Külföld
2023-07-01

Elítélte a svédországi Korán-égetést az Európai Unió

Közleményben ítélte el a svédországi Korán-égetést az Európai Unió, és sajnálatosnak nevezte, hogy ilyen cselekményt hajtottak végre a muszlimok kiemelt ünnepén, az íd al-adha (áldozat ünnepe) napján.

Az Európai Külügyi Szolgálat (EKSz) szombati közleményében szóvivője útján azt közölte, a Korán elleni sértő cselekedet semmilyen módon sem tükrözi az Európai Unió véleményét.
    "A Korán vagy bármely más szent könyv elégetése sértő, tiszteletlen és egyértelmű provokáció. A rasszizmusnak, az idegengyűlöletnek és az intoleranciának nincs helye Európában" - jelentették ki.
    Az Európai Unió továbbra is kiáll a vallás vagy meggyőződés szabadsága és a szólásszabadság mellett, külföldön és belföldön egyaránt - húzták alá.

    "Itt az ideje, hogy közösen álljunk ki a kölcsönös megértésért és tiszteletért, és megakadályozzuk a helyzet elmérgesedését" - írták.
    Arra utalva, hogy a Korán stockholmi elégetése miatt tüntetések kezdődtek Irakban és Iránban, azt közölték: az EU szorosan figyelemmel követi a fejleményeket, nyugalomra és önmérsékletre szólít fel, továbbá elítéli a diplomáciai képviseletek elleni támadásokat.
    Stockholm központjában Salwan Momika 37 éves iraki bevándorló oldalakat tépett ki és gyújtott meg az iszlám szent könyvéből szerdán. A Koránra előzőleg szalonnát helyezett, ami a hívőket súlyosan sértő gesztus volt. Momika ellen utólag "etnikai vagy nemzetiségi csoport elleni izgatás", továbbá a tűzgyújtási tilalom megszegése miatt eljárás indult, de előzetesen a rendőrség engedélyt adott akciójára.

Dűne 2

’Nem divatbemutató ez!’

MTI

Szerző
Hasonló cikkek