Debrecen
2024-05-06

Egyre többen jelentkeznek a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeibe

A Debreceni Szakképzési Centrum 11 iskolája technikumi, szakképző iskolai, szakiskolai és előkészítő évfolyamos tanulmányi területeket hirdetett meg a középfokú felvételi eljárásban. A jelentkezők 92 tanulmányi területre jelentkezhettek: 19 ágazat, 39 technikumi és 29 szakképző iskolai szakma, továbbá szakiskolában 4 részszakma közül választhattak.

Május 2-án egy mérföldkőhöz értünk, hiszen eldőlt, kik azok az általános iskolás diákok, akik felvételt  nyertek az iskoláinkba – mondta Szilágyi Sándor, Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója a  sajtótájékoztatón. – A centrum intézményei az elmúlt időszakban folyamatos növekedést értek el, így ebben az  évben a magas létszámot stabilizálnunk kellett a helyi gazdaság számára fontos ágazatokban. A jelentkezők  száma alapján elmondhatjuk, hogy ez olyan ágazatokban is sikeres volt, amik az újonnan Debrecenbe települt  gazdasági szereplők megfelelő körülményeinek támogatását is biztosítják. Ékes bizonyítéka ez annak, hogy a  helyi oktatás és a gazdasági élet vonzó a környék fiataljai és szüleik számára – fogalmazott. 

A rendes felvételi eljárásban 1667 főt vett fel a centrum, a fellebbezések és a rendkívüli felvételi eljárás  eredményeként még 5%-os emelkedésre számítanak. 

A Debreceni SZC Irinyi János Technikum, a Debreceni SZC Kreatív Technikum és a Debreceni SZC Péchy  Mihály Építőipari Technikum növelte jelentősebben a beiskolázási számait a múlt évhez képest: az Debreceni  SZC Irinyi János Technikumban új ágazat (Rendészet és közszolgálat), a Debreceni SZC Kreatív  Technikumban új szakma (okleveles óvodai nevelő) indul a 2024/2025. tanévtől. 

A legtöbb tanulót az Debreceni SZC Irinyi János Technikum (235 fő), a Debreceni SZC Mechwart András  Gépipari és Informatikai Technikum (210) és a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium (193)  iskolázta be, a beiratkozás június 26-28. között zajlik majd. 

Fontos tudni, a tanulók ágazatra nyernek felvételt, a konkrét szakmáról az alapoktatás során szükséges  nyilatkozniuk (szakképző iskolában 9. évfolyamon, technikumban 10. évfolyamon). A legnépszerűbb ágazatok (összhangban a helyi vállalati igényekkel) a Specializált gép- és járműgyártás, az  Informatika és távközlés, a Turizmus-vendéglátás, az Építőipar, a Vegyipar, a Gépészet, valamint az  Elektronika és elektrotechnika ágazat. 

A DSZC iskolái május 2-ig értesítették a jelentkezőket és általános iskolájukat a felvételi eljárás eredményéről  (az egyeztetett felvételi jegyzék az iskolák honlapján is megtekinthető). A jogorvoslati eljárást megindító  kérelmek (fellebbezések) benyújtására 15 nap áll rendelkezésre, a kérelmek elbírálásáról a főigazgató dönt  június első napjáig. A rendkívüli felvételi eljárás május 6. napjától veszi kezdetét. 

Érettségi és szakmai vizsgák 

A 2024. május-júniusi vizsgaidőszakban a Debreceni Szakképzési Centrum 1403 tanulója tesz érettségi vizsgát,  ebből 12. technikumban előrehozott érettségi vizsgáját 1143 fő kezdi meg. 

Középszinten a legtöbben a magyar nyelv és irodalom, a matematika és a történelem tantárgyakból  érettségiznek, míg emelt szinten 160 tantárgyi vizsgát bonyolítanak le, a legtöbben angol nyelvből és  történelemből vizsgáznak. 

A 2020-tól bevezetett technikumi oktatásban a tanulók 5 éves (esetenként 6 éves) szakmai oktatásra nyernek  felvételt. Érettségi bizonyítványukat a 13. évfolyam végén a technikusi oklevelükkel együtt kapják meg (az 5.  érettségi tárgyat a technikusi szakmai vizsga váltja ki), ugyanakkor 12. évfolyamon előrehozott érettségi  vizsgát tehetnek bármely kötelező érettségi vizsgatárgyból. 

A 2024. május-júniusi vizsgaidőszakban 2553 diák és képzésben résztvevő tesz szakmai vizsgát. Ebből 2275  fő szakmajegyzékes, 278 fő kifutó OKJ-s szakmát szerezhet. 65%-uk nappali rendszerű szakmai oktatásban,  35%-uk felnőttek szakmai oktatásában vesz, vett részt. 

A legtöbb vizsgázó az alábbi iskoláinkból kerül ki: Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari  Technikum és Szakképző Iskola, Debreceni SZC Irinyi János Technikum, Debreceni SZC Beregszászi Pál  Technikum és Kollégium, Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium.

A legtöbb szakmajegyzékes az alábbi szakmákban kaphat oklevelet/szakmai bizonyítványt: Vállalkozási  ügyviteli ügyintéző, Villanyszerelő, Logisztikai technikus, Szoftverfejlesztő és tesztelő, Kereskedelmi  értékesítő, valamint Vegyésztechnikus. 

A legtöbb kifutó OKJ-s Gépgyártástechnológiai technikus, Informatikai rendszerüzemeltető, Műszaki  informatikus, valamint Autóelektronikai műszerész szakképesítést szerezhet. 

A szakmájuk sztárjai 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara XVII. alkalommal, 2024. április 24-26. között szervezte meg  Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont F és G pavilonjaiban a Szakma Sztár Fesztivált, az országos szakmai  versenyek döntőit. A fesztiválon 65 szakma 18 szakmacsoportjában versengtek a fiatal szakemberek. A  Debreceni Szakképzési Centrumból 9 tanuló ért el kimagasló eredményt: 6 fő 2. helyezéssel, 2 fő 3. helyezéssel  és 1 fő 4. helyezéssel zárta a versenyt. 

Ez volt életem első versenye, így nagyon izgultam, ahogy azonban bepakoltunk és megkaptuk a  versenyfeladatot, realizáltam, hogy erre képes vagyok és elmúlt az izgalmam is – fogalmazott Pozsgai Zsolt, a  Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola ács tanulója, aki a Szakma Sztár Fesztiválon  a 3. helyen végzett. Egy tetőszerkezet tervrajzát kaptuk, aminek élkészítéséhez a szakmai tapasztalatunkat  kellett elővennünk. Igyekeztem a magam útján járni, ami talán kicsit meg is nehezítette a dolgomat. Nagyon  örülök a 3. helyezésnek, itthonról sokan szurkoltak nekem, de külön hálás vagyok az osztálytársiamnak és az  osztályfőnökömnek, akik a helyszínen is biztattak. A következő lépés az életemben az álláskeresés, azt pedig  megtapasztalhattam ezen a versenyen, hogy bár folyamatosan lépést kell tartanunk a szakma fejlődésével, azért  az új technológiák mellett a régieket sem szabad elfelejtenünk – összegezte. 

Gratulálok azoknak a diákoknak, akik méltán, a régi hagyományt folytatva képviselték a várost és a helyi  szakképzést a Szakma Sztár Fesztiválon – mondta Prof. Dr. Pósán László, az Országgyűlés Kulturális  Bizottságának elnöke. – Ha magasan van a léc - márpedig itt magasan van -, akkor azt átugrani mindig  nehezebb, de a Debreceni Szakképzési Centrum tanulóinak versenyeredményei azt mutatják, hogy az itteni  szakképzés ezt képes teljesíteni. Debrecenben folyamatos és állandó a fejlődés, ám a fiatalok aktivitását és a  szakképzés alkalmazkodóképességét bizonyítja a városba betelepülő világhírű cégek száma is – fogalmazott. 

Nyári táborok

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is szeretettel várják a szakmák és technológiák iránt érdeklődő általános  iskolásokat a Debreceni Szakképzési Centrum napközis nyári táborai, melyeket két helyszínen: a centrum  Digitális Közösségi Alkotóműhelyében (DKA), illetve a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari  Technikum és Szakképző Iskolában szerveznek. A DSZC-táborok ingyenesek.  

A DKA táboraiba szeretettel várjuk a technológiák iránt érdeklődő 10-14 éves általános iskolásokat. A  táborokban különböző számítógépes alkalmazásokat, szoftvereket használunk, és megtanítjuk a gyerekeket az  internet által kínált lehetőségek használatára a tanulás terén – mondta Gyöngyné Czene Ágnes, a Digitális  Közösségi Alkotótér műhelymestere. – Alkotás közben számos kompetencia fejlesztése történik: matematika,  természetismeret, nyelvi kompetencia, társas kompetencia, problémamegoldó kompetencia, a kommunikáció,  a tolerancia mások nézeteivel és viselkedésével szemben, és nem utolsó sorban a digitális kompetencia – összegezte. 

Az első tábor időpontja 2024. június 24-28, témája „Debrecen, az élhető város”. Egy város, ami puzzle  formákból áll össze. Adott 12 tervező és 12 terület, amiből a gyerekeknek létre kell hozniuk a várost - minden  diák kap egy szektort, amiért felel: gazdaság, oktatás, egészségügy, sport, közlekedés; és amit még a gyerekek  fontosnak tartanak egy város kialakulásában. Mindezt a digitális technikák segítségével hozzák létre: lézerrel  vágnak, 3D nyomtatnak, fúrnak, faragnak, festenek, ragasztanak.  

A második tábor időpontja 2024. július 22-26, témája: „Varázsoljuk át anyu konyháját!”. A tábor alatt újra  hasznosítanak különböző üvegeket, színes anyagokból készítenek evőeszköztartót, vagy éppen  kartondobozokból asztali dekorációt, és közben a digitális technikákról sem feledkezünk el. Terveznek majd  egyedi szalvéta tartókat, névre szóló poháralátétet, sütikiszúrókat, ültetőkártyát a fontosabb eseményekre, hogy  a konyha főnökei még szívesebben alkossanak benne.  

A harmadik tábor időpontja 2024. augusztus 12-16. Ezen a héten a fiatalok megalkothatják álmaik otthonát 3D  nyomtatás segítségével. A gyerekek nagy része előszeretettel rendezi át a szobáját, mindig újítana valamit a  megszokott környezetén. Ez a tábor ennek ad teret, hisz egyre többször láthatunk a televízióban, vagy a  különböző portálokon híreket arról, hogy 3D nyomtatással készülnek komplett házak, berendezések.  

Bővebb információ a nyári táborokról: https://www.dszc.hu/p/dszc-nyari-taborok Jelentkezési lap: https://bit.ly/4dpQxfj 

– A „Kiskukta táborba” szeretettel várjuk a vendéglátás iránt érdeklődő 6-14 éves általános iskolásokat a  Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolába (4027 Debrecen, Vénkert  u. 2.) 2024. június 24-28. és 2024. július 22-26 között – fogalmazott Makai Mária, a Debreceni SZC

Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola intézményvezetője. – Célunk a cukrász,  szakács és pincér szakmák megismertetése a gyerekekkel játékos formában. Alapismereteket és  alapműveleteket sajátítanak el, amelyeket otthon is alkalmazhatnak. A résztvevők feladatai közé tartozik  naponta a tízórai, az ebéd és az uzsonna elkészítése, valamint az asztalok előkészítése és terítése, kreatív ötletek  alapján szendvics, saláta, sütemény készítése, fűszerek, zöldségek, alapanyagok megismerése. A tábornak  nevelőszándéka is van, a gyerekeket az oktatók egészséges táplálkozásra és egy egészségesebb életmód  kialakítására is sarkallnak, de az élelmiszerek tudatos felhasználására és a zéróhulladék szemléletre is  szeretnénk megtanítani a kicsiket. A táborozók lehetőséget kapnak kézügyességük, kreativitásuk fejlesztésére,  egyéniségükhöz illő tevékenységek végzésére – összegezte. 

Bővebb információ a Kiskukta táborokról: https://www.dszc.hu/p/dszc-nyari-taborok Jelentkezési lap: https://bit.ly/3Wp4gwX

 

Új vezetői megbízást adtak át a Klinikai Központban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek