Sport
2024-03-17

F(j)ordított is lehetett volna a norvégok ellen

A DVSC SCHAEFFLER együttese minden bizonnyal a női kézilabda BL meglepetése ebben a kiírásban. Pedig amikor a lehetőséget megkapta a Loki, az indulás után a vezetők rögtön hozzá tették: ez a tanulás időszaka

Eltelt néhány hónap, és módosíthatjuk a megjegyzést: ez volt a tanítás időszaka. Mert többen, a külhoni szakemberek szerint is egyre jobban megteltek a jegyzet füzetek oldalai a Loki erényeivel, játékosainak neveivel, az ellenük alkalmazandó stratégiákkal.
 
Amikor az áhított, csoportbéli hatodik hely után sikerült eggyel feljebb tornázni magukat a tabellán, és közben a Magyar Kupában begyüjteni egy bronzot, érződött, a nagy menetelés ellenére alakulóban egy új generáció a Hódos tájékán. Még úgy is, hogy a kiváló fiatal beállós, Juhász Kata egyetlen percet sem játszott eddig, alig került a Hajdúságba máris elszakadt a keresztszalagja. Ugyanebben a "betegségben" szenved Hámori, épp túl a műtéten, de jelenleg maródi a csapat kapitánya, Vámos Petra is. Ilyen előjelekkel érkezett Debrecenbe már pénteken este a legutóbbi három év BL győztese, a norvég Vipers csapata. Élükön a kapus Lunde nagyival, a balkezes Vjahírjevával, és az átlövő Lois Abbingh-gal.
 
Szilágyi Zoltán a Loki mestere hangoztatta a találkozó előtt, tisztességesen felkészültek, de tudják nem ők az esélyesek. Abban lehet csak bízni - tette hozzá -, hogy a Vipers most nem élete formáját mutatja, de vannak olyan rutinosak, hogy a pillanatnyi hullámvölgyeket is leküzdik. A Loki viszont nem véletlenül jutott el idáig - magyarázta - éppen ezért mindent megtesznek majd a sikerért.
 
Telt ház előtt indult a rangadó. Az ötödik percben Vjahirjeva vezérletével 3-1 volt az északiaknak, de aztán két gyors debreceni gól egalizálta az eredményt, sőt! Szabó Nina talpról eleresztett labdája Lunde lábai között utat talált a hálóba. Fej-fej mellett haladtak a felek, aztán az első negyed óra végén kettővel elment a Vipers. Azonnal időt kért Szilágyi Zoltán. Abbingh azonban ellenállhatatlan volt, és a 18. percben 12-9 oda. A DVSC azonban nem omlott össze. Bartulovic parádézott a kapuban, Szabó Nina ihletett formában helyettesítette a kifordult bokával szurkoló Vámos Petrát, így a 22. percben Petrus lövésével átvették a vezetést. Nem sikerült azonban megtartani az előnyt, a szünetre döntetlen állással mentek az öltözőbe a csapatok.
 
Érezni lehetett, hogy a második félidő sem lesz sétagalopp. A norvégok többet szabálytalankodtak a kelleténél, Lunde is fogott labdákat, de mégis tíz perccel a vége előtt, amikor 26-22-re vezetett a közönség tombolása közepette a Debrecen, támadhatott az ötgólos előnyért. Nem sikerült. Vérszemet kaptak a skandinávok, a hazaiaknál több esetben kiütközött a koncentráció hiánya, és a fáradtság. Előbb egyenlítettek a vendégek, majd a végét egyetlen találatnyi differenciával a javukra lehozták.
 
A legnagyobb vastaps, és elismerés jár a hölgyeknek ezek után. Igaz van még egy visszavágó fent, északon a jövő héten, ahol a helytállásban biztosak lehetünk. Az esélyek nem mellettünk szólnak, de Planétáék már többször bizonyították ennek ellenkezőjét. Gondoljunk csak a Bietigheim elleni idegenbeli sikerre.
Az alapok állnak a jövő évre, az építkezés folytatódhat. Amikor egy év múlva, ilyenkor elérik a legmagasabb pontot, ki lehet tűzni a bokrétát. És mi akkor is ott leszünk!
 
Női kézilabda BL nyolcaddöntő, első mérkőzés:
DVSC SCHAEFFLER - Vipers Kristiansand 28-29 (16-16)
 
Weisz György

Lecsapott a vörös skarlát: KIÜTÉS!

Párizs, jövünk!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek