Belföld
2024-05-17

Elhunyt Jantyik Csaba színművész

59 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Jantyik Csaba színművész, a Budapesti Operettszínház társulatának tagja, aki 1987-től 14 éven át volt a Csokonai Nemzeti Színház művésze és számos emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez.

Az ötvenkilenc éves színművészt, a Budapesti Operettszínház társulatának tagját hosszan tartó betegség után, május 16-án érte a halál – tette közzé a hírt az intézmény.

Jantyik Csaba 1964. július 30-án született Békésen. Szentesen a Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett irodalmi-drámai szakon 1982-ben, majd felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára, Horvai István–Kapás Dezső osztályába. Diplomáját 1987-ben vette át.

A következő tizennégy évet Debrecenben a Csokonai Színházban töltötte, ahol minden műfajban kipróbálhatta magát.

Játszott Shakespeare-, Molière-, Schiller-főszerepek mellett modern klasszikusokat, a musical műfajának hőseit, valamint operettbonvivánok sorát. Ebben az időszakban folyamatosan tanított és rendezett is. Számos nívódíj mellett kitüntették a Debrecen Kultúrájáért díjjal.

2001-ben az Operettszínházhoz szerződött, ahol A muzsika hangja című világhírű musicalben Von Trapp kapitányt alakította először a budapesti közönség előtt.

Fontosabb szerepei az intézményben: Kánkán (Aristide), West Side Story (Schrank), Mária főhadnagy (Kossuth Lajos), Lili bárónő (Malomszeghy báró), Menyasszonytánc (Rabbi), Abigél (Torma Gedeon), Szentivánéji álom (Theseus), Viktória (Webster), Rebecca (Julyan ezredes), János vitéz (A francia király), Hegedűs a háztetőn (Kocsmáros), Jekyll és Hyde (Apa, Lord Savage).

Jantyik Csabát a Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti.

Siófokon létesít új campust a Debreceni Egyetem

Sok hajdú-bihari vállalkozik Romániában

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek