Sport
2021-03-06

13 pontos hátrány után, parádés fordítással győztek a DEAC kosarasai

A címvédő Falco ellen sorozatban nyolcadik mérkőzését is megnyerte a DEAC együttese az elsőosztályú kosárlabda bajnokságban. Kovács Adrián csapata a nagyszünetben még 13 pontos hátrányban volt, de a fordulás után ellenálhatatlan játékot bemutatva végül 98-89 arányban diadalmaskodtak.

Mindkét együttesnek kulcsjátékosai hiányoztak a feldobásnál, a vendégeknél Benke és Bruinsma, míg a DEAC-ból a pénteki edzésen kisebb sérülést összeszedő Moody nem tudta vállalni a játékot. Barac kosaraival indult a találkozó, de az első debreceni kosárra sem kellett sokat várni Guyton volt eredményes hárompontosból. A folytatásban is nagy iramban kosárlabdáztak a felek, a Debreceni Egyetem alakulata pedig egy 7-0-s rohanással a mérkőzés során először átvette a vezetést (14-11). Nem hagyta annyiban a címvédő, stabilizálták védekezésüket, s a negyed hajrájában Váradi betörése után fordítottak. Az utolsó támadásokra területvédekezésre váltott a Falco, mely annyira nem ízlett a hajdúságiaknak, így kétpontos vendégvezetéssel zárult a játékrész.

Polyák egyenlített a második tíz perc kezdetén, sőt Drenovac pontjaival már újra a cívisvárosiaknál volt az előny (27-25). Gasper Okorn hamar újra előkapta a zónavédekezést, mely ismét megtörte a DEAC lendületét, az ihletett formában játszó Váradi Benedek kosarai után pedig Kovács Adrián kétszer is kénytelen volt magához hívni övéit (33-40). A nagyszünethez közeledve tovább nyílt az olló, Kovács Benedek hármasával már kétszámjegyűre hízott a differencia. A hazaiaknál érezhetően nagyon hiányzott a rotációból Moody, de a szenzációsan támadó Falco igazolta, hogy nem véletlenül tartják őket továbbra is a bajnokság legnagyobb esélyesének. A félidőben már 20 pontnál járó Váradi vezérletével tizenhárom pontos előnyre tettek szert a sárga-feketék, így nagyon nehéz helyzetből várhatta a fordulást a DEAC.

A folytatásban Moore és Tóth dupláival újra tízen belülre kerültek a hazaiak, de Keller hatalmas zsákolásával tartotta fórját a Falco. Nem lassított a DEAC, jóval agresszívabb volt a védekezésük, Drenovac pedig egy percen belül értékesített egy távolit, és gyorsindításból is eredményes volt, a vendégek időt is kértek (50-56). Keller egy újabb zsákolással hűtötte le gyorsan kedélyeket, de így is tovább száguldott a Kovács-csapat, Tóth centeriskolája és Guyton labdaszerzése után már csak kettő volt közte. A negyed hajrájára eltüntette tetemes hátrányát a hajdúsági alakulat, Drenovac két triplájával hosszú idő után már náluk volt az előny (66-64). Ugyan Lake közelijével ismét döntetlen volt az állás, de Molnár büntetőjének köszönhetően minimális előnnyel a DEAC kezdhette meg a záró felvonást.

z utolsó tíz perc is egy Drenovac hármassal indult, melyre Lake válaszolt azonnal egy zsákolással. A folytatásban Andreson, majd Hines is egy kettő plusz egyes akcióval jelentkezett, a minimális debreceni fór pedig állandósult. Drenovac nagyon elkapta a fonalat, kintről és a palánk alól is tarthatatlan volt, öt perccel a vége előtt isdőt is kért a szombathelyi szakmai stáb (81-75). Perl hármasával zárkózott a Falco, de Moore egy kettő plusz eggyel tartotta az előnyt. Három perccel a vége előtt Guyton hármasával már kilenc volt a DEAC előnye, sőt Moore ziccerével már tíz volt közte (91-81). Hiába próbált meg mindent a felzárkózás érdekében a címvédő, a Debreceni Egyetem alakulata parádés második félidejének köszönhetően végül megérdemelt győzelmet aratott.

DEAC – FALCO VULCANO–ENERGIA KC SZOMBATHELY 98-89 (21–23, 18–29, 28–14, 31–23)

DEAC: Moore 14/3, Somogyi 2, GUYTON 20/12, HINES 11, TÓTH Á. 14/3. Csere: DRENOVAC 30/12, Molnár M. 5, Polyák 2, Neuwirth.

Edző: Kovács Adrián

SZOMBATHELY: VÁRADI 20/6, ANDERSON 17/12, Doktor 3/3, Barac 13, Keller 6. Csere: PERL 21/6, Lake 6, Kovács B. 3/3, Dancsecs.

Edző: Gasper Okorn

Az eredmény alakulása. 3. perc: 7–11. 6. p.: 14–11 8. p.: 17–17. 12.p.: 25–25. 15.p.: 33–33. 19.p.: 35–50. 23. p.: 43–54. 26.p.: 56–58. 31.p. 70–68. 36.p.: 81–78. 38.p.: 91–81.

Kovács Adrián: – Rosszul kezdtünk, az első húsz percben nem tudtuk a pályára vinni a megbeszélteket, ezáltal rengeteg kosarat kaptunk. A félidőben rendeztük sorainkat, és a fordulás után sokkal nagyobb intenzitással játszottunk Egy kiváló csapatot sikerült ma legyőznünk, amiért büszke vagyok a fiúkra, a rájátszás szempontjából kulcsfontosságú sikert arattunk.

Gasper Okorn: – Az első félidei teljesítményünkre lehet építeni, azonban a második játékrészben nem tudtuk érvényesíteni akaratunkat. A DEAC sokkal agresszívabban kosárlabdázott, amivel a szűk rotációnkkal nem tudtunk versenyezni. Sok támadólepattanót engedélyeztünk a debrecenieknek, a második húsz perc során szerzett hatvan pontjukkal pedig megpecsételték a sorsunkat. Összességében úgy gondolom, hogy a harmadik negyedben buktuk el a találkozót. Tanulnunk kell ebből a vereségből, és újra fel kell építenünk magunkat a rájátszásra.

deac.hu/Erdei Ádám

Elnapolják a tárgyalásokat a Debreceni Ítélőtáblán a járványhelyzet miatt

Jégkorongos siker!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek