MegMinden
2023-10-28

ViDAR

(raketa.hu)

Mintha egyenesen a Star Warsból érkezett volna az USA új megfigyelő eszköze.

A legfejlettebbb optikai érzékelőkkel és mesterséges intelligenciával felszerelt eszköz képes az önálló repülésre, még akkor is, ha sem a GPS rendszer, sem egyéb kommunikációs lehetőség nem áll rendelkezésre. Igazi kutászdroid elsősorban Kína ellen.

A Shield AI és a Sentient Vision Systems hosszú távú megállapodást írt alá egy fejlett légi megfigyelő rendszer kifejlesztéséről. A Sentient ViDAR AI-t és a Shield AI Hivemind-jét integráló rendszert a Shield AI V-Bat személyzet nélküli légi rendszerébe telepítik, amely még GPS- és kommunikáció mentes környezetben is képes önálló repülésre.

A ViDAR egy olyan optikai érzékelő, amely érzékeli az emberi szem vagy radar számára láthatatlan tárgyakat, lehetővé téve a valós idejű célkövetést. Az együttműködés az AUKUS paktum stratégiai céljaival is összhangban áll, és fontos előrelépést ígér a mesterséges intelligencia által vezérelt helyzetfelismerés terén a katonai alkalmazásokhoz.

Az ausztrál Sentient Vision Systems és az amerikai Shield AI hosszú távú megállapodást kötött – az együttműködés célja egy fejlett légi megfigyelőrendszer kifejlesztése és telepítése, amely képes valós idejű célérzékelésre és -követésre – számol be róla az Interesting Engineering. Az integráció a Shield AI V-Bat vertikális fel- és leszállási (VTOL) legénység nélküli légi rendszerében (UAS) valósul meg, a Sentient fejlett ViDAR AI rendszerének felhasználásával – ez utóbbi a Visual Detection and Ranging szavakból tákolt mozaikszó. A ViDAR maga egy olyan bonyolult optikai érzékelő, amey hatalmas szárazföldi és tengeri területeket pásztáz, miközben szabad szemmel vagy akár a hagyományos radarral láthatatlan objektumokat jelöl ki.

Ez az együttműködés ötvözi a ViDAR optikai képességeit a Shield AI Hiveminddel, egy adaptív mesterséges intelligencia szoftverrel, amely lehetővé teszi a V-Bat UAS számára, hogy komplex környezetekben navigáljon, és intelligensen reagáljon a dinamikusan változó körülményekre. A ViDAR és a Hivemind együttese tehát a V-Bat UAS, amellyel kiterjedt felderítési küldetéseket lehet végrehajtani.

Korábban a Shield AI már demonstrálta a rendszer képességeit az autonóm technológia terén egy bemutatóval, amelyben három, Hivemind által vezérelt V-Bat UAS egység szerepelt. Ez a demonstráció, amelyet az AFRL Sensors Directorate támogatott, összehangolt erdőtűz-felügyeletet szimulált. A demonstráció sikerrel zárult, ami fontos mérföldkövet jelentett.

Brandon Tseng, a Shield AI elnöke és társalapítója, és egyébként az amerikai haditengerészet SEAL egységének korábbi operátora úgy nyilatkozott, hogy ez a bemutató egy lépés az „intelligens, megfizethető” egységek tömeges telepítése felé, amely mindent láthat a csatatéren, és végrehajthatja a küldetést még akkor is, ha a GPS és a kommunikáció nem működik. Hozzátette, hogy ez tehát mindig veszélyt jelentene az ellenfél katonai eszközeire, és “az elrettentés szent gráljaként” szolgálna.

A vállalatok szerint a megállapodás az AUKUS paktumon belüli szélesebb stratégiai célt tükrözi, amely Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok háromoldalú biztonsági partnersége, részben tehát épp a mesterséges intelligencia területén. Mint azt Mark Palmer, a Sentient vezérigazgatója elmondta:

„Hosszú távú kapcsolatunk megerősítése teljesen tükrözi az AUKUS 2. pillérében kiemelt mesterséges intelligencia technológiai munkafolyamatot. Az innováció a számítógépes megközelítésünkből, a mesterséges intelligencia-kompatibilis ViDAR-ból és a Shield AI Hivemindből fakadt, amely segíti a parancsnokok azonnali helyzetfelismerését és növeli a harcosaink túlélőképességét.”

Az eredeti írást itt találja.

Nem Mátyás, hanem a döntetlen az igazságos

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek