Sport
2022-06-07

Az olaszokkal már nem bírtak a magyarok

Az első félidőben kétgólos hátrányba került a magyar válogatott, bár fordulás után sikerült ugyan szépíteni, ám az egyenlítő találat nem született meg, így Olaszország nyerte az összecsapást.

Arra, hogy a magyar válogatott múlt hét szombaton legyőzte Angliát, a futballvilág felkapta a fejét, ám akik látták a mérkőzést, ezen nem lepődtek meg. A háromoroszlánosok csak labdabirtoklás terén rendelkeztek jobb mutatóval, viszont a futballt azon a napon Marco Rossi legényei játszották, így teljesen megérdemelten nyertek.

Nem lehetett sokáig ünnepelni, ugyanis kedden már Olaszország ellen léptek pályára a magyarok a Nemzetek Ligájában. Eddig 34 alkalommal találkozott a két válogatott, 16 Azzurri győzelem mellett 9 döntetlen és 9 magyar győzelem született. A legutóbbi párharcról kellemes emlékeink lehetnek, 2007-ben Juhász Roland, Gera Zoltán és Feczesin Róbert góljaival 3-1-re nyertünk a Puskás Ferenc Stadionban.

Ha valaki, akkor Marco Rossi jól ismeri az olasz focit, így joggal bízhattunk abban, megtalálja ellenük a megfelelő taktikát. Ahhoz viszont, hogy a szövetségi kapitány elképzelései megvalósulhassanak, kellettek a játékosok, ám reménykedtünk, Szoboszlaiék megismétlik az angolok elleni kiváló teljesítményt. A magyar szakvezető egy helyen változtatott csapatán, a kapuban Dibusz váltotta Gulácsit. Buzdításból ezúttal sem volt hiány, nagyjából 1500 szurkoló utazott el Cesenába és foglalt helyet a Dino Manuzzi Stadionban.

A házigazdák kezdtek aktívabban, Dibusznak már az első percekben akad dolga, aki Mancini fejesét könnyedén hatástalanította. Hamar kiegyenlítődött a játék, bár valamivel többet birtokolták a labdát az olaszok, válogatottunk is többször eljutott ellenfele tizenhatosáig, ám Donnarummát nem sikerült ekkor még tesztelni. Az első negyedórához érve a fölénybe kerültek a kékmezesek, nyomás alatt tartották a magyar védelmet, ám Dibusz kapuja nem került veszélybe. A 21. percben viszont minden tudását latba kellett vetnie a Fradi kapusának, hogy Mancini közeli fejese után oldalra tolja a labdát. A másik oldalon kollégájának is komoly bravúrt kellett bemutatnia, hogy védhesse Sallai löketét. A 30. percben megszerezték a vezetést a házigazdák: Spinazzola játszotta tisztára magát jobb szélen, majd passzolt középre Barellához, aki 17 méterről a jobb felsőbe bombázott (1-0). A gól után beszorult kapuja elé a magyar válogatott, nem egyszer került veszélybe Dibusz kapuja, ám az eredményben nem történt változás. Eléggé akadozott a mieink játéka, sokszor már a labdakihozatallal is meggyűlt Orbánék baja. A 43. percben közel járt ahhoz Mancini legénysége, hogy megduplázza előnyét: Pellegrini vezette kapura a labdát, ám lövés helyett önzetlenül a középen érkező Gnontót akarta helyzetbe hozni, ám Nego az utolsó pillanatban menteni tudott. Ezzel csak késleltetve lett a második olasz találat: Politano ültette hintába Szalai Attilát, majd a hosszún lévőn Pellegrinihez passzolt, aki 8 méterről lőtt a kapu közepébe (2-0). Többre már nem maradt idő, Sandro Schärer játékvezető egy percnyi hosszabbítás után véget vetett az első félidőnek.

A kétgólos hátrány ellenére Marco Rossi nem cserélt a szünetben, változatlan összeállításban küldte pályára csapatát a második játékrészre. Válogatottunk előtt adódott az első lehetőség, Nagy Zsolt középre tett labdája kis híján eljutott Szalai Ádámig, ám Donnarumma jól mozdulva ki kapujából, felszedte a játékszert a magyar támadó elől. Az 55. percben viszont a kékmezesek jártak közel a harmadik találathoz, egy szép támadás végén Politano tüzelt 17 méterről, szerencsére a keresztlécet találta telibe. Hiába játszottak fölényben az olaszok, a mieink szépítettek a 61. percben: a csereként pályára lép Fiola adott laposan középre, ám a menteni igyekvő Mancini lábáról saját kapujában kötött ki a labda (2-1). Bőven volt még idő, hogy válogatottunk ledolgozza maradék hátrányát is, melyhez Sallai állt nagyon közel, ám léc alá tartó lövését fölé tolta Donnarumma, majd kis idő múlva Orbán próbálkozását már magabiztosan fogta. Ahogy közeledett a mérkőzés vége, a mieinknek egyre több kockázatot kellett vállalni, ám a hazaiak minden attakot sikeresen visszavertek. Mancini legénysége a négyperces hosszabbításban is sikeresen őrizte előnyét és otthon tartották a három pontot.

Nemzetek Ligája 2. forduló

Olaszország – Magyarország: 2-1 (2-0)

Olaszország: Donnarumma – Calabria, G. Mancini, Bastoni (Zerbin 84’), Spinazzola (Dimarco 75’) – Lo. Pellegrini (Locatelli 66’), Cristante, Barella (Tonali 84’) – Politano (Belotti 75’), Gnonto, Raspadori

Szövetségi kapitány: Roberto Mancini

Magyarország: Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Nego (Fiola 58’), Nagy Á. (Styles 66’), Schäfer (Vancsa 87’), Nagy Zs. (Bolla 81’) – Sallai R., Szoboszlai – Szalai Á. (Ádám 87’)

Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gólszerzők: Barella 30’, Pellegrini 45’ ill. Mancini (öngól 61’)

Fotó: Szabó Miklós/NSO

Itt a vége! Fuss el véle! – Kapuzáró a Vojtinával

A következő játékosok távoznak a DEAC-tól.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek