Backstage
2022-04-08

BEAT LIVE: Költészet napja a Beaten (április 11.)

Rendhagyó élő műsorfolyammal jelentkezik a Beat Rádió április 11-én. A magyar költészet napja alkalmából olyan előadók és zenekarok lesznek a rádió vendégei, akik magyar költők verseit zenésítették meg, vagy rendelkeznek saját verses kötettel.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik.

Miért élik reneszánszukat klasszikus verseink megzenésítései? Miben más egy vers megzenésítése, mint egy dalszöveghez zenét szerezni? Lehet-e irodalmi alkotásoknak tekinteni a dalszövegeket? Többek közt ezekre a kérdésekre keresik a választ a Beat Rádió műsorvezetői és vendégei április 11-én délelőtt 10 és délután 5 óra között.

Számos előadót, zenekart megihlettek már hajdan volt és kortás költők híres versei, a meghívott vendégek maguk is rendelkeznek zenés feldolgozásokkal. A magyar költészet napja alkalmából szervezett tematikus napon Kovács Ákos Kossuth-díjas magyar énekes, dalszerző, zeneszerző, költő, Csemer Boglárka (Boggie) énekesnő, Pátkai Rozina énekesnő, dalszerző, képzőművész, Süveg Márk, Saiid slammer, a Meg Egy Cukorka, a Csaknekedkislány és a Magidom zenekar lesznek a stúdió élő műsorának vendégei.

Az elmúlt években megannyi írónk - Kosztolányi Dezső, Petőfi Sándor, Ady Endre, Radnóti Miklós, Arany János, Pilinszky János, Szabó Lőrinc, Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor, Kaffka Margit, Kányádi Sándor, Varró Dániel, Háy János, Lackfi János, vagy épp Grecsó Krisztián - költeményei kaptak zenés átiratot.

A magyar popzenében is többekkel kapcsolatban elhangzott, hogy “dalszövegei irodalmi igényességűek” és szövegeiket egyetemi órák keretében elemezik.

Esemény: Magyar költészet napja a Beat-en

Időpont: 2022. április 11., 10:00-17:00

Az adás az alábbi linken érhető el: https://www.beatradiohungary.hu/

Az élő műsor a Beat - Az ütős alternatíva Facebook oldalán videósan is követhető.

Mátyus Panna: Mindenkitől száz százalék kell

Elküldték Elemért

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek