Sok hajdú-bihari vállalkozik Romániában

Egyre nagyobb arányban alapítanak céget Romániában magyar állampolgárok, ezek közül is kimagaslik a hajdú-bihariak aránya.

Több erdélyi könyvelő iroda is felfigyelt az utóbbi években a nagy számban Magyarországról érkező megkeresésekre, és beszámolójuk szerint egyre nagyobb az érdeklődés a korábbi évekhez viszonyítva a román cégek alapítására. A szakemberek elmondása szerint Románia uniós csatlakozása után volt még olyan roham a külföldi befektetők részéről, mint amilyet az utóbbi pár évben tapasztaltak.

Ennek több oka is van:

Egyrészt nagyon alacsony adókkal bátorítja a román adóhivatal a kezdő és kisebb vállalkozásokat, ami számokban annyit tesz, hogy létezik egy mikrovállalkozói cégforma is, amely esetében mindössze 1-3% társasági adóval kell számolniuk a KFT-knek, s emellett egységesen 8% osztalékteher megfizetése mellett kivehetik a tulajdonosok a pénzüket a cégből.

Másrészt pedig roppant nagy fejlődésen ment keresztül az utóbbi években Románia, leginkább a határ melletti városok, mint Nagyvárad igazi üzleti és kulturális központokká nőtték ki magukat, így hatalmas potenciált nyújtanak üzleti szempontból.

Nagy számban érkeznek Nagyváradra debreceni vállalkozók is, akik a geográfiai közelség mellett döntenek úgy, hogy itt próbálnak szerencsét termékeikkel, szolgáltatásaikkal, hiszen ez egy virágzó piac, ahol megvan a fizetőképes lakosság is.

Számos cikk is született az elmúlt hónapokban a romániai cégalapítás népszerűségéről, ezek többsége azonban csak a gyors ügyintézést, és a nagyon alacsony romániai adókat emelték ki a román vállalkozás indításával kapcsolatosan. Emellett a már fentebb említett gazdasági fejlődést is érdemes figyelembe vennie annak, aki Romániában készül céget alapítani. A legutóbbi sajtóhírek szerint ugyanis keleti szomszédunkban többet érnek a fizetések, mint Magyarországon, amit bizonyít az a tény is, hogy virágzik a bevásárlóturizmus Romániában, hiszen a határmenti boltok magyar vásárolókkal vannak tele, akik 15-20%-os megtakarításról számolnak be.