MegMinden
2024-03-13

Banán

(economx.hu)

Fertőzés miatt vehetünk könnyes búcsút a banántól.

A banán magyar kiskereskedelmi átlagára 2020 végén még megegyezett az almáéval, mára azonban a helyzet változott. A banán drágulása miatt már most sokan inkább almát pakolnak a bevásárlókosarukba. Az Economxnak nyilatkozó szakértő ráadásul további áremelkedésre számít a banán esetében. Több tényező is erre utal, többek között az is, hogy a globális felmelegedés miatt fertőzések pusztítják a termést a banánültetvényeken.

Rómában ült össze a héten az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) banántermesztési és -értékesítési kérdésekkel foglalkozó globális fóruma (World Banana Forum, WBF). Megbeszélnivalójuk akadt bőven, hiszen a közelmúltban a legnagyobb banántermelői szövetségek közös követelésekkel álltak elő.

Felszólították az európai kiskereskedőket, hogy egyszerűsítsék a tanúsítási rendszereket, és ne halogassák tovább az igazságosabb banánár-politika bevezetését – számolt be az Eurofruit. A termelők arra panaszkodtak, hogy több kiskereskedelmi lánccal is felvették már a kapcsolatot, és kérték, hogy a felvásárlási árban jelenjenek meg a termesztők fairtrade törekvései is. Az, hogy javítanak a munkaügyi körülményeken, valamint igyekeznek fenntarthatóbbá tenni az egész folyamatot. Elmondásuk szerint azonban ebbe eddig csak az Aldi Süd és a Sainsbury egyezett bele.

A banántermelő szövetségek azzal a kéréssel is előhozakodtak, hogy a WBF-en belül hozzanak létre egy új, állandó bizottságot. Ezen belül kiskereskedők, termelők és exportőrök dolgoznának a módszertanok és a minősítések racionalizálásán és harmonizálásán.

A globális felmelegedés fertőzéseket hozott magával

Pascal Liu, a WBF vezető közgazdásza a közelmúltban kiemelte, óriási veszélyt jelentenek az ellátásra az éghajlati hatások, amelyek a gyorsan terjedő betegségek hatásait is súlyosbítják. A kedvezőtlen időjárási körülmények befolyásolják a termesztést, emellett a hőmérséklet-emelkedésre is érzékeny a gyümölcs, ami egyes helyeken a termést is elpusztíthatja. A legnagyobb problémát azonban az okozhatja, hogy az emelkedő hőmérséklettel a betegségek is könnyebben elterjedhetnek az ültetvényeken.

A legnagyobb aggodalmat a Fusarium Wilt TR4 nevű gombafertőzés jelenti, amely Ausztráliából és Ázsiából először Afrikába jutott el, legutóbb pedig Dél-Amerikában azonosították. A szakértők szerint pedig ha egy banánültetvényt megfertőz ez a betegség, rendkívül nehéz megszabadulni tőle. A terjedéssel a gomba ráadásul mutálódhatott, így a Cavendish, a világ kedvenc banánfajtája is veszélybe kerülhet.

Pascal Liu mindeközben arra figyelmeztetett, az időjárási viszontagságok és fertőzések mellett is az lenne a cél, hogy jelentősen bővüljön a kínálat. Ellenkező esetben ugyanis a következő években csillagászati összegek kerülhetnek a boltokban a banán árcédulájára.

Már most is luxuscikk

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a folyamat gyakorlatilag már el is kezdődött, ráadásul nem is a közelmúltban.

Az eredeti írást itt találja.

Most vagy soha!

Megérkezett Debrecenbe Dejan Projkovski macedón rendező

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek