Blog
2024-02-10

Komposztálás otthon – 3. rész

2024 januárjától Magyarországon is elindult a konyhai zöldhulladék és élelmiszer-hulladék – azaz a biohulladék – elkülönített gyűjtése.

Célja, hogy a természetes szervesanyag-körforgásba minél nagyobb tisztaságú anyag kerülhessen vissza, és csökkenjen a hulladéklerakókon lerakott települési hulladék biológiailag lebomló tartalma. Amennyiben lehetőség van, komposztáljunk otthon, melynek jótékony, hasznos termékét a talajba visszaforgatva majd növényeink meghálálják.

Cikksorozatunk legújabb részében bemutatjuk a komposztálók elkészítésének és elhelyezésének legjobb módját.

A megfelelő hely kiválasztása:

A komposztáló elhelyezésekor, működtetésekor a cél az, hogy a hasznos mikroorganizmusok megtalálják az optimális életközegüket és a komposztálás folyamata végbemenjen.

Szempontok a helyszínválasztáshoz:

Legyen a hely könnyen megközelíthető, minden oldalról legyen hozzáférhető. A szükséges eszközöknek alakítsatok ki tárolóhelyet. Legyen vízhozzáférési pont a közelben.

Fontos: találjatok a kertben egy olyan pontot, ami általában félárnyékos, semmiképp sem éri folyamatosan közvetlen napfény, emellett pedig szellős is. Tehát időjárástól és napfénytől védett helyet válasszatok.

Figyeljetek a telekhatártól való távolságra, hogy ne zavarja a szomszédokat. Biztosítsátok a megfelelő alapterületet a komposztáló számára és a zöld anyagok aprításához. Pl. egy 300 m2-es kerthez legalább 2 db 400 literes komposztáló kell.

A komposztáláshoz szükséges legalapvetőbb szerszámok a következők:

-Aprító eszköz (ágaprító, metszőolló, bozótvágó, kés, balta stb.)

-Villa az átforgatáshoz

-Lapát a kitermeléshez, vagy átforgatáshoz

-Rosta

-Locsoló eszköz

-Türelem

És hogyan készítsem el a komposztkeretem?

Alapanyag:

A komposztkerethez szükséges egyetlen alapanyag a faanyag, vagy drótháló. A faanyag lehet használt raklap is, valamint 32 méternyi 10 cm x 2,5 cm-es deszka is.

Szükséges kellékek: faragasztó, csillagfejű facsavarok

Szükséges szerszámok: körfűrész vagy sablon fűrész, fúrógép

Elkészítés raklapból:

Ha kicsit is bizonytalankodtok a saját tudásotokat illetően, válasszátok inkább a raklapos megoldást, az egyébként is jóval idő- és energiakímélőbb. Ha így tesztek, nincs más dolgotok, mint a már előre elkészített falat (raklapot) stabilan egymás mellé illeszteni, hogy azok láda-formát adjanak. Ezt követően elegendő csupán a raklapok rögzítését megoldanotok valamilyen általatok választott módon. A komposzt hatékonyabb bent tartása érdekében a belső oldalt geotextíliával fedjétek le, fontos azonban, hogy a talaj felől nyitott maradjon, és érintkezzen szabadon a földdel.

Lehet fedelet készíteni deszkából, de ez akár el is hagyható (ha zavar benneteket a látvány, akkor például dinnyét, vagy tököt ültethettek a tetejére nyár elején.) Ha nagyobb a kertetek, akkor a láda helyett inkább egy több rekeszes komposzttároló ajánlott, ahol különböző érettségű halmokat kezelhettek.

Fontos: a kihagyott rések a falécek között szellőztetik a halmot, így kordában tartják a szagokat és biztosítják a hulladékok lebontását.

Elkészítés deszkából:

A deszkából készült komposztkerethez 32 db 1 m-es deszka darabot vágjatok, melyhez 8 szál 4 m-es deszkára lesz szükségetek.

Nút kialakítása:

A deszkákra úgynevezett nútok kerülnek a deszkák szélétől 5 cm-re, 2,5 x 5 cm méretben, hogy a deszkákat egymásba tudjátok illeszteni. 4 deszkánál csak az egyik oldalra kerül 2 db nút (alsó és felső elemek), a többi 28-nál mindkét oldalra (deszkánként 4 db).

A nútok kialakításához szükségetek lesz mérőszalagra, ceruzára, kalapácsra, valamint fűrészre.

Komposztkeret készítése lépésenként:

  1. Vágjátok méretre a deszkákat (1 méteres darabokra)!
  2. Jelöljetek ki a vágási pontokat a deszkán a nútoláshoz! (A deszka vastagsága 2,5 cm, a nút ennél valamennyivel szélesebb legyen.)
  3. A maximális pontosság érdekében fogjatok össze 2-4 db deszkát szorítóval!
  4. Vágjatok ki a nútokat a kívánt mélységig mind a 4 oldalon!
  5. Kalapáccsal törjétek ki a kis darabokat!
  6. Illesszétek össze a deszkákat!

Ezzel kész is vagytok. Ezután a komposztkeret belsejét kezeljétek le lenolaj kencével, vagy használt étolajjal. Helyezzétek a keretet 4 db kisméretű téglára, vagy térburkolóra, hogy az alsó elemek ne kezdjenek el korhadni.

Komposzthalom elkészítése:

Komposzthalom esetében egyszerűbb a dolgotok. 

Ennek a módszernek megvan a maga előnye, hiszen a komposzt könnyen hozzáférhetővé válik, illetve a szellőztetése is megoldott, cserébe viszont az esetleges szagokat és a cseppet sem esztétikus látványt is el kell viselnetek.

A szükséges szerszámok egy ásó és egy kapa.

A komposzt alapterületén a talajréteget 10 cm mélységig távolítsátok el, majd kapáljátok meg a gödör alját, hogy a komposzt érintkezzen a talajélettel.

A komposzthalmotok elkészült, jó komposztálást kívánunk!

Kedves Olvasóink! A Komposztálás Otthon sorozatunk harmadik fejezetét olvashattátok.  A következő részében bemutatjuk Nektek, hogy milyen anyagok kerülhetnek a komposztba.

Az ökomenedzser iroda címe: Debrecen MJV Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztály

4025 Debrecen, Barna utca 23. 90. sz. iroda 
Ökomenedzserek: Tornainé Kicsák Edit, Ulveczki Csaba
E-mail: hungairy@ph.debrecen.hu
Telefon: 06 52 511 408

futureofdebrecen.hu

Sportszerviz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek