Sport
2023-06-29

Évet értékelt és díjazta legjobbjait a DEAC

Ünnepélyes keretek között zárta a szezont a Debreceni Egyetem Atlétikai Club. Az egyetem, a város és a szakosztályok vezetői, edzői, sportolói szerda este közösen összegezték a sportklub, a DEAC-család elmúlt évi eredményeit.

A Debreceni Egyetem Atlétikai Club egy év elteltével ismét ünnepélyes keretek között zárta a szezont a Nagyerdei Stadion rendezvényhelyszínén, a Hallban. Volt mire emlékezni, hiszen például vívóink számos világkupagyőzelemmel, világ- és Európa-bajnoki címmel örvendeztettek meg bennünket, a női futsalosok ezúttal is a legjobbnak bizonyultak a bajnokságban és a Magyar Kupában, és ugyan a jégkorongozók Erste Liga-szezonja nem a legjobban alakult, de azért egy történelmi Szuperkupa-győzelem bekerült a gyűjteménybe. Szép pillanatokat szereztek nekünk többek között a teniszezők, a díjugratók, a kosár- és kézilabdázók, a röpisek és idén is elkápráztattak bennünket a cheerleaderek.

Az eseményt a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Kossa György nyitotta meg, aki köszöntőjét azzal kezdte, hogy a DEAC-ról érzelem nélkül nem lehet beszélni.

– A DEAC egy kohéziós erő, amely összetartja a város és az egyetem polgárait, a sportolókat, és mindannyiunkból egy kicsi ott van benne. A sportolók a teljesítményükkel olyan példát mutatnak mindannyiunk számára, hogy azt tudjuk mondani: igen, ezek mi vagyunk egy kicsit – hangsúlyozta Kossa György, majd megköszönte az elmúlt évad eredményeit és mindenkinek sok sikert kívánt a folytatáshoz.

Ezt követően Jávor András, a DEAC elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

– A DEAC működése bizonyítja, hogy tudással, összefogással, munkával, szakértelemmel és töretlen akarattal sokat lehet tenni a kiugró eredményekért, sikerekért. Ebben a munkában az egyetem kiemelkedő támogatása nyújt segítséget az egyesület számára – mondta a DEAC elnöke.

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, hogy ez már a negyedik év, amit a nehéz körülmény árnyékában kell abszolválni a sport területén is, ennek ellenére a debreceni sportélet egész jó évadot zárt.

– Büszkék lehetünk a DEAC teljesítményére, hiszen az elmúlt esztendő számos kiemelkedő eredményt hozott. Büszke vagyok arra is, hogy Debrecenben a város és az egyetem szilárd és szoros együttműködése segíti a sport eredményességét – fogalmazott Papp László, aki hozzátette, büszkén tekint az egyetem és a DEAC vezetőire, sportolóira, hogy az ország egyik legjobban felkészült, legjobb szervezeti háttérrel és nagyon jó infrastruktúrával rendelkező sportegyesületét működtetik a városban, amihez szívből gratulált.

A DEAC Koordinációs Igazgatótanácsának alelnöke, Kósa Lajos országgyűlési képviselő szintén megköszönte mindenkinek az egész éves teljesítményt.

– Nagyon büszke lehet az ember a DEAC-ra, amely az ország egyik legnagyobb, legtöbb sportolót foglalkoztató egyesülete. Megmutatja amit régóta elterveztünk és közösen valósítunk meg, hogy a felsőfokú tanulmányok mellett is lehet kiváló sporteredményeket elérni. A DEAC számos szakosztálya az ország első osztályú bajnokságaiban vitézkedik, sőt világraszóló eredményei is vannak – emelte ki Kósa Lajos.

A köszöntők sorát Sáfár Sándor, a Nemzeti Sportügynökség Zrt. Kiemelt Sportakadémiák és Sportszervezetek Igazgatóságának vezetője zárta, és köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt egy évben sikeresen szerepelt, tisztességesen felkészült és a lehető legnagyobb teljesítményt rakta le az asztalra.

A következő percekben megnézhettük egy DEAC Családi napról készült összeállítást, majd Bács Zoltán kancellár osztotta meg gondolatait az egyesület küldetéséről, valamint az elmúlt csaknem 20 évben mutatott fejlődésről.

– A DEAC küldetése elsősorban az egyetemi versenysport, emellett pedig a dolgozói szabadidősport szervezése és a Debrecen sportjában való részvétel. Az egyetem a DVSC-vel is együttműködik, ami nemcsak a sport, hanem a tudomány területén is megjelenik. Rendezett körülményeket és stabil gazdálkodást tudunk biztosítani. Organikus fejlődésről van szó, azt hangsúlyozzuk, hogy a jövőben milyenek szeretnénk lenni, és ezt lépésről lépésre tudjuk elérni – fogalmazott a kancellár, aki zárásként megemlítette, hogy fontos eseményre készülünk 2024 nyarán, hiszen az Európai Egyetemi Játékoknak egyik helyszíne Debrecen lesz, több ezer egyetemista érkezik majd több száz intézményből a városunkba.

Bács Zoltán kancellár ezután Gelei József olimpiai bajnokot, Eb-bronzérmes, kétszeres magyar bajnok labdarúgót, vb-résztvevő kapuslegendát és nemzetközi sportvezetőt, egyetemünk utazó nagykövetét, Dunai Antal – aki sajnos nem tudott eljönni – olimpiai bajnok, európai ezüst- és bronzcipős, hétszeres magyar bajnok korábbi csatárlegendát, a magyar olimpiai válogatottat az atlantai ötkarikás játékokra, ez idáig utoljára, kijuttató szövetségi szakvezetőt, valamint Temesvári Miklós DE Alma Materének öregdiákját, korábbi FIFA-instruktort, kiváló mesteredzőt, európai szaktekintélyt köszöntötte abból az alkalomból, hogy a három legenda együtt 250 éves.

Az ünneplés a magyar és MEFOB-bajnok DEAC Cheerleaders bemutatójával folytatódott, ezt követően pedig Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője a szakosztályok elmúlt évi eredményeit mutatta be.

A beszédeket követően elérkezett az est legjobban vár eseménye, a díjátadó ceremónia.

A 2022-2023-as szezon legjobbjai

Az év szakosztálya: vívás
Az év sportolója: Máthé Gábor
Az év meglepetéscsapata: férfi röplabda
Az év fiatal tehetsége: Neuwirth Bence
Az év legnépszerűbb szakosztálya: labdarúgás
Az év csapata: női futsal
Az év edzője: Mándi Norbert
Az év feltörekvő sportága: lovaglás
Az év utánpótláscsapata: U20-as kosárlabdacsapat
Team of nations: rögbi
Az év eseménye: DEAC Családi Nap

A DEAC szezonja ezúttal is vacsorával zárult. A menedzsment tagjai, a különböző szakosztályok vezetői közösen eleveníthették fel az elmúlt szezon tapasztalatait, és beszélhettek a jövőbeli tervekről. Egy biztos, újabb izgalmas év elé nézünk, hiszen több sportolónkra olimpiai kvalifikáció és számos világverseny vár, illetve csapataink a hazai bajnokságokban igyekeznek ezúttal is a legjobb eredménnyel előrukkolni.

További fotók az eseményről

Mindent az ökológiai termelésről

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek