Sport
2022-06-04

Bravúr a köbön: 60 év után legyőztük Angliát!

A magyar válogatott szenzációs játékkal, Szoboszlai büntetőjével teljesen megérdemelten győzte le az angolokat a Puskás Arénában.

Nem akármilyen sorozat előtt ál Marco Rossi együttese, mely gárda az elkövetkező napokban a világelitbe tartozó válogatottak ellen lép pályára a Nemzetek Ligájában. Anglia, Németország, Olaszország, mely csapatok, ha csak a világbajnoki címeket nézzük, kilencet gyűjtöttek együttesen. A magyar szurkolók a 2021-es Eb után ismét sztárokat láthatnak a Puskás Arénában.

Nemzeti csapatunk az Angolok ellen kezdte meg szereplését a Nemzetek Ligájában, mely találkozóra június 4-én került sor. Maga a dátum is kivételes, ugyanis pont a nemzeti összetartozás napján kerül sor, mely ünnep jelzésértékű, hiszen a sport is összekovácsolja a magyarságot. Az esélyek egyértelműen a háromoroszlánosok mellett szóltak, de bíztunk abban, ahogy az Európa-bajnokságon, Szalai Ádámék ezúttal sem ilyednek meg ellenfeleiktől, és alaposan megnehezítik Gareth Southgate csapatának is a dolgát. Esetleg megismétlődik a tavalyi Wembleyben született 1-1-es döntetlen.

Az UEFA Eb utáni döntése értelmében eredetileg zárt kapuk mögött került volna sor a találkozóra, ám a magyar szövetség 14 éven aluli fiataloknak lehetővé tette, hogy ott lehessenek a lelátón. Ezzel a lehetőséggel a DEAC Tehetségközpontja is élt, 115 ifjú labdarúgó szurkolhatott a Puskás Arénában a magyar válogatottnak, másik 40 ezer gyerekkel együtt.

Pontban 18 órakor, a portugál játékvezető, Artur Dias jelére, Szalai Ádám lábáról indult útjára a labda. Az első lehetőség a magyarok előtt adódott, egy labdaszerzést követően Sallai próbálkozott 17 méterről, ám Pickford könnyedén fogta a nem túl erős lövést. Válaszul Kane veszélyeztetett, de az ötös sarkáról jócskán mellé tekert. Ahogy teltek a percek, az angolok vették át a játék irányítását, ám az első igazán nagy helyzet magyar oldalon adódott: Nego pontos centerezése Szoboszlait találta meg, aki egyből lőtt, ám a gólvonal előtt Coady kivágta a labdát. A folytatásban a háromoroszlánosok birtokolták a labdát, bár akadt dolga Gulácsinak, ám kapuja nem került veszélybe. Csapatunk nem adta fel a támadás lehetőségét, főleg a jobb szél volt aktív, többször is eljutottak a vendégek tizenhatosáig, azonban Pickfordnak csak Nagy Zsolt lövésénél akadt dolga. A 33. percben Szalai Attila szerelte a félpályánál Bowent, majd passzolt Szalai Ádámhoz, aki a látva, hogy Pickford a tizenhatos vonalánál tartózkodik, a kezdő kör magasságából célba vette a kaput, ám a labda centikkel mellé pattant. Bátran, agresszívan játszottak a mieink, a helyzetek alapján, az első félórában egy kis szerencsével akár kétgóllal is elléphettek volna az angoloktól Sallaiék. Az utolsó percek mezőnyjátékkal teltek, így gólnélküli döntetlennel ért véget az első félidő. Marco Rossi legénysége abszolút partiban volt a háromoroszlánosokkal, mely gárda csak labdabirtoklásban tudott a magyarok fölé nőni.

A magyar szövetségi kapitány nem látott okot a cserére, változatlan összeállításban küldte pályára csapatát a negyedórás pauza leteltét követően. Amire kevesen számítottak, magyar fölénnyel kezdődött a második félidő, a vendégek az első percekben csak a védekezéssel voltak elfoglalva. Helyzet viszont az angolok előtt adódott, miután a csereként pályára lépő Saka tört a tizenhatoson belülre, majd az az ötös sarkáról lőtt, ám Gulácsi lábbal hárított. Láss csodát, válogatottunk focizott, diktálta a tempót, az angolok időnként csak nyomozták a labdát a saját térfelükön. Gareth Southgate is elégedetten volt a látottakkal, több helyen is változtatott csapatán. A 65. percben nagy lehetőséghez jutott válogatottunk: James a tizenhatoson belül ellökte Nagy Zsoltot, a játékvezető habozás nélkül mutatott a büntetőpontra. A labda mögé Szoboszlai állt, aki kíméletlen ítéletvégrehajtónak bizonyult, bár Pickford eltalálta az oldalt, ám nem foghatta tökéletesen helyezett lövést (1-0). Teljesen megérdemelten vezetett a magyar válogatott, játékban, helyzetek számában felülmúlta Angliát. A szigetországiak magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, igyekeztek nyomás alá helyezni a hazai védelmet. A 74. percben közel is álltak az egyenlítéshez, ám Gulácsi együtt élt a játékkal, az ölében landolt a labda. Fiaink eldönthették volna a mérkőzést: Szoboszlai indította Klenheislert, aki belépve a tizenhatosra lőtt, de Pickford kiütötte a labdát, ám az Schäfer elé került, viszont középpályásunk közelről fölé durrantott. Ért a meglepetés, nemzeti csapatunk egyre közelebb került a bravúrhoz, ám csigalassúsággal teltek a percek. A vendégek mindent megpróbáltak, hogy ledolgozzák hátrányukat, ám Marco Rossi legényei hősiesen védekezve a hosszabbításban is megőrizték kapujukat a góltól. Jó érzés leírni: a magyar válogatott 60 év elteltével legyőzte Angliát!

Nemzetek Ligája A-liga 3. csoport

Magyarország – Anglia: 1-0 (0-0)

Magyarország: Gulácsi – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Styles 82’), Schäfer, Nagy Zs. (Vécsei 88’) – Sallai (Klenheiser 71’), Szoboszlai (Fiola 82’) – Szalai Á. (Ádám 88’)

Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Anglia: Pickford – K. Walker (Stones 62’), Maguire, Coady (Phillips 79’) – Alexander-Arnold (James 62’), Rice, Bellingham, Justin (Saka 46’) – Bowen, Kane, Mount (Grealist 62’)

Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Gólszerző: Szoboszlai 65’

Fotó: Szabó Miklós/NSO

Egyetemi egészségmegőrzés a gyermeknapon

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek