Egyetem Tér
2024-05-03

MK-siker az irányítástechnikai programozó versenyen

Dobogós helyen végzett a Debreceni Egyetem Műszaki Karának csapata a XXIX. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen. A Szerbiában rendezett megmérettetésen magyar, román és szerb műszaki felsőoktatási intézmények csapatai mérték össze tudásukat.

Az Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt – amelyet PLC (Programozható Logikai Kontroller) szakmai vetélkedőnek is hívnak – ezúttal a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola rendezte Palicson, ahova Magyarországról, Romániából és Szerbiából összesen 25 három fős csapat érkezett. A szabályok szerint a rendezvényen a műszaki felsőoktatási intézmények nappali tagozatos, alap- és mesterképzésében tanuló hallgatói vehettek részt.

A Debreceni Egyetemet (DE) négy csapat képviselte. A Műszaki Kar (MK) DEmentor nevű, Nusser Dávid Péter, Kis Károly Árpád, Horváth Tamás összeállítású alakulata 3. helyezést ért el Beckhoff PLC-vel, míg a Siemens PLC-vel kiálló DE-BUG, azaz Muszka Csaba, Papp Ákos Botond, Vona Zoltán a 15. helyen zárt.

A DE Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) versenyzői, a DEcoders: Krokavecz József Balázs, Kádár Tamás és Papp Dániel, akik Eatont használtak a 20., míg a másik DE TTK-s Rockwell Automationnal küzdő Flipflop nevű csapat: Bulatov Timur, Batkhuyag Munkhsoyombo, Francisco Kenny Gamboa felállásban a 21. helyet szerezték meg.

– Itt nemcsak versenyről van szó, hanem szakmai fórumról is, ahol az ipari automatizálásban érdekelt, a programot szponzoráló vállalatok, az egyetemi oktatók, kutatók és a hallgatók találkozhatnak egymással. A cél az irányítástechnika, ezen belül a PLC-programozás képzési színvonalának emelése, az oktatók, hallgatók és az ipari, kereskedelmi szakemberek kapcsolatának erősítése, a korszerű irányítástechnikai berendezések megismerésének elősegítése – ismertette a DE MK csapatainak egyik felkészítője, Keczán László tanszéki mérnök.

Elmondta: a háromnapos próba során három forduló várt a csapatokra. Az első nap egy 10 kérdésből álló elméleti feladatsort kellett megoldani egy óra alatt. A második és harmadik napon gyakorlati problémákat oldottak meg a résztvevők. Egyik nap egy valós, másnap egy virtuális technológia vezérlését kellett megvalósítaniuk a hallgatóknak előre meghatározott útmutatás alapján.

– Ez olyan gyártósorok, futószalagok és gépek vezérlőinek programozását jelenti, amelyek nélkül a modern világ működése elképzelhetetlen – fogalmazott Keczán László. A gyakorlati feladatok megoldását a csatlakozott intézmények felkészítő tanáraiból álló zsűri pontozta.

– Az idei verseny ismételten megmutatta, hogy a Debreceni Egyetem Műszaki Kara nem szűkölködik a tehetséges diákokban, akiket érdekel az automatizálás izgalmas és rohamtempóban fejlődő világa. A karon minőségi munka zajlik az irányítástechnika területén is, a tudás átadása kellően gyakorlatias és innovatív. Versenyzőink bebizonyították, hogy remekül együtt tudnak működni, és a váratlan helyzeteket is jól tudják kezelni, ami elengedhetetlen tulajdonság ebben a szakmában – jelentette ki a DE MK másik csapatát felkészítő tanszéki mérnök, Katona Kornél.

Hozzátette: a kéthónapos felkészítést Mikuska Róbert tanársegéd is segítette, ezalatt az előző évek versenyfeladatait és egyéb, az oktatók által kitalált feladatokat oldottak meg a versenyzők, illetve összeállították a kis PLC állomásaikat, amelyekkel a versenyen szerepeltek.

A megmérettetés első három helyezett csapatának tagjai értékes tárgyi nyereményeket kaptak, illetve meghívták őket a német Beckhoff cég három napos TwinCat oktatására is, ahol a díjazottak tovább bővíthetik ismereteiket a PLC-programozás terén.

 
Sajtóközpont - OCs

Kulka János

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek