött a tavaszi faültetési szezon.

 A cselekvő környezetvédelemre felhívva a figyelmet, a Zöld Munkacsoport, a Future of Debrecen Egyesület és a Zöld Kódex megalkotói közösen ültettek el 22 darab őshonos, kislevelű hársat a Kondoros partján. 

A környezet biológiai sokféleségét vizsgálva számos kutatás bizonyítja, hogy a kék infrastruktúra kiépülése sokkal természetesebb hatásokkal jár, ha fák állnak az adott vízfolyás partján. Így az „Ültessünk 10.000 fát!” programban zöld folyosókat hozunk létre a Civaqua kék vízgyűrűje mellé, oly módon, hogy a Tócó-patak és a Kondoros partjára is facsemetéket ültetünk.

A tavasz folyamán több mint 600 új fa kerül földbe, ezzel az „Ültessünk 10.000 fát Debrecenben!” program lezárul, hamarosan a tízezredik fa is a helyére kerül. Itt azonban nem állunk meg, hiszen a Zöld Kódex egyik legnépszerűbb intézkedése a debreceniek véleménye szerint az “Újabb 10 000 fát ültetünk!.  A fásítási program új elemmel színesedik: közösségi gyümölcsöskertek alakítunk ki a város több területén.

A fásításnak köszönhetően a város levegőminősége és klimatikus viszonyai is jelentősen javulni fognak, jelentősen csökken a szálló por mennyisége. Egy facsemete a lombkoronája levélfelületén 4,5 kg port képes megkötni egy évben. Mivel a városi környezetben a legnagyobb egészségügyi kockázatot a porterhelés jelenti, ezért minél több fa található egy településen, annál hatékonyabb a pormegkötés. A 2019-ben elindított fásítási program 10 000 fája évente 45 tonna portól tisztítja meg Debrecen levegőjét.

futureofdebrecen.hu 

Magyarországon a DVSC bízik leginkább a fiatal játékosokban

Küzdelmes meccs várható

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek