Backstage
2022-12-17

Co Lee: "A bohócom fedezi fel önmagát, tükröt tartva a világnak"

Halász Kolos, Co Lee az elmúlt években vált a budapesti underground hip-hop egyik vezéralakjává. Miközben a Wavy Budapest kollektíva kulcsfontosságú figurája, szólókarrierje is új fejezethez ért: 2022 tavaszán megjelent Iceberg című számát Európa-szerte játszani kezdte számos rádió, Air című lo-fi hip-hop albuma pedig számos vezető Spotify playlisten szerepelt hónapokig, egy mozgalmas fesztiválszezon után pedig Beton.Hofi turnéjának vendégelőadójaként járta végig az ország klubjait az ősz során

A lo-fi-legenda és Blunt Shelter-vezető BluntOne által producerelt Olyan Vagyok Co Lee 2023 első felében megjelenő magyar nyelvű nagylemezének, a Cirque de L'homme-nak a felvezetője. Ahogy a rapper mondja, a cirkuszi settingben játszódó, táncot, színházat, hiphopot, cirkuszművészetet és divatot is egyesítő groteszk klip a stúdióalbum „intrójaként” is felfogható, többek közt ez vezeti fel a lemez vizuális és eszmei koncepcióját is.

"Az egész albumnak lesz egy cirkuszos, kavalkádos feelingje, sok féle zene lesz benne, sok féle érzés. Az Olyan Vagyok egyfajta vizuális trailere a Cirque de L'homme-nak."

 

A klipben kameóznak rapperek és producerek is, akik kulcsszereplői voltak az album eddigi fejlődésének: porondmesterként bukkan fel BluntOne, bűvészként jelenik meg Imi Lájt a Sör és Fűből, Kolibri jógiként lebeg, a Slow Village-es Glsch pedig erőművészt játszik. A videóban emellett megjelennek a Wavy tagjai (Blaize, Chris Villon, Dan Pinto, Quan, Yungmatka, Whyte_Kat) és Baba Aziz is.

A modern és múltszázadi művészetben gyakran visszatérő, bohóc-narratívára épülő klip egy Wavy Budapest produkció, rendezője Quan, társrendezők Yungmatka és Whyte_Kat-, az operatőrök pedig az Iceberget is jegyző Székelyhidi Márk és Kelemen Barnabás voltak, a fotókat Yungmatka készítette.



"Először 2014-ben találkoztam a bohócsággal, amikor is lehetőségem adódott elmenni olaszországba egy 2 hetes bohóc workshopra. Teljesen lenyűgözve tértem haza, és azt éreztem hogy nekem kell valami ettől az egésztől. A Baross Imre Artistaképző bohóc osztályát kétszer hagytam ott, összesen 2 évet jártam oda, és amit kerestem, megtaláltam. Az volt az érdekes, hogy a suli nagyon sokat adott a zenémnek, mint előadóművész, mint inspiriáció, mint világnézet. Ehhez képest a zene soha nem tudott adni semmit a bohócnak, nem tudtam hálás lenni. Talán ezért is, most hogy már a zenével foglalkozom főidőben, jöhetett ez a fajta kibontakozás és újragondolás a kettővel együtt. A bohócom fedezi fel magát, az aggressziót, a kedvességet, a mozgást és az egyhelyben levést, azt ami körbeveszi és azt ami belül van, mindeközben tükröt tartva a világnak."

Co Lee-t legközelebb március 11-én láthatjuk viszont az A38 Hajó színpadán, a Cirque de L'homme lemezbemutatóján.

Fotók: Yungmatka

Teret neveztek el Fábián Juliról a Budapest Park előtt

Katar 2022: Molnár Szilárd címvédésre számít

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek