Egyetem Tér
2023-06-29

Mindent az ökológiai termelésről

Gyakorlati bemutatókat tartanak és szakmai előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken adják át innovatív ismereteiket, tudományos eredményeiket a Debreceni Egyetem agrárkutatói az idei, szeptember 8-9-ére tervezett Öko Expo Kiállításon és Konferencián. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Debreceni Egyetem és a Kelet- Magyarországi Biokultúra Egyesület immár negyedik alkalommal szervezi meg közös szakmai rendezvényét Hajdúnánáson.

A Öko Expo az ökológiai gazdálkodásban érintett termelők, feldolgozók, kereskedők, szolgáltatók, tudományos szakemberek és szaktanácsadók szakmai fóruma, ahol a legmodernebb technológiákat ismerhetik meg az ágazat szereplői.

- A Debreceni Egyetem szeptemberben induló precíziós mezőgazdasági mérnök alapképzése az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos felsőoktatási képzés alappillére lehet és meghatározhatja az ágazat jövőjét. Az ökológiai gazdálkodás ugyanis nem működik a precíziós mezőgazdaság nélkül. A mechanikus-, lézeres gyomirtás, az autonóm eszközök, szenzorok és drónok nélkülözhetetlenek ezekben a gazdaságokban – mondta Harsányi Endre az Öko Expo Kiállítást és Konferenciát beharangozó sajtótájékoztatón.


A Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese hozzátette: az Európai Unió zöld stratégiai megállapodása, a Green Deal az ökológiai gazdálkodás irányába mutat. A DE több mint húsz éves, ökológiai termelést érintő kutatásainak ismereteivel, gyakorlati tapasztalataival is szeretné az ágazatot támogatni. Harsányi Endre kiemelte: az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete jelentős szerepet tölt be az öko vetőmag-előállításban, az egyetem hosszútávú céljai között szerepel egy új vetőmagüzem létrehozása is.

- A mezőgazdaság konvencionális módja nem fenntartható, ennek jelei már megmutatkoznak a mindennapokban is. A tudományos eredmények, az innovatív eszközök rendelkezésre állnak ahhoz, hogy a talaj kímélése mellett kevesebb inputanyag – növényvédőszer – hozzáadása mellett magas hozzáadott értékű élelmiszert állítsunk elő. Az egyetem az Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpontját éppen azzal a céllal hozta létre, hogy még hatékonyabbá tegye a tudományos eredmények gyakorlatba való átültetését – fejtette ki Stündl László.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja azt mondta: a szakmai kiállításon kerekasztal-beszélgetéseken és előadásokon szeretnénk innovatív ismereteiket megosztani a gazdálkodókkal, az egyetem kutatói és szakemberei szívesen válaszolnak a termelők kérdéseire és adnak tanácsot.

- Az ökológiai gazdálkodás képes ötvözni a hatékonyságot és a fenntarthatóságot, a precíziós technológiák pedig tovább javíthatják az ágazat eredményességét. A rendezvény célkitűzése, hogy a gyakorlatban is megmutassa a legújabb technológiai és technikai fejlesztéseket. Az ökológiai termesztés legnagyobb kihívása a gyomszabályozás, az ezt a területet érintő innovációkat, lézeres, autonóm eszközöket és robotokat működés közben, nagy demonstrációs területeken mutatják majd be az expón – ismertette Szólláth Tibor.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért felelős országos alelnöke, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja hangsúlyozta: a Debreceni Egyetem interdiszciplináris tudásbázisa hatalmas lehetőséget jelent a térség fejlődése számára, így a régió agráriumának is. Az egyetemen folytatott több éves, ökológiai gazdálkodást célzó kutatások kézzelfogható eredményeit is megismerhetik a kiállításon.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, a rendezvény fővédnöke Európában egyedülálló kezdeményezésnek nevezte az Öko Expót, amelynek létjogosultságát és fontosságát az is alátámasztja, hogy hazánkban 62 ezer gazda jelezte az Agro-ökológiai Programban, hogy a jövőben négymillió hektáron ilyen módon kíván gazdálkodik.

Az Öko Expo Kiállítást és Konferenciát szeptember 8-án és 9-én rendezik Hajdúnánás-Kendereskertben.
 

Évet értékelt és díjazta legjobbjait a DEAC

Megőrzik a régi cívis ház városképi szempontból fontos főépületét

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek