Blog
2023-07-09

Bagolyfiókák Debrecenben

Debrecen több pontján is furcsa hangokra lehetünk figyelmesek esténként. Hangos, elkeseredett visítás, vagy sípolás töri meg az éjjel csöndjét, ez az erdei fülesbaglyok eleségkérő hangja.

Május-június egyes bagolyfajok fiókáinak kirepülési ideje, és ha nappal utánakeressük, hogy este honnan hallottuk a hangot, akár még pihés tollgombócokban is gyönyörködhetünk.

Az erdei fülesbagoly hazánk leggyakoribb bagolyfaja, fészket nem épít, dolmányos varjak fészkeit vagy mesterséges költőládákat foglal el. Akár a rigóféléknél, úgy a baglyoknál is megfigyelhető, hogy a fiókák a röpképesség elérése előtt kiugrálnak a fészekből, ez erdei füleseknél 4 hetesen történik meg. A város több pontján fészkelnek, a leggyakoribbak az északi városrészben. Fő táplálékuk a mezei pocok, de egereket, patkányokat, verebeket is fognak. Másik jellegzetes hangjuk ajtónyikorgásra emlékeztet.

A parkerdő vagy a köztemető öreg, odvas fáit fürkészve más faj fiókáit is megtekinthetjük. A macskabagoly a Nagyerdő gyakori fészkelője, faodvakban költ, tollfülei nincsennek. Szemük nagy, fekete színű, a fülesbaglyoké sárgás. Táplálékát madarak és kisemlősök alkotják. Ha megtaláljuk a fiókákat valamelyik fán lehetőleg ne menjünk közel, a macskabagoly megvédi az utódait a nagyobb élőlényekkel szemben is, ilyenkor nagyon ritkán okozhat karcolásokat, ezért jobb távolról gyönyörködni a tollas apróságokban.

A bagolyfajokkal kapcsolatban még mindig élnek hiedelmek, melyek miatt sokan félnek tőlük. Teljesen ártalmatlanok, és rendkívül hasznosak, az egerek és pockok fáradhatatlan pusztítói, örüljünk, ha környezetünkben telepednek meg. Ha bagolyfiókát találunk, ne zavarjuk, tisztes távolból fényképezzük le, majd álljunk tovább. Hazánkban minden bagolyfaj védett!
Ha igazán közelről akarunk bagolyfiókákat látni, látogassunk el a Hortobágyi Madárkórházba, ahol sérült és elárvult baglyokat egyaránt láthatunk és támogathatunk.

futureofdebrecen.hu

Őslakos kutúra

Újra zavartalan a forgalom a létavértesi közúti határátkelőhelyen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek