Sport
2024-04-09

Párizs kapujában – olimpiai selejtező Debrecenben

A magyar női kézilabda-válogatott karnyújtásnyira van attól, hogy ott lehessen a párizsi Olimpián, ám ehhez egy négytagú selejtező csoport első két helyének valamelyikén kell végeznie. A magyarok hazai közönség előtt, a debreceni Főnix Arénában vívhatják ki a szereplés jogát Kamerun, Japán és Svédország ellen.

A Golovin Vlagyimir vezette nemzeti együttes a tavalyi Világbajnokságon a Horvátország 23-22-es legyőzésével elért 10. helyezéssel kvalifikációt nyert a párizsi ötkarikás játékok selejtezőire. A hazai szövetség pedig megpályázta és el is nyerte a rendezés jogát, így a lányok Debrecenben, a Főnix Arénában lépnek majd pályára április 11. és 14. között.

A mérkőzések sorrendje magyar szempontból talán nem is lehetne ideálisabb, hiszen vélhetően az utolsó mérkőzés dönt majd mindenről. A torna nyitótalálkozóján Kamerun csapatával játszunk, akikkel pont a decemberi VB-n meccseltünk először: a végeredmény elsöprő, 39-20-as győzelem lett.  Ennek ellenére nem szabad leírni őket, ugyanis a mieink számára az első mérkőzés szinte minden világesemény esetében kissé döcögősebb a többinél, vagyis az afrikaiak ellen sem lankadhat a figyelem!

FRISSÍTÉS: Azóta változás történt és Kamerun visszalépésével Nagy-Britannia vesz részt a tornán! Velük azonban még egyszer sem találkozott a magyar csapat, sőt a tavalyi VB-n nem is szerepeltek. 

Következő ellenfelünk az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Svédország lesz, akikkel szintén összefutottunk tavaly, akkor 22-26-ra az északiak nyertek. Valószínűleg itt lesz a legkevesebb esélyünk, bár legutóbb éppen a tokiói Olimpián sikerült őket legyőznünk 26-23-ra. Ettől függetlenül hatalmas bravúr lenne ezt ismét megtenni a decemberben VB 4. svédek ellen, bár ha sikerülne, azzal már két nap után kijutnánk Párizsba.

Azonban minden bizonnyal az utolsó napra – azon belül is pedig a zárómeccsre – maradnak a legnagyobb izgalmak, ahol

Japán együttesével mérkőzünk meg a részvételért. Az ázsiaiak elleni eddigi összes mérkőzésen győztesen hagytuk el a pályát, a legkisebb különbség négy gól volt. Viszont nem árt megemlíteni, hogy a japánok tavaly 27-26-ra legyőzték a későbbi VB bronzérmes Dániát

– igaz egy már valójában tétnélküli meccsen. Utolsó ellenfelünk tehát kemény diónak ígérkezik, arról nem is beszélve, hogy az Európában megszokottól jóval eltérő stílusban játszanak, ami tovább nehezítheti a mieink dolgát.

A magyar női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezős kerete:

Kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC), Janurik Kinga (FTC), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvár)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Bietigheim), Győri-Lukács Viktória (Győri ETO)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC), Papp Nikolett (Gloria Buzau)
Irányítók: Vámos Petra (DVSC), Debreczeni-Klivinyi Kinga (Budaörs), Simon Petra (FTC)
Beállók: Bordás Réka (Vác), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda), Kácsor Gréta (DVSC), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győri ETO)

Az olimpiai selejtező programja: Debrecen, Főnix Aréna

Április 11., csütörtök
15.30: Magyarország–Kamerun
18.00: Svédország–Japán


Április 12., péntek
18.00: Svédország–Magyarország
20.30: Japán–Kamerun


Április 14., vasárnap
16.45: Kamerun–Svédország
19.15: Magyarország–Japán

Főkép: jochapress.hu.

Takács Mátyás

Tárlatvezetés és kulisszajárás a Város Napján a Vojtinában

EUSA-delegáció Debrecenben: minden versenyhelyszín megfelelő

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek