Gazdaság
2023-07-02

Heti makronaptár

A jövő héten jelenik meg a májusi ipari termelésről szóló statisztika, a kiskereskedelem májusi statisztikája és a júniusi inflációs adat.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalom áprilisi részletes adatát. Az előzetes adatok szerint az idén áprilisban az export euróban számított értéke 3,4 százalékkal nagyobb, míg az importé 4,0 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 836 millió euróval javult. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 19, az importoldalon 16 százalékkal csökkent.
    Emellett a beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értékét közli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).  A BMI májusi értéke 57,1 pont lett, alacsonyabb az áprilisi 61,9 pontos értéknél. A válaszadók az előző havi intenzív növekedést követően lassuló bővülési folyamatról számoltak be.
  

  Kedden a KSH a szálláshelyek májusi forgalmát és a kormányzati szektor idei első negyedévi egyenlegét teszi közzé. 2023 áprilisában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 6,7, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál a külföldi vendégforgalom bővülésének köszönhetően. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,0 százalékkal visszaesett. 2023. január-áprilisban a belföldi vendégek 8,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.
    Csütörtökön az ipar és a kiskereskedelmi forgalom májusi statisztikái jelennek meg. Áprilisban az ipari termelés volumene 8,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól; munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal mérséklődött. A feldolgozóipari alágak döntő többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban és a villamos berendezések gyártásában nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. márciusinál 2,5 százalékkal kisebb volt.
  

   Áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett - a nyers adat szerint 13,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 22,9 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,9 százalékkal elmaradt az előző havitól. 2023. január-áprilisban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 10,4 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.
    Pénteken a fogyasztói árak júniusi adatát közli a KSH. Májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek.
 

’Nem divatbemutató ez!’

17 Eb címmel zárták a szezont a Feelling növendékei

MTI

Szerző
Hasonló cikkek