MegMinden
2024-03-06

Az írókat is megihlették

(azenmacskam.hu)

Hallottál már a könyvtári macskákról?

Nem is tűnik olyan furcsának, hogy a macskákat tárt karokkal fogadják a könyvtárakban. Hiszen általában csöndes állatok, akik szeretik a nyugodt, békés környezetet. A könyvtáraknak látogatottság szempontjából is előnyös lehet egy-két cica a könyvsorok között, nem mellesleg pedig ki ne örülne egy barátságos bajszosnak a munkahelyén?!

„Nincs igazi könyvtár cirmos nélkül.” Ezt a mondatot olvashatjuk egy 2007-es National Geographic cikk bevezetőjében. A macskák és a könyvtárak kapcsolata tehát közel sem új keletű, emellett pedig egy egészen elterjedt jelenségről van szó. Az előbb említett cikkben a cicák elsőrangú rágcsálóirtó képességeihez kötik, hogy olyan gyakori vendégei a könyvtáraknak. Ezt alátámasztják azok a források is, amik a macska-könyvtár szimbiózis eredetét egészen a középkorig vezetik vissza, a monostorokhoz és az ott élő szerzetesekhez. Ám manapság már más okai is lehetnek a könyvtári macskák viszonylagos népszerűségének.

Híres könyvtári macskák

A macskák alapvetően nyugodt természetű lények, akik bár kiváló vadászok, a napjuk nagy részét szeretik pihenéssel tölteni. Így tökéletesen illenek egy nyugodt, csöndes környezethez, mondjuk egy könyvtárhoz. A könyvtári macskák olyan gyakoriak, hogy a Wikipédián is olvashatunk róluk. Állítólag több mint 800 bejegyzett cicát számolhatunk világszerte (ebben benne vannak azok is, akik már sajnos eltávoztak), ám ennél valószínűleg jóval magasabb a számuk. Nagyon sokukról lehet olvasni, mi találomra kiválasztottuk három könyvtári cica történetét.

Az írókat is megihlették

„Library Cat” az Edinburgh-i Egyetem könyvtárának gyakori látogatója volt. Bár a fekete-fehér foltos bajszos nem volt a legbarátságosabb cica, nagyon sokan megszerették. Olyannyira, hogy még egy könyvet is inspirált. Alex Howar „Library Cat-The Observations of a Thinking Cat” című könyvének főszereplője lett.

Talán a legismertebb könyvtári macska Dewey, aki egy iowai kisváros, Spencer könyvtárának lakója volt. Ez a vörös macska minden negatív sztereotípiának ellentmondott, ami a macskákat, pontosabban a vörös macskákat övezi. Mindenki szívét meghódította, aki ismerte, vagy aki olvasta a róla szóló könyvet: „Dewey: The Small-Town Cat Who Touched The World”.

Kuzya egy orosz kikötővárosban, Novorosszijszkben találta meg a helyét, 2012-ben. Hogy még pontosabbak legyünk, elnyerte az ottani könyvtár dolgozóinak szívét, akik még a papírmunkát is vállalták, hogy a macska ott lehessen. A cicát könyvtári asszisztensnek nevezték ki, ezt a titulusát pedig egy csokornyakkendő is mutatta.

Az eredeti írást itt találja.

Instant kapcsolat

Brenyó József

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek