MegMinden
2024-03-18

Divat

(4bro.hu)

A bomba bomber nyomában.

A frontról a plázába

Adrenalinhajhász alfahímek, Top Gun-macsók otthonkája, egyben security-s népviselet. Techno partykon alap dresszkód, de a hiphop is imádja. És igen, a skinheadek is ebben mentek bevetésre, hogy jobbá tegyék a világot. Ez mind a bomber rajongótábora, de mára már anyukák is ezt hordják bevásárláshoz, elkopott a militáns éle.

Honnan is jött, kik tették naggyá? Hogyan lett az amerikai repülős kabát pont az ellenük tüntető nácik zubbonya? Megannyi kérdés, amire ma választ kapsz.

Kis bombertörténet, nagy bombermeghatározó
Kapásból felejtsük el, hogy bomber, ezeknek az igazi neve „flight jackets”, repülős kabát. Amúgy minden, amit a pilóták használnak, használtak bomber, következésképp a bőrkabik is. A „bombázókabátokat”, ahogyan ma emlegetni szoktuk, eredetileg „repülőkabát” néven ismerték, és az Egyesült Államok Hadseregének Repülőruházati Testülete hozta létre 1917-ben, hogy melegen tartsák a pilótákat. A belgiumi és franciaországi Royal Flying Corps kabátjait másolták le, amit ők az 1910-es években hoztak be. Ezek meleg bundakabátok voltak, prémmel. Később aztén a Letterman típusú egyetemi csapatdzsekiket használták alapötletnek.
A két világháború között a repülőkabát-tervezés a repülési fejlesztésekkel párhuzamosan fejlődött. Az első igazi bomber még bőrből készült, ezek voltak a legendás A-1 kabátok. A nagyzsebes bőr US Army Type A-1 1927-ben jelent meg.

Ma is minden gengszternek, motorosnak, kalandornak, helyi vagány csávónak, „Indiana Jones”-nak és pilótának van ilyen kabátja. Ez a modell sem tűnt el, a mai napig a virágkorát éli. Az A-1 megalapozta a ma ismert modern bomber kabátokat is.

A katonai kabátokat forgalmazó oldalak marketingesei az egekig magasztalják a bombert, de röviden el tudom mondani a lényeget. A nagy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás vitája a baseballdzsekikkel folyik. A válasz egyszerű.
Egyetemek, városi csapatok és baseball. Az egész szabásminta a Letterman varsity kabátokon alapul. Ezt hívjuk mi baseballdzsekinek. Ezt az egyetemi sportcsapatok hozták be. Az igazi repülős bomber, flight kabik, derékban, hosszúságban szinte már furán rövidebbek. Igazából tömzsi, mokány figurákon áll a legjobban. Magas, nyurga emberekre valahogy rövid. Ja, neked otthon nem ilyen van, mert a divatcégek nem pilótáknak gyártanak, hanem városi bevetésre. Az igazi repülős kabátok a funkció miatt derékban picit rövidebbek, ezért úgy tűnik hosszabb az ujjuk.

G1 és testvérei

A vagány, de elegáns

Mind a szintetikus, mind a birkabundás shearling kabátokat hordják ma is a stílus szerelmesei, de egyik sem rendelkezik akkora presztízzsel, történelmi státusszal, mint az A-2-es vagy a G-1-es kabát. A sötétbarna bőr G-1 valahogy mégsem terjedt el annyira, melynek egyik oka, hogy sokaknál már a luxus kategóriájába esik, másfelől ezek a kabátok nem szoktak katonai többletként, surplus-ként kikerülni. Messze ez a legmenőbb az amcsiknál, kincsek a pilóták között is. A G1-kabát története az M-422-kabátig vezethető vissza, amelyet az Egyesült Államok haditengerészete az 1930-as években vett használatba. Néha lóbőrből is készült. A G-1-et az Air Force szabványosította 1940-ben. Ezt hordják az amerikai elnökök is.

Az egyik legkorábbi formatervezésnek tartják, amely valóban áthidalja a szakadékot a katonai és a polgári viselet között, és végül stílusikon lett, divatirányzatot indított. Tulajdonképpen hirtelen nem tudok olyan amerikai filmsztárt mondani, aki a bundás nyakú vagy a klasszikus G1-et ne viselte volna. Például Humphrey Bogart a Tokyo Joe-ban (1949), Marlon Brando a Streetcar Named Desire-ben (1951) és persze James Dean is. Na, de a top G1-reklámfilm az a Top Gun. Szerintem a film után az összes gyártócég hátradőlt. Az ultimate bomber boy pedig egyértelműen Steve McQueen, őt minden verziójú bomber kabátban láthatod. Civilben is ezt hordta.

Az eredeti írást itt találja.

A Kék Pelikan az Apolló moziban

Eperjes Károly

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek