Sport
2023-06-20

Magabiztos magyar győzelem

A végig fölényben futballozó magyar válogatott Varga első, Sallai második félidőben lőtt góljával győzte le Litvániát.

 

Nem a legszebb arcát mutatta szombaton Marco Rossi együttese, Montenegróban eléggé visszafogott teljesítményt nyújtott legénysége. A házigazdák veszélyesebben futballoztak, több helyzetük is adódott, de egy pontot azért sikerült elhozni Podgoricából. Kedden még egy Eb selejtező mérkőzés várt a magyar válogatottra, mely játéknapon Litvániát fogadták a Puskás Arénában.

Marco Rossi a mérkőzés előtt úgy nyilatkozott: – Elgondolkodtunk néhány változtatáson. Nem azért, mert elégedetlen voltam bárkivel is, sokkal inkább azért, mert szeretnénk friss energiákat is kipróbálni. Legalább három poszton várható csere a kezdőcsapatban. – A szakember több helyen változtatott, Lang Ádám helyett Botka Endre került a védelem jobb oldalára, Ádám Martin helyett Varga Barnabás kezd elöl, és kimaradt Bolla Bendegúz is, őt Gazdag Dániel váltotta.

Nemzeti csapatunk tiszta pirosban, míg a litvánok sárga mez és nadrágban vonultak a pályára, majd a portugál játékvezető, António Nobre jelére vendég lábról indult útjára a labda. Óvatos játékkal teltek az első percek, az iram nem volt nagy, mindkét fél a biztonságra törekedett. A 7. minutumban viszont Szoboszlai beadását Orbán fejelte középre, miután Gazdag bólintott kevéssel mellé. Nem sokra rá Sallai tornáztatta meg Gertmonast, ám a léc alá tartó labdát újheggyel fölé tolta a litván cerberus. Ezt követően Gazdag vállalkozott lövésre 15 méterről, nem is tévesztette el nagyon a célt. Átvette a játék irányítását a magyar válogatott, védekezésre kényszerítve a vendégeket, akik ebben a periódusban elvétve lépték át a felezővonalat. És jött a következő helyzet: Kerkez az alapvonalról gurított vissza az ötös magasságában Sallaihoz, aki viszont csúnyán fölé vágta a labdát. Komoly nyomás alatt voltak a sárgamezesek, állandó veszélyben forgott a kapujuk, a háló azonban érintetlen maradt. Lényegében az történt a pályán, amit a mieink akartak, már csak a gól hiányzott a játékból. Ehhez a 27. percben Szoboszlai állt közel, de lövését vetődve hárította Gertmonas. A litvánok is próbálkoztak támadásvezetésekkel, de kósza kísérleteik elhaltak a magyar térfél közepén, Orbánék könnyedén akasztották meg ezen attakokat. A 32. percben hangrobbanás rázta meg a Puskás Arénát, megszületett a vezető találat: Szalai balról érkező beadását Varga Barnabás vágta a bal felsőbe (1-0). Kis híján, szinte a semmiből majdnem egyenlítettek a vendégek egy gyors kontra végén, de Szalai az utolsó pillanatban mentett Jankauskas elől. Jöttek azonnal a válaszok, előbb Botka lőtt centikkel mellé, majd Szoboszlai szabadrúgása csattant a felső lécen, végül Sallai lövését védte a litván hálóőr. Hiába a hatalmas fölény, újabb gól már nem született ebben a játékrészben, egygólos magyar vezetéssel zárult a félidő.

A szünetben Marco Rossi nem látott okot a cserére, változatlan összeállításban küldte a pályára csapatát a folytatásra. Magyar helyzettel indult a második játékrész, Gazdag futotta le védőjét, majd vette célba a bal alsót, de Gertmonas vetődve oldalra tolta a labdát. A játék képe semmit nem változott, nemzeti csapatunk birtokolta a labdát, nyomás alatt tartva a vendégek védelmét. Beszorultak a litvánok saját tizenhatosuk elé, mely gárda erejéből csak védekezésre futotta. A 63. percben Botka adott be bal oldalról, középen Sallait találta meg, aki az ötösről kevéssel bólintott mellé. Bár továbbra is a mieink voltak fölényben, kissé leült a meccs, a magyar támadások nem voltaok olyan élesek, mint korábban, azért egy Kleinheisler lehetőséget fel lehetett jegyezni. A sárgamezesek is egyre többször eljutottak Dibusz kapujáig, sőt, helyzetig is eljutottak. A 79. percben debreceni játékos lépett pályára, a DVSC baloldali védője, Ferenczi János váltotta Kerkezt. A 83. minutumban jött a második hangrobbanás: Szoboszlai két csel után Sallaihoz passzolt, aki igazított egyet a labdán, majd 22 méterről kilőtte a bal felsőt (2-0). Ezzel el is dőlt a három pont sorsa, a litvánok is érezték, már a döntetlen is csak egy hiú ábránd számukra. Az is maradt, nemzeti csapatunk teljesen megérdemelten nyerte meg a mérkőzést.

Európa-bajnoki selejtező G-csoport 4. forduló

Magyarország – Litvánia: 2-0 (1-0)

Magyarország: Dibusz – Botka, W. Orbán, Szalai A. – Sallai R. (Baráth 88’), Nagy Á., Styles (Kleinheisler 60’), Kerkez (Ferenczi 79’) – Gazdag (Lang 79’), Szoboszlai – Varga B. (Ádám 60’)

Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Litvánia: Gertmonas – Leklatas, Kazukolovas, L. Klimavicius, Tutyskinas (Beneta 64’) – Uzela, Gineitis – Eligius Jankauskas (Romanovskij 85’), Sirgedas, Sesplaukis (Kucys 79’) – Paulauskas

Szövetségi kapitány: Edgaras Jankauskas

Gólszerzők: Varga B. 32’, Sallai 83’

Fotó: Szabó Miklós/NSO

Utánpótlás-válogatott középpályást igazolt a DVSC

Ápolják Elischer Gyula hagyatékát az egyetemen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek