Blog
2023-02-19

Még nem késő madárodút kihelyezni!

Szokatlanul enyhe a tél, január végén már nyíltak a téltemetők, és hangosan daloltak a fekete rigók is. Emberek és állatok egyaránt élvezik a kellemes időjárást, amely a kora tavaszt idézi. A madáretetők sok helyen üresek, nem a magok hiányoznak belőlük, hanem a madarak.

 Ezen a télen nem szorultak a segítségünkre. Február van, de a cinegék már januárban nézegetik, vizsgálgatják a kiakasztott odúkat. Az odúk és etetők között az a különbség, hogy az előbbieket a madarak fészkelésre, utóbbiakat pedig táplálkozásra keresik fel.

Az odúkihelyezésre a legkedvezőbb időszak az ősz, a madaraknak bőven van idejük megszokni azt, télen pedig benne éjszakáznak, így tavasszal nagyobb eséllyel foglalják el őket. Természetesen február elején, de még a hó végén sem vagyunk elkésve semmivel! Még ilyenkor sem késő egy-egy madárodút kiakasztani.

A cinegék és csuszkák még elfoglalhatják, de a márciusban hazatérő billegetők és rozsdafarkúak is otthonra lelhetnek még idén általunk.

A legjobb, ha egy B-típusú és egy C-típusú odút rakunk ki, egy átlagos méretű kertbe ennél több nem is kell. Egy nagyobb telekre, gyümölcsösbe, erdőszélre D és A típusúakból egyet-egyet, és akár 5-6 B típusút is eloszthatunk. Az odúk egymástól legalább 100 méterre legyenek. Elég fejmagasságba kihelyezni őket, kerülhetnek fára, kerítésre, oszlopra is, egyedül a C típusnál ügyeljünk arra, hogy épületre, széltől és esőtől védett helyre tegyük.

Az odúkba fészekanyagot tenni nem kell, de a közeli ágakra köthetünk állati szőröket és száraz füvet, ezt előszeretettel építik be a környék madarai. A szagunktól nem kell tartani, nem fogja elriasztani a madarakat, a hazai énekesmadaraknak nincs jó szaglása. A régebbi odúkból a fészekanyagot távolítsuk el, a cinegék, rozsdafarkúak és más kistestű madarak minden évben újat építenek, a tavalyiakat nem használják.

Ha a kihelyezett madárodút nem foglalnák el a madarak, ne gondoljunk rögtön rosszra, ilyenkor érdemesebb a madáritató vagy -etető közelébe rakni, de ne közvetlenül mellé, mert a nagy forgalom is nehezíti a madárpár területfoglalását.

Az se keseredjen el, aki nem kertes házban él és nem rendelkezik nagy telekkel. Odút, etetőt, és madáritatót is rakhatunk ki a bérlakások erkélyére, és ott is lehet sikerük.

Forrás:futureofdebrecen.hu

Magyarországra látogat Vang Ji államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatója

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek