Debrecen
2021-01-21

„Egy debreceni autóipari kisvállalkozás előtt nyílnak új távlatok”

Az első együttműködés megszületett.

 – A Debrecen Városi Tőkealap célja, hogy a növekedési perspektívával rendelkező kis- és középvállalkozások előtti pénzügyi és adminisztratív akadályokat lebontsa, ezzel lehetővé téve gördülékeny növekedésüket. Az első együttműködés megszületett, egy debreceni autóipari kisvállalkozás előtt nyílnak új távlatok ez által.Támogatjuk a kis- és középvállalkozásokat céljaik elérésében, és abban, hogy a részben multinacionális vállalatokra épülő termelési láncba be tudjanak kapcsolódni – osztotta meg közösségi oldalán Papp László polgármester. 

2020 elején indította el a Magyar Fejlesztési Bank a Debrecen Városi Tőkealapot, ami a helyi kis- és középvállalkozások fejlődését segíti. Egy év alatt már csaknem négymilliárd forintnyi tőkeinjekcióról szóló tárgyalások léptek utolsó fázisukba, és megtörtént az első folyósítás is.

Az országban elsőként Debrecenben hozott létre kifejezetten településhez kötődő tőkealapot a Magyar Fejlesztési Bank tavaly februárban. A helyi tapasztalatok alapján azóta más városokban is követték a debreceni példát. Az alap a több éve eredményesen működő, ígéretes üzleti tervvel rendelkező kis- és középvállalkozások számára kínál kedvező feltételekkel 100 millió és 1 milliárd forint közötti tőkeemelést. Papp László polgármester az eddigi eredményekről szólva úgy fogalmazott: a tőkealap elsődleges célja, hogy a növekedési perspektívával rendelkező kis- és középvállalkozások előtti adminisztratív és pénzügyi akadályokat lebontsa, és lehetővé tegye magasabb szintű növekedési pályára állásukat.

„Az önkormányzat – és gazdaságfejlesztéssel foglalkozó cége, az EDC Debrecen – fontos feladata, hogy a város növekvő gazdaságában a kis- és középvállalkozások nagyobb szerepet töltsenek be. Több éve dolgozunk azon, hogy abba a termelési láncba, ami részben a multinacionális vállalatokra épül, be tudjanak kapcsolódni a debreceni kis- és középvállalkozások” – fogalmazott a polgármester.

Póser Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője elmondta: az érdeklődő vállalkozásokat a tárgyalássorozat minden fázisában segítik, hogy a befektetővel meg tudjanak egyezni.

„Ha egy cég be tud mutatni egy olyan projektet, amit a banknak megéri finanszírozni, akkor az alapkezelő kisebbségi tulajdonrészt vásárol a vállalatban, és befektető partnerként segíti az üzletet” – tette hozzá az ügyvezető.

A Debrecen Városi Tőkealap részeként megkötött első szerződés a személy- és tehergépjárművek szervizelésével foglalkozó MFA Alternatív Energia Kft.-t segíti. A cég ügyvezetője, Szikszai Béla kiemelte: óriási lehetőség számukra, hogy csaknem 370 millió forint tőkeinjekcióval létre tudják hozni új bázisukat a GSV Ipari Parkban, ami magasabb szintre emeli majd tevékenységüket.

„Az új telephelyhez kapcsolódva a BMW-vel sikerült egy hivatalos szakszervizre vonatkozó szerződést kötnünk, így is bővíthetjük portfóliónkat” – fogalmazott a cég ügyvezetője.

A Debrecen Városi Tőkealapban eddig további 7 vállalkozás kapott pozitív befektetői bizottsági döntést, 10 terv pedig előkészítés alatt áll. A projektek összértéke csaknem 4 milliárd forint. A teljes alap keretösszege 10 milliárd forint.

 

 

Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat

A százezret közelíti az ágazati bértámogatási programban megmenthető munkahelyek száma

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek