Backstage
2023-02-03

A zenetörténelem egyik legnagyobb tragédiája -láttam a sátánt kacagni.

A Rock and roll úttörőjének is nevezik, hisz még a Beatles is belőle táplálkozott. Inspirálta a később kialakult zenei és beat forradalom zenészeit. Korai halála egy repülőgép szerencsétlenség következtében történt, 1959 február 3-án, amikor Mason City repterétől néhány mérföldre a földbe csapódott a gépük. A 28 éves J. R. Richardson (The Big Bopper), a 17 éves Ritchie Valens és a 22 éves Buddy Holly, 64 éve zuhantak le egy négyüléses repülővel.

 

Charles Hardin Holley 1936 szeptember 7-én született és a Buddy művésznevet a családja adta neki gyerekkorában, míg a Holly név egy szerződésben lett rosszul rögzítve és így lett Buddy Holly a rock and roll csillaga.  11 évesen kezdett zongorázni, majd váltott át gitárra és kialakította saját, egyedi hangzásvilágát. Olyan későbbi művészekre volt hatással, mint John Lennon, Bob Dylan, Bruce Springsteen vagy Elvis Costello. Pályája kezdetén sokan Elvis Presley utódjaként emlegették, hisz a Király katonai szolgálatát töltötte és jó esély volt rá, hogy átvegye példaképének a helyét a rock and roll trónon. Folyamatosan turnéztak és írta a számokat, nem volt olyan hónap, hogy vagy Buddy Holly, vagy a Crickets (Buddy zenekara) ne szerepelt volna a slágerlistákon. Többször is szerepeltek a "The Ed Sullivan Show"-ban, az akkor legismertebb tévéműsorban. A fiatal zenész álló csillaga lett Rock and rollnak. Keresztbe-hosszába turnézta az országot, esetenként napi két fellépése is volt két különböző városban. Olyan tempót diktált amire csak az igazán elhivatott művészek képesek. 

Az utolsó fellépés:  Surf Ballroom (Clear Lake, Iowa) 1959. február 2-án.

1959 február 3-án, a fellépés után, Buddy turnébuszának meghibásodott a fűtőrendszere és a szoros turnéprogramnak eleget kellett tenni, ezért nem akart a hideg buszban utazni és béreltek egy magánrepülőt, amivel Fargóba repülnek. Egy négyüléses Beechcraft Bonanza gépre ültek fel: a 28 éves J. R. Richardson (The Big Bopper), a 17 éves Ritchie Valens, a 22 éves Buddy Holly és a 21 éves pilóta, Roger Peterson. A gép éjfél után nem sokkal szállt fel hatalmas havazás közepette, majd pár mérfölddel odébb 270km/h-ás sebességel a földbe csapódott. A pilóta és három utasa életét vesztette.
 

The Big Bopper kevésbé volt ismert Európában, saját korában viszont az egyik leghíresebb DJ-ként működött Amerikában.
Ritchie Valens nevéhez fűződik a La Bamba örök klasszikus, amit a Los Lobos is feldolgozott. Valens volt az első mexikói-amerikai, aki kiharcolta magának a sztárságot, noha mindössze csak 17 éves volt. Buddy Holly zenei hatása mellett, úgymond belerakta a showbizniszbe a szemüveget. John Lennon nyilatkozta egyszer róla: „Buddy Holly elfogadhatóvá tette, hogy valaki szemüveget viselt. ÉN voltam Buddy Holly” De Magyarországon is volt hatása, méghozzá Szörényi Leventét alacsony termete és szemüvege miatt úgy is nevezték, hogy a kis Buddy Holly. Paul McCartney a Beatles pályafutásának kezdetét így jellemezte egy interjúban: „Legalább az első negyven, általunk írt dal Buddy Holly hatására született”
Buddy Holly népszerűségéből a mai napig semmit sem veszített, a Rolling Stone magazin 2004-ben minden idők 13. legnagyobb zenészének kiáltotta ki.

És ha belegondolunk, hogy mindössze kettő és fél év adatott csak meg Buddynak a zenei életben, vagy Valens mindössze csak 17 éves volt,  akkor értjük meg igazán, hogy azon a repülőgépen micsoda zenei fenoménok utaztak. Hova haladt volna zenei munkásságuk, ha már ilyen fiatalon megváltoztatták a zenei világot. Don McLean 1972-ben írt egy dalt a tiszteletükre, American Pie, (ezt Madonna dolgozta fel pár éve) amiben a tragédiára utaló mondat igen drámai, ám sajnos igaz:  „láttam a Sátánt kacagni aznap, amikor a zene meghalt”.

2022 tragédiáiról itt írtunk. 

Aktualitások a klinikai neurofiziológiában

BCKSTG VLOG

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek