Sport
2024-02-21

Kék lap: hatékony eszköz vagy a „futball halála”?

Sajtóértesülések szerint a futball szabályalkotó testülete (IFAB) bevezetheti a kék lapot. Az új kártya a sárga lapnál súlyosabb, de a piros lapnál enyhébb szankciót jelentene: felmutatása 10 percnyi kiállítást vonna maga után. Vélemény.

Az elgondolás ismerős lehet a kézilabda és a jégkorong mérkőzésekről, ahol a súlyosabb szabálytalanságokat kétperces kiállítással büntetik, bár ezt nem kék lap felmutatásával jelzik. Ekkor – főleg védekezésben – igen nehéz dolga van az emberhátrányban lévőknek, ami egyúttal jó lehetőség az ellenfél számára.

A labdarúgásban tervezett kék lapot a súlyosabb, de kiállítást még nem érő belépőkért, illetve a játékvezetővel szembeni tiszteletlenségért lehetne felmutatni és az adott futballistának 10 percig el kellene hagynia a pályát.

Két kék lap egy pirosat, valamint egy-egy sárga és kék lap szintén végleges kiállítást jelentene. De van-e egyáltalán szükség újabb büntetőkártya bevezetésére?

Az éremnek két oldala van: ha azt nézzük időarányos büntetésről lenne szó, hasonlóan egy 60 perces kézilabda mérkőzéshez. Az emberhátrány már önmagában is jórészt megváltoztatja a játék addigi képét, de azt se felejtsük, hogy adott időszakban akár egyszerre több játékos is kaphatna ilyen jellegű büntetést. A legalább kettős emberelőny pedig mindenképpen felpörgetné az esetleg addig csordogáló mérkőzést, hisz jóval több terület maradna szabadon. Az eredménybéli változás persze az előnyben lévő csapat helyzetkihasználásán múlna.

Többen hangot adtak azonban ellenszenvüknek is, Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke egyenesen a „futball halálának” nevezte az ötletet, hiszen szerinte felesleges lenne még tovább bonyolítani a bírók működését. Ebben van valami: egyrészt

mi alapján tudná eldönteni egy spori, hogy adott esetben sárga vagy kék lapot ítéljen?

Ehhez már-már kőbevésett szabályokra és az egyes büntetések között nagyon pontosan meghúzott határokra lenne szükség. Másrészt viszont az utóbbi években bevezetett és azóta egyre gördülékenyebben működő VAR (videóbíró) segíthetné a játékvezető munkáját, ha ehhez jogkört biztosítanak számára.

Az új lapot már kipróbálták a walesi amatőr labdarúgásban és a hírek szerint a tesztelés idén nyáron tovább folytatódhat, ám egyelőre csak az alsóbb osztályokban. Sőt,

az angol szövetség felajánlotta, hogy az FA-kupa is részt vehetne a próbaidőszakban.

Az IFAB márciusi aktuális ülésén tárgyalja majd a javaslatot.

Mindent összevetve, bár nyilván tovább bonyolítaná a bírók tevékenységét, mégis érdemes adni egy esélyt a kék lapnak. Ha adott szituációban a VAR is segítené a játékvezető munkáját, könnyebben lehetne megítélni annak súlyosságát. Ennek érdekében viszont éles határt kell megállapítani a szabálytalanságok között és azokat következetesen alkalmazni a pályán is.

A kép forrása: player.hu.

Takács Mátyás

Végig szoros volt a meccs

BACKSTAGE - Official Group

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek