MegMinden
2023-11-28

Mobil

(azenkutyam.hu)

Sokszorosára nő egy baleset esélye, ha így sétáltatsz kutyát.

Gyakori látvány, hogy a gazdi kutyasétáltatás közben mobilozik. Pedig egyáltalán nem ajánlott egyszerre csinálni a kettőt.

Mielőtt belekezdünk a téma taglalásába, előrebocsátjuk: tudjuk, hogy ma, amikor rengeteg teendő szakad mindenki nyakába, muszáj praktikusan beosztani a rendelkezésre álló időt. Emiatt nem is törünk pálcát senki felett! A multitasking fogalom minden bizonnyal ismerős a számodra is; a több dologgal való egyidejű foglalkozás azonban sok esetben nemhogy előbbre vinné az embert, de elaprózza. Sőt, kutyasétáltatás közben kifejezetten veszélyes is lehet.

Mintha vezetnél

Leslie Sinn viselkedéskutató meggyőző párhuzamot von a sétáltatás közbeni telefonozás és a figyelmetlen autóvezetés között. Mint rámutat, ha csak félig-meddig vagy jelen, miközben kedvencedet vezeted, azzal számos balesetnek teszed ki mind őt, mind saját magadat. Vegyük sorra a potenciális fizikai veszélyeket!

Életveszélyes helyzetek

Az egyik kockázatot a különféle forgalmi balesetek jelentik. Egy óvatlan pillanat elég, hogy a kutya lelépjen egy kocsi elé, vagy kirántva kezedből a pórázát kiszaladjon az útra. Ugyanígy egy járdán tekerő biciklis vagy rolleres is veszélyezteti a testi épségét. Pláne, ha kisebb testű jószágról van szó. Mindez pedig veled is megeshet, hiszen miközben az üzenetet gépeled, nem biztos, hogy érzékelsz egy hirtelen felbukkanó járművet.

Elég egy rossz lépés

Egy tanulmány szerint az emberek kutyasétáltatás során szerzett sérüléseinek a száma 2001 és 2020 között több mint négyszeresére nőtt. Egy göröngy vagy egy kátyú, és könnyen lehet bokaficam vagy lábtörés a program vége.

Szintén fenyegetést jelent a többi kutya rátok nézve, hiszen ha nem vagy résen, nem tudsz időben reagálni egy másik eb közeledésére, rosszabb esetben támadására.

Arra is fel kell készülnöd, hogy kedvenced útközben mérgező anyaggal, romlott étellel találkozik. Ha nem vagy jelen, lehet, hogy észre sem veszed, hogy felevett valamit. Rosszullét esetén pedig erre az információra nagy szüksége lenne az állatorvosnak. Komolyabb esetben – mondjuk patkányméreg vagy fagyálló esetében, amelyek rövid időn belül életveszélyes állapotot idéznek elő – pedig sajnos az is előfordulhat, hogy nem értek oda időben a rendelőbe.

A kutyasétáltatóknak is tilos

Mint Jacob Hollier, az atlantai székhelyű Crate Escape kutyasétáltató és háziállat-felügyeleti szolgáltatás alapítója elmondta, alkalmazottaiknak sem szabad elővenniük a telefonjukat.

„Egy 80 kilós német doggal dolgozom és mindig figyelnem kell rá. Nagyobb, mint én” – nyomatékosítja az elmondottakat.

Unalmas lenne – unalmas lenne?!

CNN a téma kapcsán több kutyatartót is megkérdezett, miként sétálnak kedvencükkel. Volt, aki bevallotta, számára unalmas lenne pusztán csak menni, így hangoskönyveket hallgat közben. A férfi elmondása szerint megbízik jólnevelt társában, és meglátása szerint oda tud figyelni, ha szükséges. Például ha egy másik kutya mellett haladnak el. Ahogyan fentebb részleteztük: mivel a baj néha pillanatok alatt megtörténik, nem győzött meg minket az érvelése.

A babakocsi mellett sem a legjobb

A jelenséggel foglalkozó viselkedéskutatók is nyilatkoztak az ügyben. Akik a telefonozás mellett babakocsis kutyasétáltatás problémás voltát is hangsúlyozták. Rámutattak arra, hogy az ezirányú kutatások alapján csak az emberek egy kis százaléka képes egy időben több dologra fókuszálni. A többség azonban figyelmetlenné válik.

Mentális károk

Ahogy arról már számos alkalommal értekeztünk, a kutyasétáltatás nemcsak az állat szükségletei miatt fontos, hanem egy kiváló lehetőség is a közös időtöltésre. Tehát azon felül, hogy kutyád és a magad testi épsége is veszélybe kerül, kedvenced lelkének sem tesz jót, ha nem figyelsz rá oda.

Továbbá nem fogod időben észlelni azt sem, ha elfáradt, feszültté vagy nyugtalanná vált valami miatt. Ez pedig hosszú távon szintén ahhoz vezethet, hogy az állat nem fogja élvezni a sétáltatást.

Végezetül – bár többnyire akaratlanul – a nevelésében is kárt tehet, ha telefonozol kutyasétáltatás közben.

Ha az egyik bokrot még megszaglászhatja, mert épp elmélyedtél a mobilozásban, de a másiktól már elrángatod, azt nem fogja érteni. Ahogy az is problémás, ha pont pisilés közben kezded magad után húzni, miközben épp levelet írsz.

Ezek csak példák, de a lényeg szerintünk érthető: mivel nem vagy ott fejben, nem tudsz ráhangolódni az állatra. Összegezve tehát a séta legyen közös és biztonságos program, ami rólatok, valamint kedvenced igényeinek és szükségleteinek a kielégítéséről is szól.  Ide kattintva ahhoz is találsz néhány hasznos tippet, hogyan lehetnek élvezetesebbek az őszi közös séták.

Az eredeti írást itt találja.

Booker-díj

Online banki csalók a rendőrség hálójában -videó-

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek